Jego początków szukać należy w roku 1754 - z tego bowiem roku pochodzi poniższy rysunek Fryderyka Bernarda Wernera przedstawiający folwark na Maślicach.
Wrocław - browar na Maślicach
Collapse
X
-
Browar wymieniany jest przez "Encyklopedię Wrocławia" jako istniejący też w roku 1845.
"Maślice Małe (Klein Masselwitz): własność klasztoru NMP na Piasku, później klarysek; w 1845 pałac, folwark, 35 domów, 244 mieszkańców, 1200 owiec, 160 sztuk bydła, browar, gorzelnia, fabryka oleju, wapna chlorowanego, młyn kościany i gipsowy."
Comment
-
-
Na przełomie XIX i XX wieku właścicielem browaru w Klein Masselwitz był niejaki Ernst Jung.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Gustav Dominick jest wymieniony jako gorzelnik na Maślicach (? we Wrocławiu czy na Pomorzu - to jest pytanie..)
w latach 1910-14...
na Maślicach istniała 'knajpa' przy której na swoje własne potrzeby właściciel wytwarzał piwo jak równiez na Maślicach istniala gorzelnia (produkowała wg moich informacji równiez piwo)
nie odnalazłem informacji dokladnie: od kiedy-do kiedy...
kto?
jak się nazywalo piwko?
żadnych śladow ikonografii. foto. menu itd....
wszystko wskazuje , że była to raczej lokalna, mala produkcja i raczej bez rewelacji smakowych )piwo z Maślic nie jest wymienione w żadnej książce z tego okresu)
może pomoc??????
Comment
-
-
ok.
ale to jest spis jakoby inwentarza Pańskiego...
miał równiż raczej browarek, na swoje Pańskie potrzeby...
żaden Browar!
podobnie jak z winem....mial krzaki, buteleczki , koreczki i piwniczkę...ale robił to na swoje potrzeby. tak jak i dzisiaj robimy winko, może nie w takich ilościach-ale zawsze.....
Comment
-
-
WITAM SERDECZNIE CIEKAWSKICH BROWARU NA MAŚLICACH....
ZEBRAŁEM KILKA INFORMACJI NIE BYŁO ŁATWO...ALE COS JUŻ WIEM....
WIELE STWIERDZEŃ DYSKUTANTÓW NA TEMAT BROWARU NA MAŚLICACH NIESTETY NIE POKRYWA SIĘ Z PRAWDA HISTORYCZNĄ...
CIEKAWYCH ZAPRASZAM DO WSPÓŁNEJ DYSKUSJI I WYMIANY ZDAŃ
DODAM, ŻE HISTORIA JEST ZAWIŁA... NO I CHYBA TO ŻE PIWA WIĘCEJ WAŻONO NA MAŚLICACH NIŻ TYLKO W TYM JEDNYM TYPOWANYM MIEJSCU...
KRZYSZTOFIE! JEŻELI NADAL TEMAT MAŚLICKIEGO PIWKA JEST CI BLISKIE - NAPISZ DO MNIE NA E MAIL. DODAM ŻE EW. WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH OGÓLNIE HISTORIA MAŚLIC ZAPRASZAM NA WSPÓŁTWORZONĄ PRZEZE MNIE STRONĘ INTERNETOWĄ
proszę o ew. pytania i podjęcie dyskusji poprzez PW, a najlepiej (ni ezawsze jestem na browar.biz) na:
e mail: osiedlemaslice@wp.pl
pozdrawiam
Maślak
Comment
-
Comment