Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Baronguliano
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2022.10
    • 23

    Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus

    Poszukuję informacji dotyczących browaru w Lądku Zdroju. Szukam osób które mają jakąś wiedzę na temat tego miejsca. Sam w tej chwili czytam i tłumacze biuletyny informacyjne z miasta w których można znaleźć różne informacje np. o warzonych piwach. Informacje które posiadam,a także te które mam nadzieje będę posiadał chce spisać w formie jakiegoś wypracowania w bliżej nieokreślonej formie. Na forum kilka razy był browar w Lądku wspominany, ale nie był to temat obszerny. Jednak jeżeli ktoś coś wie i chciałby się tym podzielić to będę wdzięczny.
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    #2
    Witam.
    Kilkanaście lat temu był inwestor, który uporządkował teren przy ul. Słodowej nad Białą Lądecką i wyremontował zachowaną część zakładu piwowarskiego Franza Pietscha (słodownia). Planowany był tam hotel z minibrowarem i łaźniami piwnymi. Projekt jednak nie został zrealizowany, a nieruchomość wystawiono na sprzedaż. Kupił ją kolejny przedsiębiorca, ale też budowy nie dokończył.

    1) Odnośnie historii browaru przy ul. Słodowej/pl. Staromłyńskim. Została ona opisana w "Debatach Lądeckich" (nr 8/2021 i 9/2021). Numery czasopisma są dostępne w wydaniach internetowych.
    2) Temat browarnictwa ziemii kłodzkiej badali w XXI wieku nauczyciele Mieczysław Kowalcze i Janusz Laska z Kłodzkiego Towarzystwa Oświatowego. Sadzę, że powinno się skontaktować z KTO lub porozmawiać z ww. panami.
    Kim jesteśmy? Grupą uczniów, rodziców i nauczycieli, dla których ważny jest kreatywny i efektywny rozwój na każdym etapie edukacyjnym. Etap edukacyjny, na którym dbamy o wszechstronny rozwój ucznia. Jesteśmy bezpiecznym miejscem nauki i zabawy. Rozwijamy indywidualne zdolności, uczymy i samodzielności, i pracy w zespole. Umożliwiamy aktywne poznawanie małej i dużej ojczyzny. Etap edukacyjny, na

    Last edited by Pankracy; 2022-10-13, 16:38.

    Comment

    • Baronguliano
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2022.10
      • 23

      #3
      Dzięki,
      Debaty przeczytałem, kilka informacji było ale też nie aż tak dużo. Teraz jestem w trakcie przeglądania dokumentacji Uniwersytetu Wrocławskiego. Najbardziej interesuje mnie historia przed 1950 i działalnością browaru, a w debatach część II jest poświęcona w dużej mierze już innej funkcji budynku byłego browaru.
      Ale informacja o tym że ktoś prowadził badania na temat browarnictwa na ziemi kłodzkiej jest bardzo interesująca i muszę ten temat zgłębić

      Comment

      • Baronguliano
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2022.10
        • 23

        #4
        Przeglądając wspomnianą wcześniej dokumentację z Uniwersytetu natrafiłem na razie na dwie informacje które są dosyć zastanawiające.

        Zdjęcie 1.
        Dotyczy serwowanych w tym czasie piw. Jak do wszystkich mogę się odnieść to zastanawia mnie ostatnia pozycja i piwo o nazwie - Fischbier.
        Zdjęcie 2.

        Pochodzi z maja 1925r. Informacja o sprzedaży/wyprzedaży naturalnego lodu w browarze. Czy chodzi tutaj o lód do chłodzenia np. piwnic. Tylko dlaczego pozbycie się go przypada na miesiąc w którym zaczynają się wyższe temperatury.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12557

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Baronguliano Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak do wszystkich mogę się odnieść to zastanawia mnie ostatnia pozycja i piwo o nazwie - Fischbier.
          Zdjęcie 2.

          Pochodzi z maja 1925r. Informacja o sprzedaży/wyprzedaży naturalnego lodu w browarze. Czy chodzi tutaj o lód do chłodzenia np. piwnic. Tylko dlaczego pozbycie się go przypada na miesiąc w którym zaczynają się wyższe temperatury.
          Znalazłem pewną informację dotyczącą Gliwic (ale to tylko kopia informacji):
          W początku XX wieku w browarze Simona Mosesa przed Bożym Narodzeniem produkowano specjalne sezonowe piwo, tzw. „rybie”(Fischbier)


          oraz podobnie brzmiące ogłoszenie z Górnego Śląska:
          Paul Hoeger, Dampfbrauerei in Gleiwitz s. 4. http://www.sbc.org.pl/Content/345455...w-1892-295.pdf

          Kolejność świadczy, że raczej nie mamy tu do czynienia z jakimś wyjątkowym piwem, choć sezonowym (w tym wypadku słodkim).

