Poszukuję informacji dotyczących browaru w Lądku Zdroju. Szukam osób które mają jakąś wiedzę na temat tego miejsca. Sam w tej chwili czytam i tłumacze biuletyny informacyjne z miasta w których można znaleźć różne informacje np. o warzonych piwach. Informacje które posiadam,a także te które mam nadzieje będę posiadał chce spisać w formie jakiegoś wypracowania w bliżej nieokreślonej formie. Na forum kilka razy był browar w Lądku wspominany, ale nie był to temat obszerny. Jednak jeżeli ktoś coś wie i chciałby się tym podzielić to będę wdzięczny.
Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Witam.
Kilkanaście lat temu był inwestor, który uporządkował teren przy ul. Słodowej nad Białą Lądecką i wyremontował zachowaną część zakładu piwowarskiego Franza Pietscha (słodownia). Planowany był tam hotel z minibrowarem i łaźniami piwnymi. Projekt jednak nie został zrealizowany, a nieruchomość wystawiono na sprzedaż. Kupił ją kolejny przedsiębiorca, ale też budowy nie dokończył.
1) Odnośnie historii browaru przy ul. Słodowej/pl. Staromłyńskim. Została ona opisana w "Debatach Lądeckich" (nr 8/2021 i 9/2021). Numery czasopisma są dostępne w wydaniach internetowych.
2) Temat browarnictwa ziemii kłodzkiej badali w XXI wieku nauczyciele Mieczysław Kowalcze i Janusz Laska z Kłodzkiego Towarzystwa Oświatowego. Sadzę, że powinno się skontaktować z KTO lub porozmawiać z ww. panami.
Kim jesteśmy? Grupą uczniów, rodziców i nauczycieli, dla których ważny jest kreatywny i efektywny rozwój na każdym etapie edukacyjnym. Etap edukacyjny, na którym dbamy o wszechstronny rozwój ucznia. Jesteśmy bezpiecznym miejscem nauki i zabawy. Rozwijamy indywidualne zdolności, uczymy i samodzielności, i pracy w zespole. Umożliwiamy aktywne poznawanie małej i dużej ojczyzny. Etap edukacyjny, na
Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2022-10-13, 16:38. -
Dzięki,
Debaty przeczytałem, kilka informacji było ale też nie aż tak dużo. Teraz jestem w trakcie przeglądania dokumentacji Uniwersytetu Wrocławskiego. Najbardziej interesuje mnie historia przed 1950 i działalnością browaru, a w debatach część II jest poświęcona w dużej mierze już innej funkcji budynku byłego browaru.
Ale informacja o tym że ktoś prowadził badania na temat browarnictwa na ziemi kłodzkiej jest bardzo interesująca i muszę ten temat zgłębićComment
-
Przeglądając wspomnianą wcześniej dokumentację z Uniwersytetu natrafiłem na razie na dwie informacje które są dosyć zastanawiające.
Zdjęcie 1.
Dotyczy serwowanych w tym czasie piw. Jak do wszystkich mogę się odnieść to zastanawia mnie ostatnia pozycja i piwo o nazwie - Fischbier.
Zdjęcie 2.
Pochodzi z maja 1925r. Informacja o sprzedaży/wyprzedaży naturalnego lodu w browarze. Czy chodzi tutaj o lód do chłodzenia np. piwnic. Tylko dlaczego pozbycie się go przypada na miesiąc w którym zaczynają się wyższe temperatury.
2 PhotosComment
-
Jak do wszystkich mogę się odnieść to zastanawia mnie ostatnia pozycja i piwo o nazwie - Fischbier.
Zdjęcie 2.
Pochodzi z maja 1925r. Informacja o sprzedaży/wyprzedaży naturalnego lodu w browarze. Czy chodzi tutaj o lód do chłodzenia np. piwnic. Tylko dlaczego pozbycie się go przypada na miesiąc w którym zaczynają się wyższe temperatury.
