szukam ciekawostek o Szymonkowie, może ktos posiada butelke z browaru? ja niestety mam tylko stłuczki i kilka porcelanek. A na tych zdjęciach jest dawny młyn a przed nim mieściła sie tam gorzelnia, w budynek mieszczący obecnie pieczarkarnie był spichlerzem posiadajacy połączenie tunelem z budynkami obok, zachowana jest jeszcze jedna ze studni z której czerpano wodę do produkcji piwa a póżniej spirytusu. Możliwe iz w XIX wieku cały ten kompleks był browarem, część budynków rozebrano po wojnie i postawiono tam kółko rolnicze.
Znalazłem plan leżakowni browaru w Szymonkowie z lat 60tych XIX wieku. Była to naziemna konstrukcja z drewna, zaprojektowana przez wrocławskiego mistrza ciesielskiego Jeglinskiego.
Witam, jestem w trakcie rozbudowy drzewka rodzinnego...Niedawno znalazłem przodka z Wronek Bogusława Kieraja ur.1795 z metryki wynika że był piwowarem...Proszę o jakieś informacje czy nazwisko Kieraj widnieje w Waszych starych dokumentach...pozdrawiam...
Przeglądając strony o mojej rodzinnej dzielnicy natknąłem się na informację o istniejącym tam niegdyś browarze:
Braustrasse (Browarniana-ob. Hutnicza), nazwa kulturowa nawiązująca do istniejącego tam niegdyś browaru. Obiekt ten powstał przed 1859 roku, obok tzw. Seiteneweg...
O tym, że w Srbsku ma stanąć browar dowiedziałem się w czerwcu podczas mojej wizyty w browarze Mlýn Střížovice który to opisałem tu: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125931
Jak rodzina Nevelöš zapowiadała, tak też zrobiła. Już pod koniec czerwca browar ruszył ze sprzedażą...
Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
czy ktos z obecnych tu pasjonatow historii posiada jakies informacje na temat browaru w Klaczynie (okolice Bolkowa na Dolnym Slasku), dzialajacym "za Niemca" pod nazwa Brauerei Kauder in Schlesien? Jako, ze jestem zwiazany rodzinnie z ta miejscowoscia, interesuje mnie...
Comment