w owym czasie pewnie piwna, choć i wówczas trzeba było mieć zezwolenia na wyszynk piwa.
browary Krakowa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesw owym czasie pewnie piwna, choć i wówczas trzeba było mieć zezwolenia na wyszynk piwa.
Comment
-
-
Powrócę jeszcze na chwilę do Juliana Pagaczewskiego, twórcy"Browaru pod Maszyną". Odebrał on wykształcenie piwowarskie w Anglii i po powrocie do kraju a przed założeniem własnego browaru związany był z browarem w Tenczynku. Informują o tym ogłoszenia tego browaru, zamieszczane w krakowskiej prasie, podpisywane nazwiskiem Pagaczewskiego. Piwa tenczyńskiego można się było zresztą napić w Ogrodzie Strzeleckim, gdzie istniała "restauracja połączona z kawiarnią i składem słynnego tenczyńskiego piwa". Pagaczewskiego uważa się za prekursora w produkcji portera (nie dziwota z racji wykształcenia), który wyrabiał już w swoim browarze, choć "znakiem firmowym" było piwo owsiane, sprzedawane w kamionkowych butelkach, zresztą we własnym sklepie w sukiennicach. Kto ciekaw, może poczytać nieco o Julianie w książce jego wnuka Stanisława "z tobołkiem za Kraków", oraz w artykule "Pagaczewscy" w którymś z numerów kwartalnika Kraków (chętnym mogę wyszukać nr i rocznik).
Comment
-
-
browar we wsi Krowodrza i inne zabytki piwowarstwa
browar związany z folwarkiem szpitalnym zakonu Duchaków de Saxie (Joannici?) mieścił się między ul. Mazowiecką a Grotgera (dawniej przylegał do Młynówki Królewskiej, która temtędy płynęła). jest wymieniany w Materiałach do Słownika historyczno - geograficznego woj. krakowskiego w dobie Sejmu Czteroletniego tj. w 1743 roku. istniał jeszcze w 1788, gdy nastąpiła kasata dóbr zakonu, ale ze względu na bliskość umocnień polowych (kościszkowskich, a potem austriackich) oraz tzw. "rewersy demolizacyjne" mógł ulec zniszczeniu w zawierusze wojennej tego okresu. faktem natomiast jest, że do 2 połowy XIX w. teren gdzie mogły znajdować się obiekty związane z browarem nazywano Browarkiem. w 1883 gmina sprzedaje grunty (nic nie wspomina się o zabudowaniach) Helenie Modrzejewskiej, gdzie ta pobudowuje sobie rezydencję (drewnianą, zachowaną z drobnymi przeróbkami do dziś). od tego czasu mimo, że Modrzejewska tam nigdy nie mieszkała (odsprzedała gminie spowrotem w 1889 roku) nazywano lokalizację "Modrzejówka". być może częściowo drewniany, częściowo murowany budynek zawiera jakieś fragmenty dawnego browaru, gdyż pozostałe zabudowania z folwarku wyburzono i w roku 1897 kupuje posesję Towarzystwo Budowy Mieszkań dla Robotników Katolickich. wybudowano tam do 1905 roku 9 regularnych budynków murowanych w formie osiedla. sam budynek Modrzejówki niszczeje i jeśli nie zadba o niego Konserwator Zabytków pójdzie "pod topór" inwestorów jak większość starej zabudowy Krowodrzy.
z ciekawych piwnych informacji natknąłem się również na Karczmę Krowoderską, której ruiny stały jeszcze niespełna 40 lat temu u zbiegu ul. Mazowieckiej i Wrocławskiej. w XX w należała do rodziny Hoffmanów. w sposób ciekawy obecny właściciel sąsiedniej posesji z restauracją Orbit nawiązał to krowoderskiej historii i wybudował oszkloną werandę od strony parkingu dla samochodów z drewnianymi elementami i krytą strzechą.Last edited by e-prezes; 2005-06-08, 13:56.
