Piwo strarożytnych Egipcjan

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Himen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.06
    • 129

    Piwo strarożytnych Egipcjan

    jakiś czas temu dowiedziałem się że starożytni Egipcjanie produkowali piwo. czy kto może wie coś więcej na ten temat? jakich metod produkcji używali? czy znali chmiel? za ewentualne informacje z góry dziękuję.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    na szybko mogę odpowiedzieć, że z dzisiejszym piwem nie miało wiele wspólnego!
    z ziarem zbóż z dodatkiem miodu lub soku daktylowego wyrabiano chleb i w razie konieczności rozdrabniali go i zalewali wodą. zfermentowany napój nie był początkowo chmielony i nie znano również drożdży w takiej formie jak dziś. niemniej to właśnie egipcjanie udoskonalili perską formułę na tyle by fenicjanie rozwozili egipski napój piwny po całym basenie morza śródziemnego.

    Comment

    • Himen
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 129

      #3
      jeszcze raz dziękuję. tak się zastanawiam czy nie spróbować tego zrobić samemu. ciekawe jaki to może mieć smak/

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        dla uściślenia: w Egipcie ziarna kiełkowano w kłosach i dopiero młócono, potem jak współcześnie...
        oczywiście formuła była sumeryjska, a nie perska...
        zamiast drożdży stosowano garbownik mirtolistny, rozmaryn.
        w owym czasie znano 14 gatunków piw m.in. o nazwie "zythum" i "dizythum".

        Comment

        • Himen
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.06
          • 129

          #5
          zythum? a więc stąd pseudonim jednego z forumowiczów ... człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera ...

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Jacyś Japończycy czy Amerykanie odworzyli egipskie piwo korzystając z drożdży znalezionych w którymś z grobowców. Podobno drogie było jak cholera, a wsmaku bardziej podobne do wina i bez piany.

            Comment

            • yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

              #7
              Jeżeli to byli Amerykanie to na pewno był to pic na wodę - przecież oni cały czas robią piwo a) drogie b) bez piany c) w smaku niepodobne do piwa. I wcale nie potrzebują do tego wykopaliskowych drożdży

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Trochę przesadzasz. Wcale nie napisałem, że robił to "Anheuser - Busch"
                Nie pamiętam dokładnie, bo informacja pochodzi sprzed roku czy dwóch, i tylko mignęła mi w jakiejś gazecie, zepewne w "Rzeczpospolitej"

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Dzisiaj w Polsacie w programie "Exclusiv - najciekawsze historie świata" był reportaż o odtworzeniu egipskiego piwa przez browar Kirin z Sapporo. Pieczołowicie odtworzono autentyczną technologię - upieczenie chleba ze zboża w egipskim piecu chlebowym, pokruszenie chleba i nastawienie fermentacji, filracja przez trzcinowe sito, kondycjonowanie w glinianych dzbanach (technologia zresztą jako żywo przypominała wytwarzanie kwasu chlebowego).

                  Na koniec dokonano degustacji przez pracowników browaru i porównania z 16 aktualnymi produktami browaru. Oceny były różne - od niechętnych po prawie entuzjastyczne. Samo piwo było pomarańczowe w barwie, mętne, w smaku przypominajace bardziej wino niż piwo, o zaw. alk.ok. 10%.

                  Bardzo skrótowy reportaż nie wyczerpał całego tematu; nie widziałem zresztą samego początku, więc nie wiem, czy było coś na temat drożdży.

                  Comment

                  • robox
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.11
                    • 8188

                    #10
                    Pewne jest to, że browar Kirin zrobił taki jednorazowy eksperyment i cena butelki wyniosła 600 dolarów .

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Nie tak - gdyby piwo miałoby być produkowane do dystrybucji, cena wyniosłaby 600 dolarów za butelkę.

                      Comment

                      • kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

                        #12
                        Ale egipskke piwo jest dostępne i można go kupic kosztuje 1000$ od butelki było o tym w którymś z numerów CKM-u.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          ja zastanawiam się nad uważenieniem czysto eksperymentalnie warki piwa w nazwijmy to stylu egipskim. znalazłem w sklepie ze zdrową żywnością syrop daktylowy (bez którego nie wyobrażam sobie takiego piwa). problem jest jakie słody poza karmelowymi użyć? pszenne czy jęczmienne? piwo nie było wówczas chmielone, więc może być problem z końcowym efektem, ale kiedyś spróbuję...

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X