Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Baronguliano
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2022.10
    • 23

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
    W latach trzydziestych XX wieku browar był napędzany silnikami elektrycznymi. Wodę i prąd pobierał z sieci miejskiej. Warzelnia była wyposażona w kadź zacierno-filtracyjną o pojemności 45,45 hl i kocioł warzelny o pojemności 36,5 hl. Zbiorniki w piwnicy fermentacyjnej miały łączną pojemność 90 hl, w leżakowni 150 hl. Magazyn słodu miał pojemność 134 metrów sześciennych. Według danych właściciela browar mógł rocznie wyprodukować 3000 hl piwa, w tym 1273 hl piwa leżakowego. Resztę stanowiło lekkie piwo górnej fermentacji, tak zwany Einfachbier, o zawartości ekstraktu 4,5%. Browar posiadał magazyn na lód naturalny i maszynę do produkcji lodu o wydajności 12 cetnarów na dobę. Własnej słodowni nie posiadano.

    Tyle jeszcze znalazłem w moim archiwum.
    A powiedz mi bo aż jestem zdziwiony takimi informacjami o jakim browarze takie informacje i skąd udało Ci się je uzyskać?

    Comment

    • Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2556

      #32
      Landecker Brauhaus, jak w temacie. Informacje mam z naszej biblioteki w Berlinie.
      Archiwum piwne

      Poznaj
      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

      Comment

      • Baronguliano
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2022.10
        • 23

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
        Landecker Brauhaus, jak w temacie. Informacje mam z naszej biblioteki w Berlinie.
        Nie spodziewałem się po prostu aż tak dokładnych informacji na temat możliwości produkcyjnych tego browaru. To bardzo cenne informacje

        Comment

        • Baronguliano
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2022.10
          • 23

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
          Landecker Brauhaus, jak w temacie. Informacje mam z naszej biblioteki w Berlinie.
          A masz może widzę z jakiej to było książki bądź z jakiego opracowania pochodzi ta informacja ?

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2556

            #35
            W 1937 roku niemiecki związek browarniczy o nazwie Vereinigung der Deutschen Brauwirtschaft, wysłał formularze do wszystkich browarów na terenie ówczesnego państwa niemieckiego z pytaniami dotyczącymi wyposażenia i wielkości produkcji. Urząd później na podstawie otrzymanych danych sam określał zdolności produkcyjne poszczególnych zakładów. Orginały tych formularzy znajdują się w naszej bibliotece w Berlinie.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • Baronguliano
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2022.10
              • 23

              #36
              Ciekawe i w sumie logiczne że jakiś związek musiał wtedy działać i prowadzić ewidencje wyposażenia i sprzętu.

              Zapytam Ciebie jeszcze o Alfreda Scheunert, wspomniałeś o nim kilka lat temu opisując jeden z browarów z Wrocławia. Osoba o takim samym nazwisku funkcjonowała w browarze w Lądku. Sądzisz, że może być to ta sama osoba. Wychodziłoby na to, że we Wrocławiu spędził bardzo krótki czas. Czy jest to tylko zbieżność nazwisk. Teoretycznie osób o takim samym imieniu i nazwisku było w tamtym czasie sporo...

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2556

                #37
                Sprawdziłem już listę zrzeszenia niemieckich mistrzów piwowarskich, ale go tam nie znalazłem. Widocznie nie należał do związku, a szkoda, bo wtedy mielibyśmy wszystkie browary w których pracował. Cygana też tam nie ma. Może coś znajdę w wykazie studiujących na uczelni VLB w Berlinie, ale tam mam dopiero kilka lat przerobionych i dużo materiału do przejrzenia. Do Berlina mam ponad 400 km i jestem tam tylko raz na kilka miesięcy.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

                  #38
                  Akurat przeczytałem, że Scheunert w 1910 roku jednak wstąpił do DBMD. Wczoraj widocznie przeoczyłem. Sprawdzę jeszcze raz jak będę w domu.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12557

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Baronguliano Wyświetlenie odpowiedzi

                    O sam lód pytałem drugi raz, bo zastanawia mnie koncepcja sprzedaży. Czy browary wyprzedawały lód w momencie gdy miały go za dużo. Czy jednak była to dodatkowa możliwość zarobku. Wiem że obie możliwości się nie wykluczają ale sam wątpię aby browary specjalnie zajmowały się "produkcja" lodu, a jedynie wyprzedawały zalegający lub już po prostu nie potrzebny lód.

                    Zbiornik w Lądku to kolejna zagadka. Co prawda obok browaru przepływa rzeka, ale wątpię aby pobierali lód z rzeki. Zdjęcie które widziałem już wcześniej przedstawia stawy które nie jak nie pasują do Lądka. Albo stawów już nie ma albo zmieniły one swój wygląd przez lata. W tym momencie w Lądku są malutkie stawiki na działkach, oraz stawy Biskupie, ale one były zagospodarowane w zimie na lodowisko. Więc mogli je mieć ale prawdopodobnie nie przetrwały one czasu.