W początku XX wieku w browarze Simona Mosesa przed Bożym Narodzeniem produkowano specjalne sezonowe piwo, tzw. „rybie”(Fischbier)
oraz podobnie brzmiące ogłoszenie z Górnego Śląska:
Paul Hoeger, Dampfbrauerei in Gleiwitz s. 4. http://www.sbc.org.pl/Content/345455...w-1892-295.pdf
Kolejność świadczy, że raczej nie mamy tu do czynienia z jakimś wyjątkowym piwem, choć sezonowym (w tym wypadku słodkim).
Biorąc pod uwagę https://plattmakers.de/storage/books/Reuter-Lexikon.pdf s. 179 (171), być może chodzi o piwo przeznaczone do gotowania ryb (na święta?)? I jeśli jest wymieniane po takich produktach jak malzbier, jungbier, to może chodzić bardziej o coś, co jest bardziej napojem, niż dłużej leżakującym i bardziej wartościowym piwem.
Co do sprzedaży lodu. Jeśli posiadali go w dostatecznej ilości, to sprzedawali go wtedy, kiedy było na niego zapotrzebowanie
Takie moje przypuszczenia
Comment
-
Twoje przypuszczenia mogę potwierdzić. Kwestię piwa rybiego wyjaśniał już Sebastian Różyński w swojej książce na temat Gliwic.
Ja mam niestety tylko jedną informację, a właściwie to trzy z 1897 roku:
Lądek (Śląsk), 31 marca. Tutejszy browar Schneidera został sprzedany za 118500 marek przez dotychczasowego właściciela byłemu właścicielowi restauracji w Szczytnej, Pietschowi.
Lądek (Śląsk), Restaurator Pietsch jun. z Duszników kupił tutejszy browar Schneidera za 118500 marek.
Lądek (Śląsk), Właścicielem firmy Landecker Brauhaus Franz Pietsch w Lądku jest od 1 maja 1897 roku mistrz piwowarski Franz Pietsch.
Wszystkie trzy pochodzą z gazety Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung.
Możliwe że mam jeszcze w piwnicy butelkę z tego browaru.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Znalazłem pewną informację dotyczącą Gliwic (ale to tylko kopia informacji):
W początku XX wieku w browarze Simona Mosesa przed Bożym Narodzeniem produkowano specjalne sezonowe piwo, tzw. „rybie”(Fischbier)
oraz podobnie brzmiące ogłoszenie z Górnego Śląska:
Paul Hoeger, Dampfbrauerei in Gleiwitz s. 4. http://www.sbc.org.pl/Content/345455...w-1892-295.pdf
Kolejność świadczy, że raczej nie mamy tu do czynienia z jakimś wyjątkowym piwem, choć sezonowym (w tym wypadku słodkim).
Biorąc pod uwagę https://plattmakers.de/storage/books/Reuter-Lexikon.pdf s. 179 (171), być może chodzi o piwo przeznaczone do gotowania ryb (na święta?)? I jeśli jest wymieniane po takich produktach jak malzbier, jungbier, to może chodzić bardziej o coś, co jest bardziej napojem, niż dłużej leżakującym i bardziej wartościowym piwem.
Co do sprzedaży lodu. Jeśli posiadali go w dostatecznej ilości, to sprzedawali go wtedy, kiedy było na niego zapotrzebowanie
Takie moje przypuszczeniaComment
-
Twoje przypuszczenia mogę potwierdzić. Kwestię piwa rybiego wyjaśniał już Sebastian Różyński w swojej książce na temat Gliwic.
Ja mam niestety tylko jedną informację, a właściwie to trzy z 1897 roku:
Lądek (Śląsk), 31 marca. Tutejszy browar Schneidera został sprzedany za 118500 marek przez dotychczasowego właściciela byłemu właścicielowi restauracji w Szczytnej, Pietschowi.
