Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Slawko77
Wyświetlenie odpowiedzi
browar w Toszku
Collapse
X
-
Zbieram przedmioty związane z Tyskimi Browarami. Jeżeli coś masz, pisz xolay@o2.pl
Comment
-
-
Może chcesz wymienić za kufel. PozdrawiamZbieram przedmioty związane z Tyskimi Browarami. Jeżeli coś masz, pisz xolay@o2.pl
Comment
-
-
Witam.Można prosić o podanie pańskiego adresu e-mail.Mam intereseującą propozycje w sprawie kufla z Toszka.Mój adres: czaczor@op.pl
Comment
-
-
Witam
Jestem w trakcie tworzenia kwerendy o browarach toszeckich (może za kilkanaście lat jakaś monografia ). Dzisiaj znalazłem dwa składy browaru toszeckiego (Toster Bierniederlage):
- w książce z 1914 roku skład w Bytomiu
- w książce z 1924 roku skład w Pyskowicach
Dużo trzeba przerzucić kartek zanim się coś znajdzie, ale wartozbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer
Comment
-
-
Hejka
Następny skład to Gliwice. Załączam również reklamę tego składu. Informacja pochodzi z 1909r. i świadczy o prawdopodobnej dywersyfikacji tego składu ponieważ znalazłem informacje z 1907r. o tym samym składzie, który handlował der Herzogl.Tichauer Bierbrauerei oraz Schultheissbrauerei Act.-Ges. (właścicielem adresu składu był Herzog v. Pless (Pszczyna)).
Pytanie tylko czy w dokumencie z 1907r. zamieszczono cały wachlarz dostępnych browarów czy tylko te największe :-)
pozdrawiam Maciekzbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer
Comment
-
-
Hejka
Mojego kopania ciąg dalszy :-)
Coś mi się nie zgadza z tymi właścicielami browaru. W zestawieniu tego co mówi spis Friedricha kontra dokumenty nic się nie zgadza. W książce z 1894 właścicielem browaru jest Hugo Guradze. Nie ma wogóle wzmianki jakoby miały być dwa browary w Toszku. Dodatkowo w opisie całego "Gleiwitz kreis" jest zamieszczona informacja że były browary w Gliwicach, Pyskowicach oraz "Schloss Tost" co tym bardziej uświadcza mnie w tym że był tylko jeden browar.
pozdrawiam Maciekzbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer
Comment
-
-
W książce Friedricha jest mnóstwo błędów, więc nie naleźy jej traktować jako źródło. To może być tylko punkt wyjścia do badań, a i to traktowany z dużą ostrożnością. Najlepszym źródłem będą dokumenty browaru, jeśli się takowe zachowały (sprawdzić we właściwym terytorialnie archiwum państwowym) oraz reklamy i ogłoszenia w gazetach. Dopiero w drugim rzędzie opracowania branżowe - w tego typu adressbuchach również jest wiele błędów.Last edited by Krzysiu; 2013-11-27, 19:26.
Comment
-
-
Hejka
No właśnie dzisiaj jestem po pierwszej 3h "sesji" w gliwickim archiwum. Niestety godziny otwarcia pracowni umożliwiają mi tylko raz w tygodniu odwiedzać tą placówkę. Ale to nie jest największym problemem. Główne dokumenty dotyczące browaru , które były na zamku w Toszku spłonęły podczas pożaru :-( Ale nie poddam się i będę próbował coś wykopać.
pozdrawiam Maciekzbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer
Comment
-
-
Udało m i się zdobyć trochę informacji na temat przybrowarowej słodowni w Toszku. Zbudowano ją w 1884 roku, podobno wtedy browar przystosowano też do produkcji piw dolnej fermentacji. Była to słodownia klepiskowa, posiadająca trzy zbiorniki do namaczania jęczmienia o łącznej ładowności 12 ton. Posiadała pięć klepisk o łącznej powierzchni 667 metrów kwadratowych. Suszarnia wyposażona przez firmę Topf z Erfurtu posiadała dwa poziomy, każdy o powierzchni 38,44 metrów kwadratowych. Na każdym poziomie można było wyłożyć trzy tony wilgotnego słodu. Jej możliwości sięgały niemal 1.000 ton słodu rocznie, lecz na posiadanych pięciu klepiskach dało się wyprodukować rocznie maksymalnie 474 tony zielonego słodu. W latach trzydziestych XX wieku słodownia nie była w stanie pokryć zapotrzebowania zakładu, który warzył wtedy rocznie około 30.000 hl piwa.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
skład w Pyskowicach występuje już w 1914 http://genealogyindexer.org/frame/d1838/316
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciek_beer Wyświetlenie odpowiedziWitam
...Dzisiaj znalazłem dwa składy browaru toszeckiego (Toster Bierniederlage):
- w książce z 1914 roku skład w Bytomiu
- w książce z 1924 roku skład w Pyskowicach
...Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedziUdało m i się zdobyć trochę informacji na temat przybrowarowej słodowni w Toszku. Zbudowano ją w 1884 roku, podobno wtedy browar przystosowano też do produkcji piw dolnej fermentacji. Była to słodownia klepiskowa, posiadająca trzy zbiorniki do namaczania jęczmienia o łącznej ładowności 12 ton. Posiadała pięć klepisk o łącznej powierzchni 667 metrów kwadratowych. Suszarnia wyposażona przez firmę Topf z Erfurtu posiadała dwa poziomy, każdy o powierzchni 38,44 metrów kwadratowych. Na każdym poziomie można było wyłożyć trzy tony wilgotnego słodu. Jej możliwości sięgały niemal 1.000 ton słodu rocznie, lecz na posiadanych pięciu klepiskach dało się wyprodukować rocznie maksymalnie 474 tony zielonego słodu. W latach trzydziestych XX wieku słodownia nie była w stanie pokryć zapotrzebowania zakładu, który warzył wtedy rocznie około 30.000 hl piwa.
Comment
-
Comment