Aby nieco odsapnąć od zażartych dyskusji politycznych i mojego nadmiernego w nich zaangażowania, postanowiłem przedstawić forumowiczom tematy mniej i bardziej piwne, zawarte w "Encyklopedii staropolskiej" Zygmunta Glogera. Na dzieło to powoływano się już w kilku dyskusjach na forum. Nic dziwnego, bo chociaż to encyklopedia, to czyta się ją z wielką przyjemnością. Obok takich dzieł jak również "Encyklopedia staropolska" Aleksandra Brücknera, "Życie polskie w dawnych wiekach" Władysława Łozińskiego, jest ta czterotomowa encyklopedia bogatym źródłem wiadomości o życiu w dawnej Polsce. Praca Z.Glogera jest bardzo ciekawa, warto ją mieć w domu. No, ale życie jest takie, że nie wszyscy mają lub będą mieć. Dlatego dla zachęty przedstawię najciekawsze dla naszego grona fragmenty.
Moja praca ogranicza się jedynie do wybrania z tej encyklopedii wiadomości związanych z piwem, browarnictwem. To tylko trochę przyjemnego trudu przy ponownym przejrzeniu kolejnych tomów i wpalcowaniu tego wszystkiego do komputera. Na razie pod mój nóż poszło dzieło Glogera. Co do innych autorów - przyszłość pokaże.
Moja praca ogranicza się jedynie do wybrania z tej encyklopedii wiadomości związanych z piwem, browarnictwem. To tylko trochę przyjemnego trudu przy ponownym przejrzeniu kolejnych tomów i wpalcowaniu tego wszystkiego do komputera. Na razie pod mój nóż poszło dzieło Glogera. Co do innych autorów - przyszłość pokaże.
Comment