POSZUKUJE WSZELKICH INFORMACJI NA TEMAT BROWARU POCIECHAW RADOMSKU KTÓREGO WŁAŚCICIELEM PRZEDWOJNĄ BYŁ K.RACZYŃSKI
browar pociecha w radomsku
Collapse
X
-
A po co ten Caps Lock?Przecież można z małej litery.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
-
kiszot napisał(a)
A po co ten Caps Lock?Przecież można z małej litery.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
ups, no i wyszło na to że sam sobie nabijam posty, a nie napisałem wcześniej co chciałem, wg. posaidnych przeze mnie informacji browar Pociecha w Radomsku działał w latach 1902-1940, nie mam żadnych informacji o tym właścicielu, którego wymieniłeś, to co ja wiem to, ze w latach 1902-1920 właściecielem był W. Dłużewski. Jeśli będę miał jakieś dodatkowe informacje to zaraz je umieszczęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Browar w Radomsku.
Browar Parowy i Słodownia "Pociecha" S-rów H.Raczyńskiego.
Właściciele (lata 30-te):
Stanisław Raczyński
Jan Raczyński
Antonina Dąbrowska
Izrael Moszkowicz
Perla Moszkowicz
Browar zarejestrowany pod numerem 371.
Robotników zatrudnionych 25-30-(1938rok).
Roczna produkcja - 10.000 hl. piwa.
Browar w latach 30-tych był dzierżawiony przez
Walerię Biernacką.
Reklama prasowa browaru z roku 1938-go.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Z tym Caps Lockiem to jest tak że Piszącemu wydaje się że jego tekst (post) będzie bardziej widoczny - ale tylko mu się wydaje a w sumie jest obciachowe. Sam tak czasami zapodaję ale to bez sensu. Ale wracając do tematu: oto widok budynków b. browaru w czerwcu 2001. Znajdowały się tam hurtownie , a od strony ulicy - buracka dyskoteka i sklep. Budynki te znajdują się na peryferiach Radomska.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
więc jatez postaram się dołozyćcegiełke do opisu browaru w folwarku "Pociech" pod Radomskiem;
Radomsko
W 1922 roku, Browar Parowy, słodownia i fabryka lemoniady „Pociecha” S-rów H. Raczyńskiego, założony w 1908 roku, adres, Folwarki Miejskie, kapitał zakładowy browaru wynosił, 3 mil. mk., dyrektorem zarządzającym browarem, był Franciszek Raczyński, a prokurentem, Piotr Mika.
Zakład był obsługiwany przez 20 robotników browarnianych, do produkcji był wykorzystywany silnik o mocy 25 KM., wytwarzano, 40 000 wiader piwa i 4 000 wiader słodu.
W 1930 roku, browar sprzedał piwa za 300 000 zł., wód gazowych za 47 000 zł.
W 1932 roku, zakład wytwarzał, 2 000 hl. Piwa i 168 000 butelek wód gazowych i lemoniady, zysk ze sprzedaży rocznej wyniósł 132 695 29 zł.
W 1934 roku, jako, Browar Parowy „Pociecha”, Fabryka Lemoniady i Wód Gazowych, S-rów H. Raczyńskiego w Radomsku.
Browar istnieje od 1912 roku, jego właścicielami są; Stanisław Raczyński, Jan Raczyński, Antonina Dąbrowska, Izrael Moszkowicz, Perla Moszkowicz.
Browar należał do Związku Właścicieli Browarów w Polsce, Centr. Zw. Przem. Piwowarskiego i Słodowniczego.
W skład zakładów wchodził Browar ze Słodownią i Fabryka Wód Gazowych, był on wyposażony w maszynę parową o mocy 30 HP., przy produkcji zatrudnionych było 12 robotników, a zarząd nad całością piastował Zygmunt Pruski
Zdolność wytwórcza roczna z produkcji piwa wynosiła 6 000 hl., słodu 600 t., kapitał zakładowy browaru wynosił 10 651 zł., do zakładów należał majątek ziemski o powierzchni 9 ha., posiadał także swój skład fabryczny w Gorzkowicach.
W 1936 roku, wytwarzał 2 397 hl. piwa i 1 077 hl. wody gazowej i lemoniady
W 1937 roku, jako „Browar Parowy „Pociecha”, Fabryka Lemoniady i Wód Gazowych, S-rów H. Raczyńskiego w Radomsku, Dzierż., Waleria Biernacka”.
Browar istnieje od 1908 roku, jego właścicielami są; Stanisław Raczyński, Jan Raczyński, Antonina Dąbrowska, Izrael Moszkowicz, Perla Moszkowicz. Browar należał do Związku Browarów i Słodowni R. P., w skład zakładów wchodził Browar ze Słodownią i Fabryka Wód Gazowych, był on wyposażony w maszynę parową o mocy 30 HP., i silnik elektryczny o mocy 25 HP., przy produkcji zatrudnionych było 25-30 browarów.
Zdolność wytwórcza roczna z produkcji piwa wynosiła 10 000 hl., słodu 400 t., rocznie zakład wytwarzał 600 000 butelek wód gazowych i lemoniady, zysk ze sprzedaży rocznej wyniósł 137 346 zł.
Comment
-
-
drugi z browaruw w Radomsku;
Radomsko
W 1913 roku, Browar, własność, Sztajnberg A., zatrudniał 5 robotników.
W 1922 roku, zał. 1901 roku, Browar i fabryka słodu „Bawarja”, własność, Pinkus Zarzewski, mieścił się przy ulicy Bugaj 5, Kapitał zakładowy browaru wynosił 5 mil. mk., przy rocznym obrocie ze sprzedaży piwa 5 mil. mk.
Comment
-
-
Pomóżcie w lokalizacji tego browaru. Wiem, że na peryferiach, ale nie mogę go namierzyć.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
To się nazywa efekt forum.
Już sobie poradziłem - Krakowska 259 (51.046310, 19.439167).
A jeszcze tak ze 2 lata temu internety niczego nie znajdywały...
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment