w Policach nie było żadnych browarów w przeciagu ostatnich 150 lat, chyba, że wcześniej ...
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Warsiawiaki wiedzą wszystko jak zwykle lepiej... Nawet to ile browarów było pw. w Politz.
Jak jesteś z okolic Szczecina to powiem Ci, że jest do kupienia w antykwariacie w Szczecinie przy ul. Małopolskiej 7 książka o pw. Policach. m.in. jest tam także coś o browarnictwie.
Jak jesteś spoza regionu to mogę ją kupić dla Ciebie - możesz też tam zadzwonić. Telefon jest podany w ostatnim numerze PIVARII na stronie nr 5 w reklamie Antykwariatu Pomorskiego.
pivaria napisał(a) Warsiawiaki wiedzą wszystko jak zwykle lepiej... Nawet to ile browarów było pw. w Politz.
Jak jesteś z okolic Szczecina to powiem Ci, że jest do kupienia w antykwariacie w Szczecinie przy ul. Małopolskiej 7 książka o pw. Policach. m.in. jest tam także coś o browarnictwie.
Jak jesteś spoza regionu to mogę ją kupić dla Ciebie - możesz też tam zadzwonić. Telefon jest podany w ostatnim numerze PIVARII na stronie nr 5 w reklamie Antykwariatu Pomorskiego.
pzdr
Pivaria, Twoja uszczypliwa i złośliwa uwaga, ze "Warsiawiaki wiedzą jak zwykle lepiej" jest trochę nie na miejscu i naprawdę niepotrzebna. To, że się z czymś rabnąłem nie musi byc kołem napędowym na wszelkie złośliwości nie tylko pod moim adresem ale i innych "Warsiawiaków". Tobie nigdy nie zdarzyło sie pomylić? Do tej pory do ze strony "Ścieciniaków" nie miałem uwag co do swojego pochodzenia, miejsca zamieszkania i informacji jakie posiadam bądź nie; no ale zawsze musi być ten pierwszy raz....
Znalazłem info na temat tylko jednego browaru w Policach:
- Brauerei Behm 1865-1871
- C. Braunlich Brauerei -1880
- Wilh. Barthel Brauerei - 1894
- Albert Gelenthin Stadtbrauerei - 1920
Browar działał jak widać w latach 1865-1920, czterokrotnie zmieniając nazwy (właścicieli). Bardziej zainteresowanych mogę odesłać do MOK Police, dział historyczny, tel. podam na PW. Może udzielą wiekszych i bardziej obszerniejszych informacji.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Panowie, jesteście na forum, więc proszę się nie kłócić. Postaram się w przyszłym tygodniu o dokładniejsze informacje dotyczące tematu. Nie obiecuję na 100% że uda mi się czegoś dowiedzieć, ale zrobię co w mojej mocy.
Zacznę od początku: po moim śp. tatku (powstaniec warszawski jak najbardziej) oddziedziczyłem miłość do Warsiawy, Grzesiuka i Uniwersytetu Warszawskiego.
W moich uwagach (vide zdrowe podejście Ahumby do swojego krawaciarstwa i warsiawskości) nie było nic ze złośliwości - nie mieszaj więc innych kolegów z Warszawy w swoje prywatne odreagowanie.
Szkoda pianę toczyć na pojedynek dwóch stolyc: Pomorza Zachodniego i RP.
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi: Rzecz jasna tyle razy zdarzyło mi się pomylić, że chyba podręcznik niedługo napiszę pt: "JAK WYCIĄGAĆ TRAFNE WNIOSKI Z POMYŁEK".
P.S. - Co do pierwszego razu to masz rację: nieraz, lepiej aby go nie było...
keep siling
Otrzymałem również kolejne dodatkowe informacje, które były zawarte w "Stettin, Poelitz und Messenthin"- Kristin Maron, Kiel 2000, że w rejonie Polic były tradycje uprawy chmielu. Dlatego też browar policki był zupełnie "samowystarczalny" mając wszystkie niezbędne składniki do warzenia dosłownie na miejscu, produkcja piwa odbywała sie w głównej mierze na lokalny rynek.
Mnie udało się dowiedzieć tylko tyle, że browar w Policach produkował piwa zarówno górnej, jak i dolnej fermentacji oraz że należał do stowarzyszenia zawodowego piwowarów i słodowników.
Pivaria, Twoja uszczypliwa i złośliwa uwaga, ze "Warsiawiaki wiedzą jak zwykle lepiej" jest trochę nie na miejscu i naprawdę niepotrzebna. To, że się z czymś rabnąłem nie musi byc kołem napędowym na wszelkie złośliwości nie tylko pod moim adresem ale i innych "Warsiawiaków". Tobie nigdy nie zdarzyło sie pomylić? Do tej pory do ze strony "Ścieciniaków" nie miałem uwag co do swojego pochodzenia, miejsca zamieszkania i informacji jakie posiadam bądź nie; no ale zawsze musi być ten pierwszy raz....
Znalazłem info na temat tylko jednego browaru w Policach:
- Brauerei Behm 1865-1871
- C. Braunlich Brauerei -1880
- Wilh. Barthel Brauerei - 1894
- Albert Gelenthin Stadtbrauerei - 1920
Browar działał jak widać w latach 1865-1920, czterokrotnie zmieniając nazwy (właścicieli). Bardziej zainteresowanych mogę odesłać do MOK Police, dział historyczny, tel. podam na PW. Może udzielą wiekszych i bardziej obszerniejszych informacji.
Browar w Policach nie działał do 1920 roku. Stanął już w grudniu 1918 roku, kiedy spaliła się kotłownia.
W roku 1920 browar wykupił szczeciński Elysium i do końca tamtego świata był to skład tego browaru, a w adresówkach widnieje Brauerei Elysium Filiale Poelitz.
Tak się złożyło, że ostatnio sporo czasu spędzam w Policach. Szukam tam różnych śladów. Również po browarze. Ciężko jednak ich znaleźć, bo Police były strasznie zniszczone bombardowaniami.
Czy ktoś z Szanownych dyskutantów wie może gdzie się mieścił policki browar?
DDD12 - może Tobie udało się ustalić?
Gdzieś kiedyś chyba w necie widziałem zdjęcie/pocztówkę z okolic bodaj kościoła mariackiego (czy nawet z jego wieży), na którym widać było komin browaru. Ale nie mogę teraz tego nigdzie odnaleźć.
Napisz na forum Wirtualnych Polic (www.forum.police.info.pl) w dziale Historia - zapewne ktoś coś doda tam od siebie .
Gdzieś kiedyś chyba w necie widziałem zdjęcie/pocztówkę z okolic bodaj kościoła mariackiego (czy nawet z jego wieży), na którym widać było komin browaru. Ale nie mogę teraz tego nigdzie odnaleźć.
Napisz na forum Wirtualnych Polic (www.forum.police.info.pl) w dziale Historia - zapewne ktoś coś doda tam od siebie .
Comment