Brauerei Waldschlösschen Allenstein
Nie znam dokładnej daty powstania browaru. Został on prawdopodobnie założony gdzieś w połowie wieku XIX jako „Unionsbrauerei AG“.
W 1880 roku zmieniono nazwę na „Waldschlösschen- Brauerei AG“. Dyrektorem zakładu został Walter Thilo, jego prokurentami O. Irmler i Max Gerloff.
Przewodniczącym zarządu spółki akcyjnej był Carl Barwinski z Guttstadt (może ktoś wie co to za miejscowość?), a jego zastępcami mieszkańcy Olsztyna: Carl Roesch, Mathias Steiner, Joseph Orlowski oraz prawnik Hugo Cohn.
Siedziba spółki do 1898 roku mieściła się w Königsberg (Królewiec?), później w Olsztynie.
Zakład, w którego skład wchodził browar i słodownia zajmował powierzchnię 23 000 m2. Oprócz tego spółka posiadała rozległe grunty, które były wydzierżawione okolicznym rolnikom i przedstawicielstwa w Wartenberg i Hohenstein (znów nie znam powojennych odpowiedników).
Produkcja piwa w latach 1899 – 1908
1899/00 – 19 710 hl
1900/01 – 17 080 hl
1901/02 – 14 700 hl
1902/03 – 15 400 hl
1903/04 – 15 000 hl
1904/05 – 15 400 hl
1905/06 – 16 400 hl
1906/07 – 16 600 hl
1907/08 – 17 000 hl
W połowie lat dwudziestych XX wieku funkcję mistrza piwowarskiego w browarze sprawował Carl Weidner. Browar produkował piwa dolnej fermentacji „Caramel- Malzbier“ i „Spezial Bräu“ oraz wody mineralne i lemoniady.
Do rozwożenia swoich produktów zakład, który w tym czasie zatrudniał 21 osób posiadał jeden samochód ciężarowy oraz cztery zaprzęgi konne.
W 1927 roku wstrzymano produkcję słodu we własnej słodowni. Czy ją w latach późniejszych ponownie podjęto, tego nie wiem.
W 1931 roku browar przejęli bracia Daum, którzy pozostawali właścicielami aż do przejęcia zakładu przez nowy rząd w 1945 roku.
Nie znam dokładnej daty powstania browaru. Został on prawdopodobnie założony gdzieś w połowie wieku XIX jako „Unionsbrauerei AG“.
W 1880 roku zmieniono nazwę na „Waldschlösschen- Brauerei AG“. Dyrektorem zakładu został Walter Thilo, jego prokurentami O. Irmler i Max Gerloff.
Przewodniczącym zarządu spółki akcyjnej był Carl Barwinski z Guttstadt (może ktoś wie co to za miejscowość?), a jego zastępcami mieszkańcy Olsztyna: Carl Roesch, Mathias Steiner, Joseph Orlowski oraz prawnik Hugo Cohn.
Siedziba spółki do 1898 roku mieściła się w Königsberg (Królewiec?), później w Olsztynie.
Zakład, w którego skład wchodził browar i słodownia zajmował powierzchnię 23 000 m2. Oprócz tego spółka posiadała rozległe grunty, które były wydzierżawione okolicznym rolnikom i przedstawicielstwa w Wartenberg i Hohenstein (znów nie znam powojennych odpowiedników).
Produkcja piwa w latach 1899 – 1908
1899/00 – 19 710 hl
1900/01 – 17 080 hl
1901/02 – 14 700 hl
1902/03 – 15 400 hl
1903/04 – 15 000 hl
1904/05 – 15 400 hl
1905/06 – 16 400 hl
1906/07 – 16 600 hl
1907/08 – 17 000 hl
W połowie lat dwudziestych XX wieku funkcję mistrza piwowarskiego w browarze sprawował Carl Weidner. Browar produkował piwa dolnej fermentacji „Caramel- Malzbier“ i „Spezial Bräu“ oraz wody mineralne i lemoniady.
Do rozwożenia swoich produktów zakład, który w tym czasie zatrudniał 21 osób posiadał jeden samochód ciężarowy oraz cztery zaprzęgi konne.
W 1927 roku wstrzymano produkcję słodu we własnej słodowni. Czy ją w latach późniejszych ponownie podjęto, tego nie wiem.
W 1931 roku browar przejęli bracia Daum, którzy pozostawali właścicielami aż do przejęcia zakładu przez nowy rząd w 1945 roku.
Comment