jakiś czas temu dowiedziałem się że starożytni Egipcjanie produkowali piwo. czy kto może wie coś więcej na ten temat? jakich metod produkcji używali? czy znali chmiel? za ewentualne informacje z góry dziękuję.
Piwo strarożytnych Egipcjan
Collapse
X
-
na szybko mogę odpowiedzieć, że z dzisiejszym piwem nie miało wiele wspólnego!
z ziarem zbóż z dodatkiem miodu lub soku daktylowego wyrabiano chleb i w razie konieczności rozdrabniali go i zalewali wodą. zfermentowany napój nie był początkowo chmielony i nie znano również drożdży w takiej formie jak dziś. niemniej to właśnie egipcjanie udoskonalili perską formułę na tyle by fenicjanie rozwozili egipski napój piwny po całym basenie morza śródziemnego. -
dla uściślenia: w Egipcie ziarna kiełkowano w kłosach i dopiero młócono, potem jak współcześnie...
oczywiście formuła była sumeryjska, a nie perska...
zamiast drożdży stosowano garbownik mirtolistny, rozmaryn.
w owym czasie znano 14 gatunków piw m.in. o nazwie "zythum" i "dizythum".Comment
-
Dzisiaj w Polsacie w programie "Exclusiv - najciekawsze historie świata" był reportaż o odtworzeniu egipskiego piwa przez browar Kirin z Sapporo. Pieczołowicie odtworzono autentyczną technologię - upieczenie chleba ze zboża w egipskim piecu chlebowym, pokruszenie chleba i nastawienie fermentacji, filracja przez trzcinowe sito, kondycjonowanie w glinianych dzbanach (technologia zresztą jako żywo przypominała wytwarzanie kwasu chlebowego).
Na koniec dokonano degustacji przez pracowników browaru i porównania z 16 aktualnymi produktami browaru. Oceny były różne - od niechętnych po prawie entuzjastyczne. Samo piwo było pomarańczowe w barwie, mętne, w smaku przypominajace bardziej wino niż piwo, o zaw. alk.ok. 10%.
Bardzo skrótowy reportaż nie wyczerpał całego tematu; nie widziałem zresztą samego początku, więc nie wiem, czy było coś na temat drożdży.Comment
-
ja zastanawiam się nad uważenieniem czysto eksperymentalnie warki piwa w nazwijmy to stylu egipskim. znalazłem w sklepie ze zdrową żywnością syrop daktylowy (bez którego nie wyobrażam sobie takiego piwa). problem jest jakie słody poza karmelowymi użyć? pszenne czy jęczmienne? piwo nie było wówczas chmielone, więc może być problem z końcowym efektem, ale kiedyś spróbuję...Comment
Related Topics
Collapse
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).
Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo z górnołużyckiego browaru z Saksonii, które jest następcą ich piwa "Gold":
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ichenauer-gold
i choć parametry są podobne:
Ekstr. 10,6%
Alk. 4,4%
to różni...-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo przywiezione przez koleżankę właśnie z wyjazdu.
Jasnozłote, z wysoką, nawet trwałą, niezbyt drobną pianą.
Pachnie lekkością, nieco owocowo-jabłkowo, z nutą chmielu.
Smakowo bez uniesień, ot, całkiem sympatyczny lager do wypicia.
Wg ety napój ma 4,5%, w sam...-
Channel: Turkmenistan
2024-07-05, 11:21 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment