szukam informacji nt. tego browaru!
browar w Przemyślu
Collapse
X
-
wciąż szukam info...
jedyne co wiem to to, że za czasów władzy ludowej browar ten wraz z browarami w Tarnobrzegu, Zarszynie, Strzyżowie, Zaczeniu i Łańcucie należał to Łańcuckich Zakładów Piwowarskich. w ramach przeprowadzonej modernizacji browaru w Łańcucie w latach 1960-67 prawdopodobnie zamknięto te w Tarnobrzegu, Strzyżowie, Zarszynie i Przemyślu. jeśli nie uczyniono tego w tym czasie napewno po roku 1977 czyli po uruchomieniu Leżajska, bo wtedy jedyne z w/w Łańcut i Zaczenie funkcjonowały w ramach Leżajskich Zakładów Piwowarskich. w Zaczerniu przeprowadzono modernizację w latach osiemdziesiątych co ostatecznie wyklucza istanienie Przemyśla w takiej sytuacji. posiadałem kiedyś etykietkę Przemyśla PN-73, co sugerowałoby, że między 1973 a 81 jeszcze istniał. obstawiam, że zamknięcie nastąpiło między 1973 a 1978. nie wiem natomiast gdzie się mieścił browar oraz jakie były okoloczności jego powstania. proszę zatem o pomoc tych którzy dysponują lepszymi źródłami historycznymi.
-
-
Odp: wciąż szukam info...
e-prezes napisał(a)
proszę zatem o pomoc tych którzy dysponują lepszymi źródłami historycznymi.
Szukaj w publikacjach tematycznych, sprawdz czy nie ma czegoś o browarze w przedwojennej prasie z Przemyśla, czasami trafiają się ciekawe reklamy i artykuły. Jak znajdziesz coś ciekawego to daj znać.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Przemyśl.
Zapomniałem dodać że na stronie Jana Skrzyniarza można zobaczyć jak wyglądają przedwojenne etykiety z browaru "WIKTORIA" z Przemyśla.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
37-700 PRZEMYSL
a Browar Ber. Hornik 1862-1880
b Browar Parowy J. Turk 1895
C Browar Parowy Mayer Schiffer 1904
d Browar Parowy Alter Zucker 1920
e PPF, Panstwowy Browar Przemysl 1950
f Zaklady Piwowarskie Lancut PT, Browar Przemysl 1967
q Łańcuckie Zaklady Piwowarskie, Browar Przemysl 1978
zamkniety 1978
Comment
-
-
Browar Wiktoria Przemyśl ul. Węgierska
Witam, poszukuję entuzjastów regionalnego piwa, którzy są gotowi zadziałać w kierunku odnowienia działalności Browaru Przemyskiego.
Zapraszam na PW lub GG 5952127.
Dodam iż od kilkunastu lat jesteśmy właścicielami Browaru przy ul. Węgierskiej.
Razem możemy więcej, pozdrawiam !
Comment
-
-
Moim skromnym zdaniem więcej jawności i jakieś publiczne zainteresowanie tematem (np jakaś fotodokumentacja jak obecnie wygląda przemyski browar) dadzą lepszy efekt niż jedynie skromne podanie kontaktowego numeru GG. Wielu z nas wie o istnieniu w przeszłości browaru w Przemyślu. Prawie nikt nie ma pojęcia co obecnie się z nim dziejePiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jerzy1960 Wyświetlenie odpowiedziNie znam realiów Przemyśla. Mam pytanie. Czy ktoś się orientuje w której części Przemyśla znalazł się browar w 1939 roku, pod okupacją Niemiecką czy Rosyjską ?pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Browar w Przemyślu w czasie II Wojny Światowej
Dzięki. Oczywiście miałem na myśli okres 1939 - 1941 rok kiedy Przemyśl był przepołowiony granicą. Lata 1941 - 1944 to oczywiście okupacja Niemiecka. Na mój gust etykieta z strony Janusza pochodzi z 1942 roku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziMoim skromnym zdaniem więcej jawności i jakieś publiczne zainteresowanie tematem (np jakaś fotodokumentacja jak obecnie wygląda przemyski browar) dadzą lepszy efekt niż jedynie skromne podanie kontaktowego numeru GG. Wielu z nas wie o istnieniu w przeszłości browaru w Przemyślu. Prawie nikt nie ma pojęcia co obecnie się z nim dzieje
Pozdrawiam
Comment
-
Comment