szukam ciekawostek o Szymonkowie, może ktos posiada butelke z browaru? ja niestety mam tylko stłuczki i kilka porcelanek. A na tych zdjęciach jest dawny młyn a przed nim mieściła sie tam gorzelnia, w budynek mieszczący obecnie pieczarkarnie był spichlerzem posiadajacy połączenie tunelem z budynkami obok, zachowana jest jeszcze jedna ze studni z której czerpano wodę do produkcji piwa a póżniej spirytusu. Możliwe iz w XIX wieku cały ten kompleks był browarem, część budynków rozebrano po wojnie i postawiono tam kółko rolnicze.
Znalazłem plan leżakowni browaru w Szymonkowie z lat 60tych XIX wieku. Była to naziemna konstrukcja z drewna, zaprojektowana przez wrocławskiego mistrza ciesielskiego Jeglinskiego.
Szymonkowskie piwa z końca XIX wieku w Kluczborku
Po wielkim pożarze browaru jaki miał miejsce 2 stycznia 1888 roku, szybko wznowiono produkcję. Chciałbym dziś pokazać państwu reklamę z Kreuzburger Kreisblatt. W wydaniu z dnia 13 grudnia 1890 roku, Pan Kutsch z Kluczborka zachwala i zaprasza do zakupów piwa z browaru parowego w Szymonkowie. Wymienianie są trzy rodzaje sprzedawanego piwa: Lager, Salon i Export.
W tym czasie właścicielem Szymonkowa jak i browaru był Joseph von Huppmann-Valbella- bardzo barwna i ciekawa postać.
Tłumaczenie translatorem, domyślam się, że nie jest idealnie ale sens jest:
"Simmenau, 22 listopada 1890.
P.P.
Po tym jak nasz browar był w stanie wyprodukować najdoskonalszy napar dzięki otwarciu doskonałego źródła wody i zainstalowaniu pieca z podwójnym wałkiem, zwracamy uwagę szanownej publiczności z Kreuzburga i okolic na fakt, że produkujemy nasze piwo typu lager, piwo salonowe i piwo eksportowe
Pan C. Kutsch, Kreuzburg, do rozpowszechnienia.
Administracja browaru parowego Simmenau.
Na podstawie powyższego ogłoszenia polecam najlepsze piwa butelkowe, piwa salonowe, piwa eksportowe w butelkach i pojemnikach z Simmenauer Dampf-Brauerei w oryginalnych cenach, z dostawą bezpłatnie do Twojego domu.
Kreuzburg, 22 listopada 1890.
Z poważaniem, C. Kutsche.
Simmenau, 22. November 1890.
P. P.
Nachdem unsere Brauerei durch Erössnung einer vorzüglicheu Wasserquelle und Anlegung einer Walz Doppeldarre in den Stand gesetzt ist, das vorzüglichste Gebräu herzustellen, machen wir ein geehrtes Publikum von Kreuzburg und Umgegend darans aufmerksam, daß wir unser Lagerbier, Salonbier, Exportbier
Herrn C. Kutsch, Kreuzburg, zum Vertrieb übergeben haben. Simmenauer Dampf-Brauerei-Verwaltung.
Bezugnehmend aus obige Anzeige empfehle ich flaschenreifes feinstes Lagerbier, Salonbier, Exportbier in flaschen und Gebinden, der Simmenauer Dampf-Brauerei zu Originalpreisen frei ins Haus.
Kreuzburg, den 22. November 1890.
Hochachtungsvoll C. Kutsche."
Korki oraz zdjęcia browaru z kartek pocztowych z moich zbiorów.
Informacje z archiwów internetowych.
1888 rok- wielki pożar browaru w Szymonkowie/Simmenau!!!
Wydanie gazety Der oberschlesische Wanderer, ze środy 4 stycznia 1888, gdzie znalazłem wzmiankę o wielki pożarze w Szymonkowie. Płonął nasz browar!!!
Namslau, 2. Januar (Grosfeuer.) Die grose Brauerei in Simmenau steht in Flammen. Die hiestge freiwillige Feuerwehr ist telegraphisch dorthin gerufen worden und bereits abgegangen.
Namysłów, 2 stycznia (wielki pożar). Płonie duży browar w Szymonkowie. Wezwano tam telegramem lokalną straż pożarną, która już wyjechała.
Co ciekawe, babcia opowiadała mi kiedyś, że budynek młyna w Szymonkowie z przodu był obniżony bo był to wyniku dużego pożaru po którym nie odbudowano całości kubatury budynku. Zastanawiam się teraz skąd babcia, która przybyła na te tereny po 1945 roku miała informację o pożarze z 1888 roku!!! Według mnie pokazuje to, że jednak zanim wysiedlono resztę dawnych mieszkańców, zdążyli oni przekazać napływowej ludności sporo informacji.
1- wycinek prasowy z internetu.
2- budynek browaru przed pożarem na kartce z 1903 roku, musiała
się ona opierać o jakieś stare rysunki, gdyż w 1903 roku browar
był już przebudowany. Fragment kartki pocztowej z moich
zbiorów.
3- budynek browaru po odbudowie na kartce z 1899 roku.
Fragment kartki pocztowej z moich zbiorów.
4- budynek browaru po odbudowie na kartce z 1901 roku.
Z internetu.
5- budynek browaru po odbudowie na kartce z 1912 roku.
Fragment kartki pocztowej z moich zbiorów.
Oczywiście, że znam tę publikację Niestety nie znam niemieckiego, muszę się posiłkować translatorem. Posiada Pan może ten tekst po Polsku? Prowadzę na Fb stronę o moje wsi Szymonków- Simmenau. Zapraszam do spojrzenia. Posiadam więcej informacji odnośnie browaru i gorzelni w Szymonkowie oraz sprzedaży piwa poza naszą wieś.
Podam polska wersje za kilka dni. W piatek mielismy zebranie zarzadu GGB i ustalilismy, ze w przyszlosci wszystkie moje teksty beda sie ukazywac po polsku i niemiecku.
Witam, jestem w trakcie rozbudowy drzewka rodzinnego...Niedawno znalazłem przodka z Wronek Bogusława Kieraja ur.1795 z metryki wynika że był piwowarem...Proszę o jakieś informacje czy nazwisko Kieraj widnieje w Waszych starych dokumentach...pozdrawiam...
Przeglądając strony o mojej rodzinnej dzielnicy natknąłem się na informację o istniejącym tam niegdyś browarze:
Braustrasse (Browarniana-ob. Hutnicza), nazwa kulturowa nawiązująca do istniejącego tam niegdyś browaru. Obiekt ten powstał przed 1859 roku, obok tzw. Seiteneweg...
O tym, że w Srbsku ma stanąć browar dowiedziałem się w czerwcu podczas mojej wizyty w browarze Mlýn Střížovice który to opisałem tu: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=125931
Jak rodzina Nevelöš zapowiadała, tak też zrobiła. Już pod koniec czerwca browar ruszył ze sprzedażą...
Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
czy ktos z obecnych tu pasjonatow historii posiada jakies informacje na temat browaru w Klaczynie (okolice Bolkowa na Dolnym Slasku), dzialajacym "za Niemca" pod nazwa Brauerei Kauder in Schlesien? Jako, ze jestem zwiazany rodzinnie z ta miejscowoscia, interesuje mnie...
Comment