Comment
-
-
Pragnę ożywić nieco temat browarów Krakowa i dlatego proponuję wycieczkę.. pod Kraków - do Tyńca (ale spoko, dziś jest to obręb miasta Krakowa, a o historycznych koneksjach nie ma co mówić), a konkretnie do opactwa ojców Benedyktynów. Ale do rzeczy: w nadaniu Judyty dla klasztoru tynieckiego wymieniono browar i karczmę. Wzmianka o Marcinie piwowarze opackim (braxator) pochodzi z końca XV w. Dokładne opisy browaru zamieszczone są w dwóch XVII w. inwentarzach. Budynek b. na planie prostokąta, dach pulpitowy kryty gontem. Główne wejście wiodło do sieni, zwanej po prostu (również) browarem. Pośrodku kocioł wraz z dwiema kadziami, nad nim wywiedziono murowany komin, wyposażenie uzupełniały szafraty (kadzie) i nalewki (czerpaki). Z sieni schody z poręczami wiodły na przegradzane drewnianymi przepierzeniami pięterko. Sąsiednia izba - słodownica, doświetlona przez dwa okna, z dębowym korytem „do zalewki”, trzy dębowe beczki „do zacierania” oraz wielka skrzynia „na surowiznę”. Temperaturę zapewniał kaflowy, później murowany piec wraz z kominkiem. Ostatnim pomieszczeniem było ozdownia z dużym, murowanym piecem, służącym do suszenia słodu. Nad dwoma „garncami gorzałczanymi” wznosił się na drewnianych słupach murowany komin. Obok na ceglanej posadzce z lassami (kraty drewniane lub dziurawione blachy do suszenia słodu) gromadzono parnice, konwie i beczki na wódkę, ceber i lej. Uzupełniał izbę piec do pieczenia chleba. Wodę czerpano wprost z Wisły, uzupełniając wodą studzienną (na podwórzu browaru znajdowała się studnia). Piwo składowano w piwniczce nieopodal budynku browaru. Prawdopodobnie przed 1789 zbudowano budynek nowego browaru. W XIX w. browar zamiera. Zabudowania nowego i starego browaru widoczne są jeszcze na rycinie z roku 1888. Do dziś pozostały szczątki murów starego browaru, ślady nowego budynku kryje zapewne ogródek warzywny.
Zainteresowanych odsyłam do szczegółowej literatury:
Adamczewski J.
1996 - Mała encyklopedia Krakowa, Kraków, hasło: piwo, s.322-323.
Baster K., Kwiatkowska-Baster B.
1994 - Tyniec u progu tysiąclecia, Kraków.
Inwentarz Browaru Tynieckiego w 1805 roku dnia 10-go Junij spisany, Teki Schneidra, WAP Kraków, t.1634.
Comment
-
-
Dalej o browarze w Tyńcu.
Powyżej slawekkazek pisze zapewne o tych ruinach budynków gospodarczych u stóp klaszornego wzgórza od strony południowej. Przetrwała ich tradycyjna nazwa "Browarek", poniewaz browar dominował wśród tych budynków znaczeniem. Nawet uliczka obok nich trzymała nazwę "Browarnianej".
Podaje za:
o. Paweł Sczaniecki OSB, Opactwo Tynieckie. Przewodnik. Tyniec 1985.
Comment
-
-
Zadałem sobie nieco trudu i wyszukałem tematy związane z browarnictwem i browarami Krakowa (celem komasacji). Oto one:
J. Baster rozlewał "Żywca" w Krakowie?
krakowski browar Okocimia
Browar Rettiga i Ringela w Krakowie
Browary w Galicji - (tylko pośrednio)
Niewiele tego. ale może coś opuściłem.
Comment
-
-
Powyżej slawekkazek pisze zapewne o tych ruinach budynków gospodarczych u stóp klaszornego wzgórza od strony południowej. Przetrwała ich tradycyjna nazwa "Browarek", poniewaz browar dominował wśród tych budynków znaczeniem. Nawet uliczka obok nich trzymała nazwę "Browarnianej".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazekZadałem sobie nieco trudu i wyszukałem tematy związane z browarnictwem i browarami Krakowa (celem komasacji). Oto one:
J. Baster rozlewał "Żywca" w Krakowie?
krakowski browar Okocimia
Browar Rettiga i Ringela w Krakowie
Browary w Galicji - (tylko pośrednio)
Niewiele tego. ale może coś opuściłem.
Comment
-
Comment