Może kogoś zainteresuje ta krociutka historia browaru z mojego miasta który to za dawnych czasów był znany w swiecie, ktory to miałem kilka razy okazję odwiedzać, a który od jakiegoś czasu stoi zamknięty...
BROWAR RACIBÓRZ
"Pierwsze ślady istnienia browaru w Raciborzu wiążą się z historią zamku raciborskiego i podzamcza, na którego terenie w połowie XVI w. wybudowano browar. Jeden z dokumentów miejskich potwierdza, że w 1567 roku istniał już browar i data ta została uznana przez raciborskich piwowarów jako rok założenia obecnego browaru, chociaż browar jest z całą pewnością starszy, skoro już w 1564 roku urbarz książęcy wykazywał 1200 talarów dochodu od piwa pszenicznego i jęczmiennego
Pierwszy dokładniejszy opis browaru w Raciborzu zawarty jest w urbarzu miasta z 1642 roku tj. w spisie nieruchomości będącym dokumentem sporządzanym przed nadaniem miejscowości praw miejskich:
"Browar stoi tuż za zamkiem nad Młynówka, naprzeciw młyna zamkowego:jest jeszcze w dobrym stanie, znajduje się w nim kocioł i wszystkie inne potrzeby(. . . )"
Opis ten zdeaktualizował się 19 stycznia 1858 roku, kiedy to pożar ogarnął browar i zamek raciborski. Już po roku przy odbudowanym zamku ruszył nowy browar wyposażony m. in. w maszynę parową!
Pełna modernizację i przebudowę browaru przeprowadzono w latach 1896-1897, po której rozpoczęto produkcję jasnego piwa typu pilzneńskiego pod nadzorem znakomitego piwowara Kaufmanna. Był to okres znacznego wzrostu spożycia piwa i ogólnej koniunktury gospodarczej, toteż produkcja piwa wzrastała. Zamkowe sprzedawano na całym Śląsku aż po Wrocław, trafiało ono także na Czechy!Na taką popularność piw z browaru raciborskiego złożyło się kilka cech:własny starannie uprawiany w książęcych majątkach jęczmień, znakomita woda z własnych żrodeł w Oborze doprowadzana starym drewnianym rurociągiem z odległości 6 kilometrów, pierwszorzędny chmiel sprowadzany z Bawarii lub czeskich Sudetów i oczywiście mistrzostwo piwowara Kaufmanna.
W okresie międzywojennym, w warunkach kryzysu gospodarczego w Polsce jak i na całym swiecie, browar zaczął podupadac:załamaly się tradycyjne rynki zbytu, zmienili się dostawcy surowców, zmarł mistrz Kaufmann nie przekazawszy nikomu recepty na raciborskiego pilznera. Browar podniósł się z upadku dopiero w końcu lat 30 ale nie na długo. . .
Po II wojnie światowej został przejęty przez Skarb Państwa. Uzyskał samodzielność w działalności gospodarczej co sprawiło, że już 30 lipca 1945 roku wznowił produkcje.
W 1953 roku stosownie do decyzji Centralnego Zarządu Przemysłu Piwowarsko-Słodowniczego, został włączony do Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych w Głubczycach. Do 1975 roku, w wyniku zmian przeprowadzanych centralnie w strukturach zarządzania przemysłem, trzykrotnie zmieniał swoją przynależność organizacyjną. Od 1975 roku wchodzi w skład Górnośląskich Zakładów Piwowarskich, które od 1991 roku stały się jednoosobowa spółka akcyjna Skarbu Państwa.
Mimo tych licznych zmian organizacyjnych w browarze raciborskim były kontynuowane prace modernizacyjne, a w ich wyniku wzrastała zdolność produkcyjna. W latach siedemdziesiątych browar produkował 75000 hl piwa rocznie (przed modernizacją w 1958 roku tylko 32000 hl piwa). W okresie przynależności do spółki produkcja kształtowała się na poziomie 80000 hl."
W chwili obecnej z tego co mi wiadomo nie produkuje już piwa i czeka aż ktoś go kupi...
