Browar Lądek Zdrój - Landecker Brauhaus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12468

    #16
    Mam jednak problem, czy w tym wypadku zamiast "Fischbier" nie chodziło o "Tischbier" (czyli piwo stołowe)
    Chyba to drugie...

    A może w starych reklamach jak przepisywali z gotyku, też robili takie błędy?

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.11
      • 2481

      #17
      Akurat kilka dni temu ktoś prosił mnie o fragment książki o Fischbierze. W literaturze niemieckiej takie dictum się chyba nie zachowało, ale kto wie, może w śląskim slangu mógł funkcjonować fischbier.311777316_532111108920058_4013712471009268523_n.jp g
      Attached Files
      Last edited by skitof; 2022-10-25, 14:53.

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2007.11
        • 2481

        #18
        Po przeglądnięciu wcześniej podanych informacji źródłowych faktem jest, że trunek ten wytwarzał(y) browar(y), był słodki i warzony (jak piwo) i przeznaczony wyłącznie na święta.

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.11
          • 2481

          #19
          Zresztą nie brakuje w internecie informacji o Bierfisch (rybie w piwie), które to danie tradycyjnie wywodzi się ze Śląska, a czasami nazwane było "rybą/karpiem po polsku" (Karpfen polnische Art).

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2554

            #20
            Oj, tutaj to raczej chodzi o piwo stołowe, czyli Tischbier.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • Baronguliano
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2022.10
              • 23

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
              Mam jednak problem, czy w tym wypadku zamiast "Fischbier" nie chodziło o "Tischbier" (czyli piwo stołowe)
              Chyba to drugie...

              A może w starych reklamach jak przepisywali z gotyku, też robili takie błędy?
              To co ja widziałem w reklamach w gazetach ladeckich ewidentnie wyglądało jako litera "F" i tak np jak przy moim drugim poście i dodanych tam zdjęciach.

              Comment

              • Baronguliano
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2022.10
                • 23

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                Akurat kilka dni temu ktoś prosił mnie o fragment książki o Fischbierze. W literaturze niemieckiej takie dictum się chyba nie zachowało, ale kto wie, może w śląskim slangu mógł funkcjonować fischbier.311777316_532111108920058_4013712471009268523_n.jp g
                Jeżeli na Facebooku to ja jestem tą samą osoba

                Comment

                • Baronguliano
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2022.10
                  • 23

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                  Po przeglądnięciu wcześniej podanych informacji źródłowych faktem jest, że trunek ten wytwarzał(y) browar(y), był słodki i warzony (jak piwo) i przeznaczony wyłącznie na święta.
                  Też spotkałem się z informacjami o tym że był to napój słodki. Ze swoich źródeł (gazety Lądeckie) mogę wyjść z założenia że sprzedaż tego piwa przypadała na Święta Bożego Narodzenia, uzyskałem dwie takie informacje.

                  Comment

                  • Baronguliano
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2022.10
                    • 23

                    #24
                    Reasumując informację o piwie rybnym.

                    - Było na swój sposób 'popularne' i warzone w okresie Bożego Narodzenia
                    - Warzone było na pewno od obecnego Górnego po Dolny Śląsk (Lądek, Namysłów, Gliwice)
                    - Było mocne oraz słodkie, i stosowne jako swego rodzaju "bulion" pod dania rybne

                    Temat tego akurat piwa wydaje mi się że został wyczerpany bo kilka informacji uzyskać się udało.

                    Kolejną zagadką dla mnie odnośnie browaru w Lądku jest:

                    a) Sprzedaż lodu.
                    Chociaż samo posiadanie lodu przez browar w np. roku 1916 jest do uzasadnienia to sama jego sprzedaż/wyprzedaż mnie zastanawia. Czy taka sprzedaż lodu była stosowana w innych browarach ? I czy chodzi tutaj o typowo lód z rzeki, jeziora etc. czy jednak lód poddany jakiejś obróbce (wielkość) ?
                    b) Pracownicy/Właściciele
                    Na przejrzanych i przetłumaczonych przez mnie ogłoszeniach browaru w gazetach często zdarzają się podpisy piwowara/właściciela. Mam zatem dwie osoby w tym jedną, która jest całkowicie nieznana.
                    Pojawia się Alfred Scheunert, który był pewnie właścicielem , bądź dzierżawcą browaru. Pojawia się także jedna wzmianko o osobie z takim samym nazwiskiem w poście Piwowara z 2017 roku odnośnie browaru „zum Nussbaum“ i jego zatrudnieniu w 1910 roku. Czy są jakiekolwiek przesłanki o tym, że może być to ta sama osoba.
                    Drugą osobą to Paul Cygan, czy spotkał się ktoś z informacjami o tej osobie. Bardzo dużo wiadomości browaru z gazet były z podpisem właśnie tego człowieka, lecz nic nie mogę wyszukać więcej. Jego podpisy udało mi się wyszukać w gazetach z m.in. 1928 roku.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12468

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Baronguliano
                      Reasumując informację o piwie rybnym.

