jakiś czas temu dowiedziałem się że starożytni Egipcjanie produkowali piwo. czy kto może wie coś więcej na ten temat? jakich metod produkcji używali? czy znali chmiel? za ewentualne informacje z góry dziękuję.
Piwo strarożytnych Egipcjan
Collapse
X
-
na szybko mogę odpowiedzieć, że z dzisiejszym piwem nie miało wiele wspólnego!
z ziarem zbóż z dodatkiem miodu lub soku daktylowego wyrabiano chleb i w razie konieczności rozdrabniali go i zalewali wodą. zfermentowany napój nie był początkowo chmielony i nie znano również drożdży w takiej formie jak dziś. niemniej to właśnie egipcjanie udoskonalili perską formułę na tyle by fenicjanie rozwozili egipski napój piwny po całym basenie morza śródziemnego.
-
-
dla uściślenia: w Egipcie ziarna kiełkowano w kłosach i dopiero młócono, potem jak współcześnie...
oczywiście formuła była sumeryjska, a nie perska...
zamiast drożdży stosowano garbownik mirtolistny, rozmaryn.
w owym czasie znano 14 gatunków piw m.in. o nazwie "zythum" i "dizythum".
Comment
-
-
Dzisiaj w Polsacie w programie "Exclusiv - najciekawsze historie świata" był reportaż o odtworzeniu egipskiego piwa przez browar Kirin z Sapporo. Pieczołowicie odtworzono autentyczną technologię - upieczenie chleba ze zboża w egipskim piecu chlebowym, pokruszenie chleba i nastawienie fermentacji, filracja przez trzcinowe sito, kondycjonowanie w glinianych dzbanach (technologia zresztą jako żywo przypominała wytwarzanie kwasu chlebowego).
Na koniec dokonano degustacji przez pracowników browaru i porównania z 16 aktualnymi produktami browaru. Oceny były różne - od niechętnych po prawie entuzjastyczne. Samo piwo było pomarańczowe w barwie, mętne, w smaku przypominajace bardziej wino niż piwo, o zaw. alk.ok. 10%.
Bardzo skrótowy reportaż nie wyczerpał całego tematu; nie widziałem zresztą samego początku, więc nie wiem, czy było coś na temat drożdży.
Comment
-
-
ja zastanawiam się nad uważenieniem czysto eksperymentalnie warki piwa w nazwijmy to stylu egipskim. znalazłem w sklepie ze zdrową żywnością syrop daktylowy (bez którego nie wyobrażam sobie takiego piwa). problem jest jakie słody poza karmelowymi użyć? pszenne czy jęczmienne? piwo nie było wówczas chmielone, więc może być problem z końcowym efektem, ale kiedyś spróbuję...
Comment
-
Comment