                    Browary handlowały lodem, bo posiadały odpowiednie miejsca do jego przechowywania. Browar w Radkowie sprzedawał lód miejscowym rzeźnikom. W związku z tym, że sprzedaż mięsa jest całoroczna zapewne chodziło o sprzedaż bieżącą. Do czasu, kiedy produkcja lodu była ograniczona jego sprzedaż była ważnym elementem wykorzystywanym przez browary przemysłowe. Nie przez przypadek najpoważniejszy warszawski producent pod k. XIX w, zaczął działać jako "Towarzystwo Akcyjne Browaru Parowego i Fabryki Sztucznego Lodu „Haberbusch i Schiele”.

                    Większe browary były lokowane na obrzeżach miast. Wspomniany przeze mnie Broumov, który działał przy klasztorze i groził kolejnym pożarem, przeniósł się w wygodne miejsce do nieodległego Olivetina, gdzie istniał naturalny zbiornik.. Ale w przypadku Lądka i wielu małych browarów, gdzie początkowo większość sprzedaży było na miejscu takich możliwości nie było.

                    Zatem lód sprowadzono z odleglejszych zbiorników wodnych, organizowano transport itp. Lód z rzeki (przynajmniej z Białej Lądeckiej) raczej się nie nadawał moim zdaniem, ze względu na to, że nie dałoby się z niego wyciąć równej tafli, która byłaby odpowiednia do długiego przechowywania. Tu jest publikacja szwajcarska na ten temat, ale może Cię zainteresuje:



                    Myślę, że w Lądku też ten lód nie pochodził z bezpośredniej okolicy browaru. Szkoda, że napis na zdjęciu jest mało czytelny. Mam takie przypuszczenie, że w takich przypadkach był wykorzystywany lód ze stawów hodowlanych, często były to niewielkie, płytkie, zamknięte zbiorniki, gdzie lód szybciej powstawał i miał odpowiednią strukturę. Patrząc na to zdjęcie z Lądka wydaje mi się, że ze względu na kształt jakby linią wytyczony mamy do czynienie z tego typu, sztucznym zbiornikiem. To jest tylko moje przypuszczenie, ale może były takie zbiorniki w okolicach Lądka.

                    Comment

                    • Piwowar
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.05
                      • 2556

                      #40
                      Wyjaśniło się. Scheunert do 1912 roku pracował u Raupacha we Wrocławiu, w 1913 roku mam go już jako właściciela browaru w Lądku. Jest to więc ta sama osoba. W 1925 roku ślad się urywa, natomiast w 1927 roku figuruje w spisie jako były właściciel browaru, ale zamieszkały w Lądku. Ostatni raz znalazłem go w 1929 roku, ale nie mam jeszcze przerobionych późniejszych roczników. Co do Cygana, to mam tylko jednego, w browarze na berlińskiej uczelni, ale nie zgadza się imię, no i miejsce pracy.
                      Archiwum piwne

                      Poznaj
                      http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                      Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                      Comment

                      • Baronguliano
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2022.10
                        • 23

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi


                        Browary handlowały lodem, bo posiadały odpowiednie miejsca do jego przechowywania. Browar w Radkowie sprzedawał lód miejscowym rzeźnikom. W związku z tym, że sprzedaż mięsa jest całoroczna zapewne chodziło o sprzedaż bieżącą. Do czasu, kiedy produkcja lodu była ograniczona jego sprzedaż była ważnym elementem wykorzystywanym przez browary przemysłowe. Nie przez przypadek najpoważniejszy warszawski producent pod k. XIX w, zaczął działać jako "Towarzystwo Akcyjne Browaru Parowego i Fabryki Sztucznego Lodu „Haberbusch i Schiele”.

                        Większe browary były lokowane na obrzeżach miast. Wspomniany przeze mnie Broumov, który działał przy klasztorze i groził kolejnym pożarem, przeniósł się w wygodne miejsce do nieodległego Olivetina, gdzie istniał naturalny zbiornik.. Ale w przypadku Lądka i wielu małych browarów, gdzie początkowo większość sprzedaży było na miejscu takich możliwości nie było.

                        Zatem lód sprowadzono z odleglejszych zbiorników wodnych, organizowano transport itp. Lód z rzeki (przynajmniej z Białej Lądeckiej) raczej się nie nadawał moim zdaniem, ze względu na to, że nie dałoby się z niego wyciąć równej tafli, która byłaby odpowiednia do długiego przechowywania. Tu jest publikacja szwajcarska na ten temat, ale może Cię zainteresuje:



                        Myślę, że w Lądku też ten lód nie pochodził z bezpośredniej okolicy browaru. Szkoda, że napis na zdjęciu jest mało czytelny. Mam takie przypuszczenie, że w takich przypadkach był wykorzystywany lód ze stawów hodowlanych, często były to niewielkie, płytkie, zamknięte zbiorniki, gdzie lód szybciej powstawał i miał odpowiednią strukturę. Patrząc na to zdjęcie z Lądka wydaje mi się, że ze względu na kształt jakby linią wytyczony mamy do czynienie z tego typu, sztucznym zbiornikiem. To jest tylko moje przypuszczenie, ale może były takie zbiorniki w okolicach Lądka.
                        Link bardzo się przyda, chętnie go przejże.
                        Co do lodu, tak samo jak ty wątpię, że pochodził on z rzeki.
                        Jeżeli chodzi o stawy, które mogły służyć browarowi jako miejsce pobierania lodu, a które w chwili obecnej istnieją to mogły być te należące teraz do Polskiego Związku Wędkarzy - link : https://ladek-zdroj.polska-org.pl/94...dEntity=544786 . W starych mapach czasami te stawy się pojawiają, ale jeszcze nie zbadałem ich historii. Co do okolic Lądka i stawów, które mogły znajdować się w okolicach miejscowości, moim zdaniem w grę wchodzi obszar nawet mniejszy niż dzisiejsza gmina. Gdzieś wyczytałem, że w pobliskich Trzebieszowicach ( obecnie gmina Lądek-Zdrój) też mógł znajdować się browar, a więc mógł też korzystać z lodu ze stawów w okolicy, ale temat nie był przeze mnie badany.

                        Comment

                        • Baronguliano
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2022.10
                          • 23

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wyjaśniło się. Scheunert do 1912 roku pracował u Raupacha we Wrocławiu, w 1913 roku mam go już jako właściciela browaru w Lądku. Jest to więc ta sama osoba. W 1925 roku ślad się urywa, natomiast w 1927 roku figuruje w spisie jako były właściciel browaru, ale zamieszkały w Lądku. Ostatni raz znalazłem go w 1929 roku, ale nie mam jeszcze przerobionych późniejszych roczników. Co do Cygana, to mam tylko jednego, w browarze na berlińskiej uczelni, ale nie zgadza się imię, no i miejsce pracy.
                          Paul Cygan zostaję w takim razie jako człowiek zagadka.
                          Co do Alfred Scheunert cieszę się, że spekulacja na temat informacji jak się okazało tej samej osoby jest potwierdzona, to trochę wyjaśnia. Mi udało się znaleźć informację z lądeckiej gazety z podpisem Alfreda po 1925 roku, zdjęcia w załączniku.

                          1. z Gottesberger Pilsner z 1931r.
                          2. Z informacją o sprzedaży Jungbier z 1934r.
                          3. Informacja o przejęciu browaru z 1924r (przejęci browaru od 01.01.25) - tutaj mam spory dylemat odnośnie przejmowania/sprzedaży/dzierżawy browaru.

                          Zastanawiające jest w takim razie dlaczego pojawiał się w opracowaniach które masz jako były właściciel browaru w 1927, a w 1931 i 1934 dalej widnieje jego podpis pod ogłoszeniami z browaru. Czyżby zmienił stanowisko w browarze, tracąc tym samym role właściciela na inną...




                          Attached Files

                          Comment

                          • Baronguliano
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2022.10
                            • 23

                            #43
                            Za to podpisy pod informacjami z browaru Paula Cygana pojawiają się od 1924 roku ( informacja o przejęciu browaru w 1925) i w kolejnych latach i pokrywają się one z luką w twoich zbiorach odnośnie Alfreda - ostatni posiadany przeze mnie podpis Cygana przypada na rok 1928, a już 1929 według twoich źródeł pojawiają się informacje na temat Alfreda.
                            Wygląda to jakby przez chwilę Alfred odsunął się od prowadzenia browaru, chyba że twoje informacje po 1929 powiedziałyby inaczej.

                            Comment

                            • Piwowar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 2556

                              #44
                              Nie jest wykluczone że Cygan pracował tam jako piwowar, a kiedy Scheunert postanowił przejść w stan spoczynku, wziął browar w dzierżawę. Mam jeszcze trochę materiału do przejrzenia, może coś się wyjaśni.
                              Archiwum piwne

                              Poznaj
                              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                              Comment

                              • Baronguliano
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2022.10
                                • 23

                                #45
                                Moja hipoteza odnośnie Alfreda oraz Cygana jest taka.
                                W 1925 roku Alfred oddaje w dzierżawę browar Cyganowi w tym momencie nieznanych powodów. Dzierżawa trwa maksymalnie 5 lat, bo już w marcu 1931 podpis Alfreda pojawia się pod informacji z browaru umieszczonymi w lądeckiej gazecie, a słuch o Cyganie ginie...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X