Może macie jakieś informacje o browarze, którego etykietę zamieszczam poniżej?
Browar Loitz
Collapse
X
-
Browar w Niemczech niedaleko Greisfwaldu, żadnych info nie posiadamGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Loitz to niewielka wieś pomorska, przed I w św Okręg Stralsund, powiat Grimmen (dziś NIemcy)
w/w firma jest jakimś przedstawicielem czy hurtownikiem browaru z podgreifswaldzkiej Eldeny, który działał jako jedna ze skłądowych dóbr rycerskich (właściciela nie znam), których zarządcą był A. Becker. Firma funkcjonowała w latach:
1870-1872 Bierbrauerei der Universitaet Greifswald
1872-1901 Dampfbierbrauerei A. Becker
1901-1925 Brauerei Eldena A. Becker, Inh. Konrad Becker
1925-1932 Ac(k)ademische Brauerei A. Becker
o tym browarze pisałem przy okazji Świnoujścia
w Loitz działały 2 browary:
1. W. Krueger Brauerei 1871-1894
2. Siegling B. Brauerei 1871-1898
Huebsch P. Brauerei 1898-1905 - wykupiony i zamknięty
przez Bergschlossbrauerei Anklam (w tych bergschlossach
coś jest)
przejrzałem Adressbuch na rok 1915 i nie znalazłem w/w sprzedawcy, browar eldeński miał kilka składów i przedstawicielstw na początku wieku XX, które przed I w. św. już nie funkcjonowały
w roku 1914 w Loitz był skład Act.Ges. Hercules Brauerei in Greifswald, niestety brak nazwiska właściciela
jeżeli można proszę o podesłanie mi skanu tego zdjecia w poważniejszym rozmiarze
Comment
-
Comment