Szkoła-widmo i taki sam browar
Podobnie jak z wieloma innymi browarami, władze polskie nie bardzo wiedziały co zrobić z browarem Peschela, wznawiać produkcję, czy też nie. Czasy były takie, że o wszystkim decydowały „odpowiednie czynniki”. Najlepiej w Warszawie. W zachowanych dokumentów wynika, że mądre głowy miały różne pomysły.Zaraz po wojnie istniał projekt wysunięty właśnie przez „... odpowiednie czynniki w Warszawie..... a mianowicie uruchomienie browaru dla Wyższej szkoły Gospodarstwa Wiejskiego w Łodzi w celach doświadczalnych”.
Sęk w tym, że taka szkoła w Łodzi nigdy nie istniała. Więc z uruchomienia browaru na jej potrzeby także nic nie wyszło.
Podobnie jak z wieloma innymi browarami, władze polskie nie bardzo wiedziały co zrobić z browarem Peschela, wznawiać produkcję, czy też nie. Czasy były takie, że o wszystkim decydowały „odpowiednie czynniki”. Najlepiej w Warszawie. W zachowanych dokumentów wynika, że mądre głowy miały różne pomysły.Zaraz po wojnie istniał projekt wysunięty właśnie przez „... odpowiednie czynniki w Warszawie..... a mianowicie uruchomienie browaru dla Wyższej szkoły Gospodarstwa Wiejskiego w Łodzi w celach doświadczalnych”.
Sęk w tym, że taka szkoła w Łodzi nigdy nie istniała. Więc z uruchomienia browaru na jej potrzeby także nic nie wyszło.
Comment