browar w Legnicy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

krótki spis

LEGNICA (Legnitz)

* Brau – Commune zu Legnitz (1345) 'tel. 20-77 Gartenstraße 7 (Ogrodowa 7) 1345-1939/44

* R. Vogt, Brauerei (1858) 1865-1873 NS
    * Heinrich Timmler, Brauerei -1903 NS
    * Max & Richard Timmler, Brauerei -1908 NS
    * Verband Niederschlesischer Brauereien GmbH -1911 NS
    * Genossenschaftsbrauerei Liegnitz, eGmbH -1922 NS
    * Liegnitzer Aktien – Brauerei- A.G., Brauerei und Mälzerei tel. 20-23 Gartenstraße 6 -1939
    * Liegnitzer Aktienbrauerei „Piasten Pilsener“ -1945
    * Browar Państwowy w Legnicy -1950
    * Legnicke Zakł. Piw., Browar w Legnicy ul. Lenina 6 -1970/82
    * Zakł. Piw. nr 2, Browar w Legnicy -1990
    * Zakł. Piw. w Lwówku Ślaskim, Browar w Legnicy -.......

Literki NS oznaczają zaczerpniete ze spisu niemieckiego, w miare mozliwosci proszę o uzupełnienie

Comment

• adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Serwis Fortyfikacje został przeniesiony na nowy serwer. W związku z tym powyższy odnośnik już nie działa. Aktualny podaję niżej:
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• robox
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.11
        • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
        Serwis Fortyfikacje został przeniesiony na nowy serwer. W związku z tym powyższy odnośnik już nie działa. Aktualny podaję niżej:
        http://fortyfikacje.drt.pl/browar.php
        Szkoda browaru . Mi ta "woń warzonego piwa" nie przeszkadzała, a przechodziłem obok browaru codziennie, w drodze do szkoły średniej. "Zemstę Kaczawy" dane mi było jeszcze posmakować.

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Przypadkiem znalezione w sieci:

Nieśmiało się tam coś wspomina o browarze restauracyjnym?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• JAckson
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

Na razie nie cieszyłbym się specjalnie. Z tego co wiem w tej chwili cała inwestycja jest wstrzymana i czeka na lepsze czasy.
            Last edited by JAckson; 2008-12-24, 13:49.
            MM961
            4:-)

Comment

• Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

Tak wiem , wychodzi to na jaw na 3-4 stronie dyskusji.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• solfernus
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.08
                • 1025

Panowie jak to jest, mówimy o browarach w Legnicy:
                1. Brau-Commune zu Legnitz 1845-1945
                2. Liegnitzer Aktien Brauerei 1873-1945
                3. Browar Legnica 1858-1997
                Daty z działu Kolekcjonerstwo!

Pierwszy nie podlega dyskusji choć data jego założenia inna ( 1345?) mniejsza o to.

Chodzi mi o ten drugi i trzeci. Dlaczego w dziale Kolekcjonerstwo na b.biz są te browary rozdzielone a w ankiecie kolekcjonerów podstawek są razem.
                Może w ankiecie trzeba je też rozdzielić? A i mamy jeszcze epizod sowiecki!
                Nie wiem jak to jest w katalogu Benego ale może się zaraz dowiem
                Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

To pytanie powinno paść w dziale kolekcjonerskim, a nie historycznym.

Comment

• Cooper
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
                    Panowie jak to jest, mówimy o browarach w Legnicy:
                    1. Brau-Commune zu Legnitz 1845-1945
                    2. Liegnitzer Aktien Brauerei 1873-1945
                    3. Browar Legnica 1858-1997
                    Daty z działu Kolekcjonerstwo!
                    Browar który dociągnął do 1997 roku (choć coś wydaje mi się że padł wcześniej ale może się mylę) to chyba dawny Aktien Brauerei.
                    A jaki konkretnie na myśli browar miał autor pisząc "Browar Legnica" to już trzeba się jego spytać. To tak jakby w spisie dawnych browarów Warszawy jeden z nich opisać jako "Browar Warszawa"
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• solfernus
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.08
                      • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      To pytanie powinno paść w dziale kolekcjonerskim, a nie historycznym.
                      A dlaczego nie tutaj? W dziale kolekcjonerskim są osobno. Może w historycznym należy ustalić czy te dwa browary są ze sobą związane czymś więcej niż tym, że są z tego samego miasta. Piszecie też, że mieściły się w tych samych budynkach.
                      Przypomnę Piwowar napisał:

"4) Brauerei R. Vogt 1865 - 1873
                      Brauerei Heinr. Timmler 1873 - 1903
                      Brauerei Max & Richard Timmler 1903 - 1908
                      Verband niederschlesischen Brauereien GmbH 1908 - 1911
                      Genossenschaftsbrauerei Liegnitz eGmbH 1911 - 1922
                      Liegnitzer Aktienbrauerei „Piasten Pilsener“ 1922 - 1945"

A Krzysiu:

"I zapomniałeś dodać:
                      Lignickij Piwowariennyj Zawod 1945 - 1956
                      Browar Legnica 1956 - 1995 (tej ostatniej daty nie jestem pewien)"

Natomiast ktoś kto dodał Browar Legnica w dziale kolekcjonerstwo wpisał datę 1858-1997.
                      I nie chodzi mi o datę zakończenia żywota browaru tylko o narodziny. Może machną się i wpisał 1858 zamiast 1958?
                      Bo tak na moje oko jak Browar Legnica powstał w roku 1858 to powinien być zupełnie innym browarem niż Liegnitzer Aktienbrauerei.
                      Jakoś mi się ich daty rozjeżdżają. Może szanowni historycy się wypowiedzą w tym temacie.
                      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
                        A dlaczego nie tutaj? W dziale kolekcjonerskim są osobno.
                        I powinny być osobno. Browar Legnica to wcześniejszy Aktienbrauerei. Braucommune stał obok (od północnego wschodu), ale po wojnie z powodu zniszczeń został rozebrany. Nie ma żadnego powodu, żeby z powodów kolekcjonerskich niejasności łączyć historię tych browarów.

Data 1345, która jest przypisywana Braucommune, jest rokiem powstania cechu piwowarów w Legnicy, a nie browaru przemysłowego. Te sprawy trzeba wyraźnie odróżniać.

Comment

• solfernus
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.08
                          • 1025

Ale Krzysiu ja rozumiem, że Brau-Comune zu Liegnitz i Browar Legnica to dwa całkowicie inne
                          browary.
                          Mi cały czas chodzi o Browar Legnica i Liegnitzer Aktienbrauerei, ten od piwa Piasten. Czy to jeden browar, który ma ciągłość czy dwa osobne tak jak są teraz w dziale kolekcjonerstwo podstawki?

W sumie to od 2008 roku nikt tego nie widzi?
                          Jeśli to jeden browar to trzeba chyba wszystko połączyć w całość

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

To ten sam browar. Napisałem to w poście z 21 grudnia 2003 r. Czyli nieco ponad 11 lat temu.

Comment

• solfernus
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.08
                              • 1025

Dzięki Krzysiu za odpowiedź. Przepraszam, że Cię tak "męczyłem".
                              Teraz trzeba pomęczyć admina o scalenie tych dwóch browarów. A to pewnie potrwa

Comment

Przetwarzanie...
                              X