          Biorąc pod uwagę https://plattmakers.de/storage/books/Reuter-Lexikon.pdf s. 179 (171), być może chodzi o piwo przeznaczone do gotowania ryb (na święta?)? I jeśli jest wymieniane po takich produktach jak malzbier, jungbier, to może chodzić bardziej o coś, co jest bardziej napojem, niż dłużej leżakującym i bardziej wartościowym piwem.

          Co do sprzedaży lodu. Jeśli posiadali go w dostatecznej ilości, to sprzedawali go wtedy, kiedy było na niego zapotrzebowanie

          Takie moje przypuszczenia

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2556

            #6
            Twoje przypuszczenia mogę potwierdzić. Kwestię piwa rybiego wyjaśniał już Sebastian Różyński w swojej książce na temat Gliwic.
            Ja mam niestety tylko jedną informację, a właściwie to trzy z 1897 roku:
            Lądek (Śląsk), 31 marca. Tutejszy browar Schneidera został sprzedany za 118500 marek przez dotychczasowego właściciela byłemu właścicielowi restauracji w Szczytnej, Pietschowi.
            Lądek (Śląsk), Restaurator Pietsch jun. z Duszników kupił tutejszy browar Schneidera za 118500 marek.
            Lądek (Śląsk), Właścicielem firmy Landecker Brauhaus Franz Pietsch w Lądku jest od 1 maja 1897 roku mistrz piwowarski Franz Pietsch.

            Wszystkie trzy pochodzą z gazety Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung.

            Możliwe że mam jeszcze w piwnicy butelkę z tego browaru.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • Baronguliano
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2022.10
              • 23

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

              Znalazłem pewną informację dotyczącą Gliwic (ale to tylko kopia informacji):
              W początku XX wieku w browarze Simona Mosesa przed Bożym Narodzeniem produkowano specjalne sezonowe piwo, tzw. „rybie”(Fischbier)


              oraz podobnie brzmiące ogłoszenie z Górnego Śląska:
              Paul Hoeger, Dampfbrauerei in Gleiwitz s. 4. http://www.sbc.org.pl/Content/345455...w-1892-295.pdf

              Kolejność świadczy, że raczej nie mamy tu do czynienia z jakimś wyjątkowym piwem, choć sezonowym (w tym wypadku słodkim).

              Biorąc pod uwagę https://plattmakers.de/storage/books/Reuter-Lexikon.pdf s. 179 (171), być może chodzi o piwo przeznaczone do gotowania ryb (na święta?)? I jeśli jest wymieniane po takich produktach jak malzbier, jungbier, to może chodzić bardziej o coś, co jest bardziej napojem, niż dłużej leżakującym i bardziej wartościowym piwem.

              Co do sprzedaży lodu. Jeśli posiadali go w dostatecznej ilości, to sprzedawali go wtedy, kiedy było na niego zapotrzebowanie

              Takie moje przypuszczenia
              Ściągnąłem te trzy publikacje i faktycznie pojawia się tam to piwo co może świadczyć o tym, że było to jednak piwo bardziej powszechne niż mógłby się wydawać. Też stawiam na to że nie było to do końca piwo takie jak teraz, a bardziej coś na wzór jakiegoś napoju słodowego, ale to tylko przypuszczenia. Fakt, że było to piwo świąteczne też jest bardzo możliwy.

              Comment

              • Baronguliano
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2022.10
                • 23

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                Twoje przypuszczenia mogę potwierdzić. Kwestię piwa rybiego wyjaśniał już Sebastian Różyński w swojej książce na temat Gliwic.
                Ja mam niestety tylko jedną informację, a właściwie to trzy z 1897 roku:
                Lądek (Śląsk), 31 marca. Tutejszy browar Schneidera został sprzedany za 118500 marek przez dotychczasowego właściciela byłemu właścicielowi restauracji w Szczytnej, Pietschowi.
                Lądek (Śląsk), Restaurator Pietsch jun. z Duszników kupił tutejszy browar Schneidera za 118500 marek.
                Lądek (Śląsk), Właścicielem firmy Landecker Brauhaus Franz Pietsch w Lądku jest od 1 maja 1897 roku mistrz piwowarski Franz Pietsch.

                Wszystkie trzy pochodzą z gazety Allgemeine Brauer- und Hopfen-Zeitung.