                      - Było na swój sposób 'popularne' i warzone w okresie Bożego Narodzenia
                      - Warzone było na pewno od obecnego Górnego po Dolny Śląsk (Lądek, Namysłów, Gliwice)
                      - Było mocne oraz słodkie, i stosowne jako swego rodzaju "bulion" pod dania rybne

                      Temat tego akurat piwa wydaje mi się że został wyczerpany bo kilka informacji uzyskać się udało.

                      Kolejną zagadką dla mnie odnośnie browaru w Lądku jest:

                      a) Sprzedaż lodu.
                      Chociaż samo posiadanie lodu przez browar w np. roku 1916 jest do uzasadnienia to sama jego sprzedaż/wyprzedaż mnie zastanawia. Czy taka sprzedaż lodu była stosowana w innych browarach ? I czy chodzi tutaj o typowo lód z rzeki, jeziora etc. czy jednak lód poddany jakiejś obróbce (wielkość) ?
                      Nic nie wskazuje, że Fischbier był mocny. Wręcz przeciwnie. W tamtych czasach nie było bogato i mało kto stosowałby drogie, mocne piwo z wysokim ekstraktem do podlewania nim jedzenia. Etymologia też świadczy, że to mogło być nawet bezalkoholowe. Według mnie był to napój słodowy (taki ciemny, jest dostępny w naszym Aldi). Dużo ciemnego słodu daje treściwy, słodki, pożywny napój, który skierowany był do dzieci. W okolicy świąt wykorzystywano to jako dodatek do sosu (to ciemny słód i wysoka zawartość cukru dawała jemu smak, nie zaś alkohol).
                      Browar Müllera w Kłodzku sprzedawał Fischbier tylko przez dwa dni - wigilię i sylwestra a na święta do picia reklamował mocnego Bocka:

                      reklama z Der Gebirgsbote 102/3 (27.12.1910) - skan 18


                      i miał też w ofercie Malz-Bier, którego etykietował:

                      Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.


                      O lodzie już wspominałem. Browary posiadały własne lodownie (chodzi o czasy, gdy nie było możliwe wytworzenie niskiej temperatury) i często były usytuowane przy zbiorniku wodnym. Przykładem bliskim Ziemi Kłodzkiej jest staw przy browarze w Broumowie (który należał do browaru):



                      i który do tej pory nazywa się Pivovarský rybník. Takich stawów o tej nazwie i dawnym przeznaczeniu jest zresztą w Czechach wiele, ma go i Kozel:



                      Jak wyglądał proces przygotowania lodu do lodowni wraz z informacją jak nim handlowano można przeczytać tu:

                      Dzisiaj trudno sobie wyobrazić życie bez lodówki. W II Rzeczpospolitej to posiadanie takiego sprzętu pozostawało w strefie wyobrażeń. Kosztował tyle, co nowy samochód. I typowa Polka musiała wiedzieć co zrobić, by obejść się bez niego. Dawna prasa i wtórujące jej, wydawane na ogromną skalę poradniki gospodarstwa domowego polecały setki sposobów zabezpieczania żywności, by choć trochę przedłużyć termin jej przydatności do spożycia. Najlepszą metodę wykoncypowano jednak już w starożytności i niemal niezmienioną stosowano aż do XIX wieku. Żywność doskonale zachowywała świeżość jeśli przechowywano ją w warunkach chłodniczych, a w czasach przed wynalezieniem lodówek, jedyną możliwością było wykorzystywanie naturalnego lodu, ...


                      Sprzedaż lodu przez browar w Lądku nie dziwi, bo mieli przecież własny zbiornik:



                      Ciekawe jak wyglądały ich podziemia.

                      Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości. Tak z ciekawości przygotowujesz na temat tego obiektu jakąś publikację, a może otwierasz tam browar?

                      Comment

                      • Baronguliano
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2022.10
                        • 23

                        #26
                        W Lądku też polecali picie Bocka, co ogólnie nie dziwi. Z gazet które sprawdzałem, także mogę wyjść z założenia sprzedaży Fischbiera w wigilię. Taka informacja była raz, a browar sprzedaż prowadził w wigilię do godziny 14:00.

                        Może nie wyraziłem się jasno. Niekoniecznie miałem na myśli moc w alkoholowym znaczeniu. A bardziej mocną treściwość tego piwa/napoju.

