Witam wszystkich,próbuję ustalić historię browarów w Siemianowicach Śl. i proszę o pomoc w tym zakresie ewentualne sprostowania, nowe fakty itp.
BROWARY
Siemianowice Śl.
1
Emanuel BOHM Brauerei 1890-1903
a później pod nazwą
Brauerei Isaak Weisenberg Inh. J i A. Weisenberg
działający do 1920 r.
2
Browar wybudowany w 1886 r.
Do 1929 r. jego właścicielem był Paweł Mokrski / Paul MOKRSKY/
i funkcjonował pod nazwą :
“ Browar Piwa Słodowego -Paweł Mokrski”
/Według “Brauerei – Verzeichnis “wyd. 1996r.:
1890-1896 “Brauerei S.Friedlander“
a następnie Brauerei Paul Mokrsky do 1920 r.
P.Mokrski posiadał jeszcze inny browar w Szopienicach –Roździeniu:
w latach 1908-1912 Rosdzin-Schoppinitzer Brauerei und Malzfabrik
Początkowa zdolność produkcyjna wynosiła 8 tys. hl rocznie, produkował tylko piwo słodowe.
Później przekształcony w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością “Browar Piwa Słodowgo sp. z o.o.“
Po rozbudowie w latach 1930-31 zdolność produkcyjna wyniosła
25 tys. hl.
Czerwiec 1936 r.
Wg Przeglądu Piwowarsko-Słodowniczego browar nosił nazwę:
Śląski Browar Huta Laury Siemianowice
W czasie okupacji w latach 1939-1945 nosił nazwę:
Malzbier-Brauerei G.m.b.H. Laurahutte O.S.
Po wyzwoleniu browar wznowił produkcję jako samodzielne przedsiębiorstwo państwowe a następnie wszedł w skład Zjednoczenia Przemysłu Fermentacyjnego w Zabrzu,
które utworzone w pierwszych latach powojennych funkcjonowało do 1951 r.
W okresie od 13.07.1951 r. browar wchodził w skład firmy:
Zabrzańskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Zabrzu
-produkcja wynosiła wtedy 45-50 tys. hl a główne wyroby to piwo słodowe, karmelowe i beczkowe jasne.
01.09.1968 r.
Zabrzańskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu
01.07.1975 r.
Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu
Piwo ciemne słodowe warzono ze słodu jasnego z dodatkiem słodów monachijskich, karmelowych i barwiących .
W latach 70-tych napój ten uzyskał znak jakości “1” co oznaczało najwyższy poziom na rynku krajowym.
W latach 1983 i 1988 piwo ciemne zostało dwukrotnie wyróżnione na corocznych degustacjach z okazji “Chmielaków” w Krasnymstawie.
05.08.1991r.
Górnośląskie Zakłady Piwowarskie S.A. w Zabrzu
z przedsiębiorstwa państwowego przekształcono firmę w jednoosobową spółkę skarbu państwa zarejestrowaną 12.08.1991 r.
W latach 1992-1993 ponownie ukierunkowanie produkcji na piwo ciemne, słodowe 10,5 % e.w. rozprowadzane w beczkach
Roczna produkcja wynosiła 74 tys. hl.
1996 r.
Browary Górnośląskie S.A. w Zabrzu
Ostatnim Kierownikiem Browaru do jego likwidacji był
Henryk Hornik.
2002 r.
Sprzedaż browaru za 600 tys. zł. Jerzemu Łazarczyk z Sosnowca
BROWARY
Siemianowice Śl.
1
Emanuel BOHM Brauerei 1890-1903
a później pod nazwą
Brauerei Isaak Weisenberg Inh. J i A. Weisenberg
działający do 1920 r.
2
Browar wybudowany w 1886 r.
Do 1929 r. jego właścicielem był Paweł Mokrski / Paul MOKRSKY/
i funkcjonował pod nazwą :
“ Browar Piwa Słodowego -Paweł Mokrski”
/Według “Brauerei – Verzeichnis “wyd. 1996r.:
1890-1896 “Brauerei S.Friedlander“
a następnie Brauerei Paul Mokrsky do 1920 r.
P.Mokrski posiadał jeszcze inny browar w Szopienicach –Roździeniu:
w latach 1908-1912 Rosdzin-Schoppinitzer Brauerei und Malzfabrik
Początkowa zdolność produkcyjna wynosiła 8 tys. hl rocznie, produkował tylko piwo słodowe.
Później przekształcony w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością “Browar Piwa Słodowgo sp. z o.o.“
Po rozbudowie w latach 1930-31 zdolność produkcyjna wyniosła
25 tys. hl.
Czerwiec 1936 r.
Wg Przeglądu Piwowarsko-Słodowniczego browar nosił nazwę:
Śląski Browar Huta Laury Siemianowice
W czasie okupacji w latach 1939-1945 nosił nazwę:
Malzbier-Brauerei G.m.b.H. Laurahutte O.S.
Po wyzwoleniu browar wznowił produkcję jako samodzielne przedsiębiorstwo państwowe a następnie wszedł w skład Zjednoczenia Przemysłu Fermentacyjnego w Zabrzu,
które utworzone w pierwszych latach powojennych funkcjonowało do 1951 r.
W okresie od 13.07.1951 r. browar wchodził w skład firmy:
Zabrzańskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze w Zabrzu
-produkcja wynosiła wtedy 45-50 tys. hl a główne wyroby to piwo słodowe, karmelowe i beczkowe jasne.
01.09.1968 r.
Zabrzańskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu
01.07.1975 r.
Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu
Piwo ciemne słodowe warzono ze słodu jasnego z dodatkiem słodów monachijskich, karmelowych i barwiących .
W latach 70-tych napój ten uzyskał znak jakości “1” co oznaczało najwyższy poziom na rynku krajowym.
W latach 1983 i 1988 piwo ciemne zostało dwukrotnie wyróżnione na corocznych degustacjach z okazji “Chmielaków” w Krasnymstawie.
05.08.1991r.
Górnośląskie Zakłady Piwowarskie S.A. w Zabrzu
z przedsiębiorstwa państwowego przekształcono firmę w jednoosobową spółkę skarbu państwa zarejestrowaną 12.08.1991 r.
W latach 1992-1993 ponownie ukierunkowanie produkcji na piwo ciemne, słodowe 10,5 % e.w. rozprowadzane w beczkach
Roczna produkcja wynosiła 74 tys. hl.
1996 r.
Browary Górnośląskie S.A. w Zabrzu
Ostatnim Kierownikiem Browaru do jego likwidacji był
Henryk Hornik.
2002 r.
Sprzedaż browaru za 600 tys. zł. Jerzemu Łazarczyk z Sosnowca
Comment