                Możliwe że mam jeszcze w piwnicy butelkę z tego browaru.
                A czy posiadasz wymiona książkę? Znalazłem ją co prawda do zakupu w formie papierowej bądź pdf w internecie, ale w tej chwili interesuje mnie tylko część książki poświęcony informacja o tym piwie.
                Dzięki za informacje sprzedaży browaru, to cenna informacja dodając fakt podania ceny!

                Jeżeli faktycznie masz butelkę z browaru to gdybyś mógł zrobić jej kilka zdjęć to będę wdzięczny.

                Comment

                • Piwowar
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 2556

                  #9
                  Porcelankę już znalazłem. Książkę mam, muszę tylko przejrzeć pod kątem piwa rybiego. To musiało być coś w rodzaju piwa słodowego. Przepis na karpia po norymbersku też polega na moczeniu w piwie, zanim się go upiecze w piekarniku.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • Piwowar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 2556

                    #10
                    Znalazłem w komputerze stare zdjęcia tej butelki. Jak ją znajdę, to zrobię lepsze.
                    Archiwum piwne

                    Poznaj
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                    Comment

                    • Baronguliano
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2022.10
                      • 23

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                      Porcelankę już znalazłem. Książkę mam, muszę tylko przejrzeć pod kątem piwa rybiego. To musiało być coś w rodzaju piwa słodowego. Przepis na karpia po norymbersku też polega na moczeniu w piwie, zanim się go upiecze w piekarniku.
                      Mam nadzieję że w książce są jakieś cenne informacje. Przeglądałem niemieckie strony z przepisami kulinarnymi i faktycznie sporo było dań rybnych z wykorzystaniem piwa/napoju słodowego. ​​​​​​

                      Comment

                      • Baronguliano
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2022.10
                        • 23

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedzi
                        Znalazłem w komputerze stare zdjęcia tej butelki. Jak ją znajdę, to zrobię lepsze.
                        Butelka wydaje się być w bardzo dobrym stanie. Wiesz z jakiego roku pochodzi, albo masz jakieś przypuszczenia ?

                        Comment

                        • Piwowar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 2556

                          #13
                          Butelkę datowałbym na wczesne lata trzydzieste. Jeszcze do niej nie dotarłem, bo na razie w piwnicy wszędzie suszą się grzyby.
                          Archiwum piwne

                          Poznaj
                          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                          Comment

                          • Baronguliano
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2022.10
                            • 23

                            #14
                            Udało mi się uzyskać nowe informacje na temat browaru.

                            Mogę potwierdzić przypuszczenia na temat Fischbier i tego że byli to piwo świąteczne. Dwukrotnie pojawiało się w sprzedaży chwilę przed Bożym narodzeniem.
                            W Browarze oprócz piw własnej produkcji sprzedawano również piwa z innych miast tu m.in sprowadzane przez Kisslinga piwo z browaru w Kulmbach czy piwa z Boguszów-Gorce.
                            Browar służył nie tylko jako miejsce do wypicia piwa ale odbywały się tam też różne spotkania - m.in. spotkanie sędziów sportowej rywalizacji klubów gimnastycznych ale także spotkanie związków lokatorskich.
                            Browar szukał pracownikow za pośrednictwem gazety i tak m.in. chciał zatrudnić np. woźnicę piwnego.

                            Dalej grzebie i szukam.

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12557

                              #15
                              Fischbier. Otóż w pracy:

                              Ein Buch vom Bier: Cerevisiologische Studien und Skizzen (autor: Eduard Maria Schranka), Frankfurt a. O. 1886 jest mniej więcej taki fragment:


                              Tak, w języku ojczystym wodę żartobliwie nazywa się „rybnym piwem”, podobnie jak „gęsie wino”.

                              Wzmianki, że to żartobliwie nazywana woda pojawiają się też w innych źródłach.

                              Wydaje się jednak, że niektóre browary produkowały takie napoje. Trudno uznać czy było to coś, co przypomina nadal popularne w Niemczech bezalkoholowe napoje słodowe (Malzbier), ale skoro w niektórych ogłoszeniach była mowa o brązowym Fischbier, to coś może być na rzeczy.

                              Wilhelm A. Kreyssig w pracy Handbuch zu einem natur- und zeitgemäßen Betriebe der Landwirthschaft in ihrem ganzen Umfange podaje: Click image for larger version  Name:	Fischbier 1.png Views:	0 Size:	22,0 KB ID:	2328943



                              Last edited by darekd; 2022-10-25, 13:23.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X