Lądek (Śląsk), Restaurator Pietsch jun. z Duszników kupił tutejszy browar Schneidera za 118500 marek.
Lądek (Śląsk), Właścicielem firmy Landecker Brauhaus Franz Pietsch w Lądku jest od 1 maja 1897 roku mistrz piwowarski Franz Pietsch.
Wszystkie trzy pochodzą z gazety Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung.
Możliwe że mam jeszcze w piwnicy butelkę z tego browaru.
Dzięki za informacje sprzedaży browaru, to cenna informacja dodając fakt podania ceny!
Jeżeli faktycznie masz butelkę z browaru to gdybyś mógł zrobić jej kilka zdjęć to będę wdzięczny.Comment
-
Porcelankę już znalazłem. Książkę mam, muszę tylko przejrzeć pod kątem piwa rybiego. To musiało być coś w rodzaju piwa słodowego. Przepis na karpia po norymbersku też polega na moczeniu w piwie, zanim się go upiecze w piekarniku.1 PhotoArchiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Znalazłem w komputerze stare zdjęcia tej butelki. Jak ją znajdę, to zrobię lepsze.3 PhotosArchiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Mam nadzieję że w książce są jakieś cenne informacje. Przeglądałem niemieckie strony z przepisami kulinarnymi i faktycznie sporo było dań rybnych z wykorzystaniem piwa/napoju słodowego. Comment
-
Comment
-
Butelkę datowałbym na wczesne lata trzydzieste. Jeszcze do niej nie dotarłem, bo na razie w piwnicy wszędzie suszą się grzyby.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"👍 1Comment
-
Udało mi się uzyskać nowe informacje na temat browaru.
Mogę potwierdzić przypuszczenia na temat Fischbier i tego że byli to piwo świąteczne. Dwukrotnie pojawiało się w sprzedaży chwilę przed Bożym narodzeniem.
W Browarze oprócz piw własnej produkcji sprzedawano również piwa z innych miast tu m.in sprowadzane przez Kisslinga piwo z browaru w Kulmbach czy piwa z Boguszów-Gorce.
Browar służył nie tylko jako miejsce do wypicia piwa ale odbywały się tam też różne spotkania - m.in. spotkanie sędziów sportowej rywalizacji klubów gimnastycznych ale także spotkanie związków lokatorskich.
Browar szukał pracownikow za pośrednictwem gazety i tak m.in. chciał zatrudnić np. woźnicę piwnego.
Dalej grzebie i szukam.👍 1Comment
-
Fischbier. Otóż w pracy:
Ein Buch vom Bier: Cerevisiologische Studien und Skizzen (autor: Eduard Maria Schranka), Frankfurt a. O. 1886 jest mniej więcej taki fragment:
Tak, w języku ojczystym wodę żartobliwie nazywa się „rybnym piwem”, podobnie jak „gęsie wino”.
Wzmianki, że to żartobliwie nazywana woda pojawiają się też w innych źródłach.
Wydaje się jednak, że niektóre browary produkowały takie napoje. Trudno uznać czy było to coś, co przypomina nadal popularne w Niemczech bezalkoholowe napoje słodowe (Malzbier), ale skoro w niektórych ogłoszeniach była mowa o brązowym Fischbier, to coś może być na rzeczy.
Wilhelm A. Kreyssig w pracy Handbuch zu einem natur- und zeitgemäßen Betriebe der Landwirthschaft in ihrem ganzen Umfange podaje:
Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2022-10-25, 13:23.👍 1Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć.
Z góry przepraszam, jeśli to złe miejsce na ten temat i proszę moderatorów o ewentualne przekierowanie.
Do meritum przechodząc.
Jeśli chcielibyście pomóc i poświecić 5 minut na wypełnienie ankiety, to byłbym bardzo...-
Channel: Słup ogłoszeniowy
2018-12-05, 20:32 -
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam,
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...-
Channel: Historia
-
-
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment