Mam pytanie, czy ktoś ma jakieś informacje na temat nie istniejącego już broaru w Ostrowcu Świętokrzyskim. Podobno produkował on piwo "Świętokrzyskie". Interesują mnie informacje na ten temat.
Molek
Czy to jest może ten browar ktury na etykietach ma :Browar Ostrowiecki lub Browar Ostrowiec?
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Ten browar juz nie istnieje od około 1970 roku, więc nie wiem dokładnie jak sie nazywało piwo tam produkowane, bo wtedy nawet o mnie ptaszki nie ćwierkały
mea culpa.Tak to jest jak się nie sprawdza przed wysłaniem
Mam 2 takie w kształcie trapeza.A poza tym od czasu do czasu sporo etykiet ostrowieckich jest na Allegro.
Są znane przedwojenne butelki z tego browaru - brązowe półlitrówki, z tłoczonym napisem: St. Saski Browar Ostrowiec. Zdaje się, że ówczesny właściciel browaru był kuzynem J.Saskiego - tego od browaru w Radomiu.
Jeśli ktos by mogł się podzielić ze mną swoimi zdobyczami w dzidzinie Browaru w Ostrowcu Św (zdjęcia, informacje), prosze o maila (ew. mollek@op.pl) lub tutaj.
Molek
Browar Stanisława Saskiego powstał w 1908 roku. Od roku 1910 do 1926 browar działał pod szyldem "Browar Saski". W latach 1926 - 1929 następuje zmiana szyldu browaru na "Browar Saski i Spółka". Lata 1926 - 1929 przyniosły rozwój browaru, jego modernizację, wprowadzenie urządzeń parowych oraz uruchomienie własnej słodowni.
W 1934 roku zmieniono nazwę browaru na "St. Saski i J. Saski, Browar Parowy i Słodownia". W 1936 roku właścicielami byli: Stanisław Saski, Juliusz Saski i Maria Cybulska. Zakładem kierował Stanisław Saski. Zatrudniano wówczas 25 robotników, 2 osoby personelu technicznego i 4 urzędników. Roczna zdolność produkcyjna wynosiła 50.000 hektolitrów piwa i innych napojów (samego piwa produkowano rocznie w okresie międzywojennym od 3.000 do 8.000 hektolitrów) oraz 550 ton przemielonej mąki. Browar w niezmienionym stanie przetrwał okupację, pracując w tym czasie na potrzeby okupanta. Po wyzwoleniu, w roku 1945, browar na okres jednego roku zarządzany był jeszcze przez braci Saskich. W roku 1946 po decyzji KRN odnośnie nacjonalizacji przemysłu nastąpiły starania części załogi o objęcie nią browaru.
W 1947 roku w tej sprawie do sądu o przywrócenie własności wystąpili spadkobiercy ostatniego właściciela (browar jako zatrudniający poniżej 50 osób na jedną zmianę nie powinien podlegać nacjonalizacji), jednak nacjonalizacja nastąpiła. W latach 1946 - 1951 browarem zarządzał CZPPF, oddział w Łodzi, a nazwę przekształcono na "Browar Ostrowiec". Od 1951 do 1957 roku browar działał pod nazwą "Ostrowieckie Zakłady Spożywcze Przemysłu Terenowego", a od 1957 do 1970 roku "Kieleckie Zakłady Piwowarskie - Browar Ostrowiec Świętokrzyski". W roku 1970 nastąpiła ostateczna likwidacja browaru. Później mieściły się tu magazyny Herbapolu. W latach 80-tych prowadzono adaptację budynków na Miejskie Centrum Kultury, które istnieje tam do dzisiaj.
Autor: Łukasz Dziekan o 5/01/2009 03:43:00 AM
Comment