Piłem piwo Barkas chyba w okolicach 1984r. w Stegnie. Nie pamiętam jaki browar produkował to piwo. Pamiętam, że było gorzkawe, ale to może z powodu mojego młodego wieku (to była 7-8 klasa podstawówki). Sprzedawane było w małych beczułkowatych butelkach. Nie znalazłem tego piwa na forum, więc domyslam się, że to juz historia.
Piwo Barkas
Collapse
X
-
Odp: Piwo Barkas
mario123 napisał(a)
Piłem piwo Barkas chyba w okolicach 1984r. w Stegnie. Nie pamiętam jaki browar produkował to piwo. Pamiętam, że było gorzkawe, ale to może z powodu mojego młodego wieku (to była 7-8 klasa podstawówki). Sprzedawane było w małych beczułkowatych butelkach. Nie znalazłem tego piwa na forum, więc domyslam się, że to juz historia.
To piwo przeszło już do historii.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN -
Piwo browaru Elbląg.Robili je w latach 80.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Barkas był warzony w Braniewie i Elblągu, oba broway miały idenyczna szate graficznę, pod załaczonymi linkami znajdziesz dwa rózne wzory tego piwa, które były stosowane w obu równocześnie
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Pilem Barkasa w 89 roku na obozie na Kaszubach, chyba to bylo w Koscierzynie, w tejze budce bylo tez butelkowe Pirackie (moze ktos wie z jakiego browaru?) i rowniez butelkowe Gdanskie niepasteryzowane. Oczywiscie sprobowalismy wszystkie 3. Piwa nie sprzedawali bez zakaski wiec zagryzlismy smazona ryba. Na szczescie nie sprawdzali dowodow :P
No i znowu sie semtymentalnie zrobilo. Szkoda ze juz nie ma tych piwek
PS Becik, obejrzalem etykietki ale z tego co pamietam nasz Barkas nie mial zadnej z nich tylko chyba jakas zielona? Ale to bylo tyle lat temu ze pamiec juz zawodzi.Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2004-02-09, 12:15.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
lzkamil napisał(a)
Pilem Barkasa w 89 roku na obozie na Kaszubach, chyba to bylo w Koscierzynie, w tejze budce bylo tez butelkowe Pirackie (moze ktos wie z jakiego browaru?) i rowniez butelkowe Gdanskie niepasteryzowane. Oczywiscie sprobowalismy wszystkie 3. Piwa nie sprzedawali bez zakaski wiec zagryzlismy smazona ryba. Na szczescie nie sprawdzali dowodow :P
No i znowu sie semtymentalnie zrobilo. Szkoda ze juz nie ma tych piwek
PS Becik, obejrzalem etykietki ale z tego co pamietam nasz Barkas nie mial zadnej z nich tylko chyba jakas zielona? Ale to bylo tyle lat temu ze pamiec juz zawodzi.Ostatnia zmiana dokonana przez Pogoniarz; 2004-02-09, 12:21.
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Co do Pirackiego to sie zgadza ze Slupsk, nie chcialo mi sie poszukac...
a to drugie to na pewno byl Barkas, nazwe i smaka pamietam jak dzis, predzej etykietka mogla nie byc zielona a nawet mogla byc jedna z tych becikowychpamiec juz nie ta...
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Comment
-
Fakt: Barkas to patent Browaru w Elblągu. Jednak w tym czasie Elbląg i Braniewo to był jeden zakład.
Potem na Barkasie, jako marce, chciano reaktywować Browar w Braniewie [zamknięty przez GŻ].
W tzw. międzyczasie doszło do sporu między EB i BB o prawo do nazwy Barkas i wzornictwa etykiet oraz puszek. W całej sprawie doszło do ugody: Elbląg wycofał się z pretensji do nazwy, Braniewo obiecało odejścwe wzornictwie od wzoru "specjalowego".
Potem jeszcze doszedł Batory i BB znów skończył swą działalnoś. SZKODA... taki piękny browarComment
-
Dla tych co nie mieli okazji zobaczyć browaru od środka:
Comment
-
Z tego co słyszy się w okolicy, to Browar jest własnością miasta.
Instalacja jest kompletna i gotowa do startu.
Co jakiś czas władze miasta sygnalizują zainteresowanie browarem z estrony potencjalnych inwestorów chcących wznowić produkcję.
Jednak możliwości produkcyjne BB są spore i jeżeli inwestor chce iść śladem Barkasa (czyli lagera) to zaraz pies z Elbląga ostrzegawczo kłapie paszczą.
Z drugiej strony nikt nie ma pomysłu na różnorodną produkcją a rozmiary i organizacja browaru (jako relikt po koncernie) ukierunkowane są na dużą produkcję jednego stylu piwa.
Mimo wszystko czekam może nadejdą dobre dni i BB znów wznowi działanie. Obok Juranda (ze swoimi dawnymi odnogami w Biskupcu i Szczytnie) Braniewo to moja piwna młodość... a jak wiadomo za tą najbardziej się tęskni.Comment