                        Temat posiadania przez browary specjalnych zbiorników wodnych na rzecz pobierania z nich lodu jest mi dosyć znany, wiem że w przeszłości ważne było posiadanie stawu czy jeziora w okolicy.
                        Ale informacja na temat przygotowania lody do handlu bardzo mi się przyda.

                        O sam lód pytałem drugi raz, bo zastanawia mnie koncepcja sprzedaży. Czy browary wyprzedawały lód w momencie gdy miały go za dużo. Czy jednak była to dodatkowa możliwość zarobku. Wiem że obie możliwości się nie wykluczają ale sam wątpię aby browary specjalnie zajmowały się "produkcja" lodu, a jedynie wyprzedawały zalegający lub już po prostu nie potrzebny lód.

                        Zbiornik w Lądku to kolejna zagadka. Co prawda obok browaru przepływa rzeka, ale wątpię aby pobierali lód z rzeki. Zdjęcie które widziałem już wcześniej przedstawia stawy które nie jak nie pasują do Lądka. Albo stawów już nie ma albo zmieniły one swój wygląd przez lata. W tym momencie w Lądku są malutkie stawiki na działkach, oraz stawy Biskupie, ale one były zagospodarowane w zimie na lodowisko. Więc mogli je mieć ale prawdopodobnie nie przetrwały one czasu.

                        Otworzyć browar w tym budynku to marzenie, ale raczej nie realne. Pochodzę z tego miasta i trochę boli widok pustostanu który kiedyś tętnił życiem i napisał jednak kawałek historii. Od dawna zastanawiałem się nad przeszłością tej nieruchomości, aż postanowiłem zbadać sprawę.

                        Obecnie pracuje nad publikacja w jeszcze nie określonej formie, w sumie wszystko zależy od ilości materiału jaki uda mi się zebrać.

                        Comment

                        • Piwowar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 2554

                          #27
                          Archiwum piwne

                          Poznaj
                          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                          Comment

                          • Piwowar
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.05
                            • 2554

                            #28
                            Browary były przeważnie jedynymi zakładami, które oferowały lód, ponieważ miały go gdzie magazynować. Pewnie nieźle na nim zarabiały, chociaż zdarzały się takie zimy, że same miały kłopot z zaopatrzeniem się w dostateczną ilość. Lodownia browaru Adam w Nysie zachowała się do dziś, ma zdaje się cztery podziemne kondygnacje z olbrzymimi halami. Z czasem bogatsze browary inwestowały w maszyny do produkcji lodu i handel nim był po prostu jednym z produktów oferowanych klientom.
                            Archiwum piwne

                            Poznaj
                            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                            Comment

                            • Piwowar
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.05
                              • 2554

                              #29
                              W latach trzydziestych XX wieku browar był napędzany silnikami elektrycznymi. Wodę i prąd pobierał z sieci miejskiej. Warzelnia była wyposażona w kadź zacierno-filtracyjną o pojemności 45,45 hl i kocioł warzelny o pojemności 36,5 hl. Zbiorniki w piwnicy fermentacyjnej miały łączną pojemność 90 hl, w leżakowni 150 hl. Magazyn słodu miał pojemność 134 metrów sześciennych. Według danych właściciela browar mógł rocznie wyprodukować 3000 hl piwa, w tym 1273 hl piwa leżakowego. Resztę stanowiło lekkie piwo górnej fermentacji, tak zwany Einfachbier, o zawartości ekstraktu 4,5%. Browar posiadał magazyn na lód naturalny i maszynę do produkcji lodu o wydajności 12 cetnarów na dobę. Własnej słodowni nie posiadano.

                              Tyle jeszcze znalazłem w moim archiwum.
                              Archiwum piwne

                              Poznaj
                              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                              Comment

                              • Baronguliano
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2022.10
                                • 23

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
                                Browary były przeważnie jedynymi zakładami, które oferowały lód, ponieważ miały go gdzie magazynować. Pewnie nieźle na nim zarabiały, chociaż zdarzały się takie zimy, że same miały kłopot z zaopatrzeniem się w dostateczną ilość. Lodownia browaru Adam w Nysie zachowała się do dziś, ma zdaje się cztery podziemne kondygnacje z olbrzymimi halami. Z czasem bogatsze browary inwestowały w maszyny do produkcji lodu i handel nim był po prostu jednym z produktów oferowanych klientom.
                                Czytałem że biznes lodowy był dosyć opłacalnym biznesem.
                                W sumie jak mamy piwnice bądź inne miejsce do przechowania lodu i możemy magazynować go więcej niż potrzebujemy a dodatkowo zarabiać na jego sprzedaży to wydaje się że to był dobry pomysł na dodatkową gotówkę.

                                Comment

                                Przetwarzanie...