Krapkowice leżą 24 km na południe od Opola, w miejscu, w którym rzeka Osobłoga wpada do Odry. Osiedle wiejskie istniało w tym miejscu już w XIII wieku. W 1294 roku książę opolski Bolesław I nadał Krapkowicom prawa miejskie, wzorując się na prawie średzkim. Wtedy to po raz pierwszy zostało ustalone prawo warzenia i wyszynku piwa w Krapkowicach. W 1582 roku miasto nabył za cenę 16 000 Talarów Hans von Rheder. Nowy właściciel wydał w 1584 roku ulepszony porządek piwny. W 1722 roku miasto spłonęło doszczętnie, natomiast w 1769 roku zostało zakupione przez rodzinę von Haugwitz. Nie wiem w jakim stopniu mieszczanie krapkowiccy korzystali ze swego przywileju piwowarskiego. W połowie XIX wieku istniał w mieście jeden browar, który znajdował się na terenie należącego do zamku folwarku. Właścicielem browaru była rodzina von Haugwitz. Kolejnymi dzierżawcami browaru byli:
w latach 1865 - 1873 rodzina Dittrich,
w latach 1873 - 1885 C. Czakey,
w latach 1885 - 1893 L. Pletz
w latach 1893 - 1895 Max Runge
w latach1895 - 1909 Heirich Leber.
w latach 1909 - 1920 Alfred Baucke.
Alfred Baucke wyposażył zakład w napęd maszynowy, światło elektryczne oraz urządzenie do napełniania butelek. Browar zamkowy produkował piwo górnej fermentacji, które było sprzedawane w beczkach i w butelkach. Nie udało mi się ustalić jak wielka była jego produkcja. W ostatnim roku istnienia uwarzono 160 hl piwa, jednak biorąc pod uwagę sprzedaż piwa w butelkach, należy przyjąć, że produkcja w latach poprzednich musiała być znacznie wyższa.
Oprócz browaru zamkowego na terenie Krapkowic w latach 1905 – 1910 warzył piwo browar Marthy Gonsior. Był to malutki zakład napędzany kieratem, który produkował lekkie piwo górnej fermentacji o nazwie „Braunbier”.
w latach 1865 - 1873 rodzina Dittrich,
w latach 1873 - 1885 C. Czakey,
w latach 1885 - 1893 L. Pletz
w latach 1893 - 1895 Max Runge
w latach1895 - 1909 Heirich Leber.
w latach 1909 - 1920 Alfred Baucke.
Alfred Baucke wyposażył zakład w napęd maszynowy, światło elektryczne oraz urządzenie do napełniania butelek. Browar zamkowy produkował piwo górnej fermentacji, które było sprzedawane w beczkach i w butelkach. Nie udało mi się ustalić jak wielka była jego produkcja. W ostatnim roku istnienia uwarzono 160 hl piwa, jednak biorąc pod uwagę sprzedaż piwa w butelkach, należy przyjąć, że produkcja w latach poprzednich musiała być znacznie wyższa.
Oprócz browaru zamkowego na terenie Krapkowic w latach 1905 – 1910 warzył piwo browar Marthy Gonsior. Był to malutki zakład napędzany kieratem, który produkował lekkie piwo górnej fermentacji o nazwie „Braunbier”.
Comment