poza tym już od tamtego czasu nic nie słychać o zmianach.
Browar w Radkowie
Collapse
X
-
Witam ; jestem z Kotliny Kłodzkiej i dość często jestem w Radkowie - browar jest ruiną. Rozmawiałem z mieszkańcami i wyrazili pogląd ,że najlepiej dla inwestorów byłoby browar zrównać z ziemią, bo koszty doprowadzenia do produkcji BYŁYBY bardzo duże. Ponadto ów "biznesmen" , O KTÓRYM BYŁA MOWA WYŻEJ NIE ROBI INWESTYCJI O TAK SOBIE - A NA PEWNO NIE WYDAJE GRUBYCH PIENIĘDZY . STĄPANIE MOCNO PO ZIEMI TO DOBRA CECHA .
Comment
-
-
No tak, ludek przodującego w świecie Radkowa wyraził opinie. Pewnie biznesmen chce ich okraść, choć zapewne nic nie posiadają i nie życzą sobie, żeby ktoś zarabiał na ich krwawicy, a w ogóle jacyś obcy będą się szwędać, rozpijać młodzież będą.
Niech zgadnę, kto w Radkowie nieczynny browar doprowadza do dewastacji... hmm niech zgadnę, może to Ci rozmówcy...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika THOR71 Wyświetlenie odpowiedziSam jesteś ludkiem i jakim prawem mnie tak nazywasz. Kim ty w ogóle jesteś ?. Zważ na słowa !!!!.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika THOR71 Wyświetlenie odpowiedziSam jesteś ludkiem i jakim prawem mnie tak nazywasz. Kim ty w ogóle jesteś ?. Zważ na słowa !!!!.
Z tego co wiem, browar w Radkowie nie jest w takim złym stanie, żeby go niszczyć, ale prawda jest taka, że w tamtym regionie dużo więcej po wojnie zniszczono niż wybudowano.
Niestety, mimo atrakcyjnego położenia (zalew, bliskość granicy z Czechami, walory naturalne - Góry Stołowe, Skalne miasta, ciekawe zabytki w okolicy - Wambierzyce,bliskość większych ośrodków miejskich - Wałbrzych, Wrocław). Radków kompletnie nie wykorzystuje swoich możliwości. I raczej nic nie zapowiada zmian. Bo jak widać LUD okoliczny strasznie zaperzony i czuły na swoim punkcie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzizluzujta, Thor, napisz z łaski swojej co tam właściwie jeszcze po browarze zostało? Może jakieś fotki mógłbyś zamieścić?
Jak znajdę foty to wstawię.
Comment
-
-
Postaram się zrobić zdjęcia , jeśli będe w Radkowie. Ale nie mam pojęcia jak je zamieścić na stronie ????. A poza tym prawdą jest ,że dużo zabytków położonych na ziemi Kłodzkiej wymaga sporych środków finansowych na ich odremontowanie. Poza tym serdecznie wszystkich pozdrawiam i do zobaczenia na razie na allegro.
Comment
-
-
Portal Interia z 2008-02-06 zamieścił informację,iż Czesi chcą reaktywowac browar w Radkowie a konkretnie Browar "Opat" z Braumova.W pierwszej fazie byłaby to rozlewnia piwa czeskiego z dystrybucją w Rdkowie z sukcesywnym przechodzeniem na produkcję piwa metodami tradycyjnymi.Duże możliwości powodzenia całej inicjatywy dają projekty złożone w ramach Europejskiej Wspólnoty Terytorialnej.
Dzis mamy lipiec 2008 - czy ktos ma aktualniejsze wiadomości na temat losu Browaru-Radków?
Comment
-
-
Zobacz wyżej linki. Od tamtej pory nie było nowych informacji. Z czeskich źródeł wiem, że szefostwo Opata rozwarzało wprowadzenie swoich piw do sieci Tesco (tak maja w Czechach), ale w koncu chyba sie rozmyślili.
Co do remontu i wznowienia radkowskiego browaru, to wszystko zależy od polskiego biznesmena. Browar Opat nie należy do potentatów i nie zainwestuje pieniędzy w to przedsięwzięcie. Zależy mu jednak na polskim rynku. Do tej pory eksportują głównie do Rosji.
Kiedyś już rozlewano Opata w Nowej Rudzie, wydrukowano polskie etykiety, ale skończylo się klapą i moim zdaniem przyszłość powrotu produkcji piwa w Radkowie jest również bardzo mało prawdopodobna. A czy jest sens robić rozlewnie kilkanaście kilometrów od browaru i w związku z tym inwestować grube pieniądze w remont budynków? Bardzo wątpliwe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedziPoki co "Opat" w ramach Europejskiej Wspólnoty Terytorialnej stara sie o środki na doinwestowanie swoich linii technologicznych z jednoczesną adaptacją browaru w Radkowie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziA skąd taka informacja? Żeby coś adaptować, to trzeba być
najpierw tego czegoś właścicielem.
PolskaLokalna.pl środa 6 lutego 2008
"....Browarem, a własciwie tym,co z niego jeszcze zostało,zainteresowane sa nie tylko lokalne władze samorządowe,ale również Czesi.Od kilku miesięcy obie strony prowadzą rozmowy na temat reaktywowania w nim działalności piwowarskiej"...
..."wspolnie z jego właścicielem podjęliśmy inicjatywę reaktywowania produktu lokalnego pn.Radkowskie Piwo-informuje burmistrz Jan Bednarczyk".......
Comment
-
-
No ale gdzie jest informacja: ""Opat" w ramach Europejskiej Wspólnoty Terytorialnej stara sie o środki na doinwestowanie swoich linii technologicznych z jednoczesną adaptacją browaru w Radkowie"?
Powielasz informacje, które są umieszczone na tym forum ciut niżej i rzucasz to jako news.
Oto zdjęcie tego browaru:
W załączniku zdjęcie browaru w Broumovie - Olivetinie. Czy wydaje Ci sie, że ktoś, kto prowadzi taki mały browar regionalny jest w stanie kupić inny browar pare kilometrów obok,
po to żeby rozlewać w nim piwo, które może rozlewać u siebie? Zejdźmy na ziemię.Last edited by darekd; 2008-07-20, 17:21.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziPatrząc się na stan zabytków kultury materialnej Ziemi Kłodzkiej to w sumie się nie dziwię kompleksom.
Z tego co wiem, browar w Radkowie nie jest w takim złym stanie, żeby go niszczyć, ale prawda jest taka, że w tamtym regionie dużo więcej po wojnie zniszczono niż wybudowano.
Niestety, mimo atrakcyjnego położenia (zalew, bliskość granicy z Czechami, walory naturalne - Góry Stołowe, Skalne miasta, ciekawe zabytki w okolicy - Wambierzyce,bliskość większych ośrodków miejskich - Wałbrzych, Wrocław). Radków kompletnie nie wykorzystuje swoich możliwości. I raczej nic nie zapowiada zmian. Bo jak widać LUD okoliczny strasznie zaperzony i czuły na swoim punkcie.Poszukuję pamiątek piwnych (w szczególności butelek) z Ziemi Kłodzkiej, do 1945 roku.
Comment
-
Comment