Chyląc czoła przed wiedzą i uznając profejonalizm użytkowników zwracam się z prośbą. Jako miłośnik Wrocławia i jego historii interesują mnie widomości dotyczące piwa w stolicy Dolnego Śląska, a szczególnie to jak nazywały się piwa dolnej i górnej fermentacji produkowane we Wrocławiu w XIX XX w. oraz kiedy zaczęto butelkować piwo we Wrocławiu i skąd brano surowiec. Dzięki
Wrocław - historia
Collapse
X
-
Wyszukiwarka - słowo Wrocław,potem Breslau. Nie jest to zbyt duże obciążenie aby dla Ciebie?To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Myślę, że wiele też pomoże kontakt na PW z Breslaurerem - przygotował on świętną płytkę o wrocławskich browarach.
Co do wyszukiwarki - to mam na myśli oczywiście wyszukiwarkę już w Dziale - Historia. NIe bierz tak do serca mordki w poprzednim poście ale mieliśmy ostatnio falę osób, które chciały bez żadnego wysiłku z ich strony abyśmy za nich praktycznie napisali prace semestralne/dyplomowe itp.Last edited by zythum; 2004-01-28, 12:28.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Sprostowanie
Nic się nie stało Zythum, uszanowanie dla ciebie jako seniora. Chociaż przyznam szczerze, że chciałem skwitować to co napisałeś. Nie jestem zainteresowany wykorzystywaniem czegokolwiek w pracach semestralnych czy dyplomowych, bo tego typu rzeczy mam już za sobą. To po prostu czyste zainteresowanie jako miłośnika browarnictwa mojego kochanego Wrocławia. Dzięki za wskazany kontakt. Pozdrawiam i twoje zdrowie.Swiergot
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swiergot Wyświetlenie odpowiedziChyląc czoła przed wiedzą i uznając profejonalizm użytkowników zwracam się z prośbą. Jako miłośnik Wrocławia i jego historii interesują mnie widomości dotyczące piwa w stolicy Dolnego Śląska, a szczególnie to jak nazywały się piwa dolnej i górnej fermentacji produkowane we Wrocławiu w XIX XX w. oraz kiedy zaczęto butelkować piwo we Wrocławiu i skąd brano surowiec. DziękiArchiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Nazw piw wrocławskich było niemal tyle co browarów. Najsławniejszym piwem Wrocławia był produkowany od późnego średniowiecza tak zwany „Schöps”, czyli „Wrocławski Baran”. Właściwie pierwotna nazwa tego piwa nie miała z baranem nic wspólnego. Pochodziła raczej od słowiańskiego określenia nadanego bujnej pianie, górującej nad kuflem. Mógł to być czeski wyraz „cepec”, lub polski „czepek”, który z czasem został „Schepsem”, a w końcu „Schöpsem”. „Wrocławski Baran”, był gęstym piwem pszenicznym, któremu przypisywano zgoła cudowne właściwości. Stosowano je nawet jako lekarstwo. Podobno piwo to pijano w Lipsku, Norymberdze i Dreźnie, niejeden zaprzęg załadowany beczkami miał być też wywieziony do Królestwa Polskiego.
Powyższy tekst pochodzi z mojego aktualnego projektu, noszącego tytuł "Browary akcyjne Wrocławia".Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Spotkałem się też z taką interpretacją nazwy Schöps:
der Schöps to inaczej der verschnittene Schafbock czyli wykastrowany kozioł owcy (po polsku tryk). Słowo verschnitten w niemieckim piwowarstwie oznacza tyle co mieszany. W związku z tym niemieszane piwo to Bock (koźlak) a mieszane to Schöps. Może z pszenicą. Oczywiście powyższa interpretacja ma niemieckie proweniencje. No i jest kwestia prymarności. Bock pojawił się dopiero w czasach nowożytnych.
Comment
-
-
Z taką interpretacją też się spotkałem, nazwa Schöps miałaby pochodzić od "skopetz", czyli kastrat. No i pozostaje jeszcze Weizenbock, który też byłby piwem mieszanym, ale Bock to już inne miasto i inny temat, chociaż we Wrocławiu też się pojawia w XIX wieku.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Na początku XIX wieku warzono we Wrocławiu jeszcze Scöpsa, czyli barana, ale głównymi piwami były tak zwane piwa brunatne (Braunbier) górnej fermentacji.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
W 1883 roku jeden z wrocławskich browarników, o ile pamiętam Wilhelm Teltscher, opatentował recepturę na piwo szampańskie. Było to piwo całkiem klarowne i mocno musujące. Metoda produkcji była skomplikowana, a na domiar złego w rok póżniej niejaki pan Enzinger z Worms wynalazł filtr do piwa.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
Comment