Będę bardzo wdzięczny każdemu kto mógł by coś od siebie dodać o tym browarze.
BROWAR RACIBÓRZ
"Pierwsze ślady istnienia browaru w Raciborzu wiążą się z historią zamku raciborskiego i podzamcza, na którego terenie w połowie XVI w. wybudowano browar. Jeden z dokumentów miejskich potwierdza, że w 1567 roku istniał już browar i data ta została uznana przez raciborskich piwowarów jako rok założenia obecnego browaru, chociaż browar jest z całą pewnością starszy, skoro już w 1564 roku urbarz książęcy wykazywał 1200 talarów dochodu od piwa pszenicznego i jęczmiennego
Pierwszy dokładniejszy opis browaru w Raciborzu zawarty jest w urbarzu miasta z 1642 roku tj. w spisie nieruchomości będącym dokumentem sporządzanym przed nadaniem miejscowości praw miejskich:
"Browar stoi tuż za zamkiem nad Młynówka, naprzeciw młyna zamkowego:jest jeszcze w dobrym stanie, znajduje się w nim kocioł i wszystkie inne potrzeby(. . . )"
Opis ten zdeaktualizował się 19 stycznia 1858 roku, kiedy to pożar ogarnął browar i zamek raciborski. Już po roku przy odbudowanym zamku ruszył nowy browar wyposażony m. in. w maszynę parową!
Pełna modernizację i przebudowę browaru przeprowadzono w latach 1896-1897, po której rozpoczęto produkcję jasnego piwa typu pilzneńskiego pod nadzorem znakomitego piwowara Kaufmanna. Był to okres znacznego wzrostu spożycia piwa i ogólnej koniunktury gospodarczej, toteż produkcja piwa wzrastała. Zamkowe sprzedawano na całym Śląsku aż po Wrocław, trafiało ono także na Czechy!Na taką popularność piw z browaru raciborskiego złożyło się kilka cech:własny starannie uprawiany w książęcych majątkach jęczmień, znakomita woda z własnych żrodeł w Oborze doprowadzana starym drewnianym rurociągiem z odległości 6 kilometrów, pierwszorzędny chmiel sprowadzany z Bawarii lub czeskich Sudetów i oczywiście mistrzostwo piwowara Kaufmanna.
W okresie międzywojennym, w warunkach kryzysu gospodarczego w Polsce jak i na całym swiecie, browar zaczął podupadac:załamaly się tradycyjne rynki zbytu, zmienili się dostawcy surowców, zmarł mistrz Kaufmann nie przekazawszy nikomu recepty na raciborskiego pilznera. Browar podniósł się z upadku dopiero w końcu lat 30 ale nie na długo. . .
Po II wojnie światowej został przejęty przez Skarb Państwa. Uzyskał samodzielność w działalności gospodarczej co sprawiło, że już 30 lipca 1945 roku wznowił produkcje.
W 1953 roku stosownie do decyzji Centralnego Zarządu Przemysłu Piwowarsko-Słodowniczego, został włączony do Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych w Głubczycach. Do 1975 roku, w wyniku zmian przeprowadzanych centralnie w strukturach zarządzania przemysłem, trzykrotnie zmieniał swoją przynależność organizacyjną. Od 1975 roku wchodzi w skład Górnośląskich Zakładów Piwowarskich, które od 1991 roku stały się jednoosobowa spółka akcyjna Skarbu Państwa.
Mimo tych licznych zmian organizacyjnych w browarze raciborskim były kontynuowane prace modernizacyjne, a w ich wyniku wzrastała zdolność produkcyjna. W latach siedemdziesiątych browar produkował 75000 hl piwa rocznie (przed modernizacją w 1958 roku tylko 32000 hl piwa). W okresie przynależności do spółki produkcja kształtowała się na poziomie 80000 hl."
W chwili obecnej z tego co mi wiadomo nie produkuje już piwa i czeka aż ktoś go kupi...
Będę bardzo wdzięczny każdemu kto mógł by coś od siebie dodać o tym browarze.
Comment