Reglamentacja surowców podczas I w. św.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brzeczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 373

    Reglamentacja surowców podczas I w. św.

    Wraz z przystąpieniem Rzeszy NIemieckiej do wojny w 1914 wprowadzono reglamentację różnych surowców, w tym ziarna potrzebnego do produkcji słodu.
    Początkowo browarom przyznano kontyngenty w wysokości 60% przerobu z sezonu 1912/13, następnie ograniczenia zwiększono do 48%, w końcu aż do 32% kontyngentu "pokojowego".
    Kolejnym ograniczeniem był obowiązujący w latach 1917-23 zakaz warzenia piwa o zawartości brzeczki podstaowej powyżej 4,5% - można sobie wyobrazić jakie smakołyki wtedy warzono.
    W związku z reglamentacją większe browary wykupywały mniejsze, celem przejęcia ich kontyngentów ziarna.

    Nie wiem jakie ograniczenia wprowadzono w czasie II w. św., może ktoś natknął się gdzieś na te informacje?
  • brzeczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 373

    #2
    Powracając do tematu reglamentacji, przytoczę inne fakty z XVIII w - była to zupełnie inna reglamentacja, która miała na celu polepszenie jakości piwa:
    Król pruski Fryderyk Wilhelm I miał już dość wysłuchiwania narzekań na jakość piw pomorskich i wysłał w terem swojego radcę Eckharta. Na podstawie jego raportu w 1739 wprowadzono na Pomorzu porządek warzenia piwa lekkiego wg planu Echarta, z którego wynikało, że z 1 wispla słodu można było uwarzyć 16 beczek (Tonne) piwa, z czego 1 beczka szła na użytek "wewnętrzny" piwowata, czyli do wyszynku było 15 beczek.
    16 marca 1742 r. Pomorska Kamera (Kriegs- und Domaenenkammer) wydała dla wszystkich miast pomorskich ulepszony porządek piwny Eckharta, wg którego z 24 szefli jęczmienia można było uwarzyć max. 13 beczek piwa, a każda beczka powinna mieć 100 ćwiartek; wyjątkiem był garnizon gdzie możnabyło warzyć z 24 szefli jęczmienia 15 beczek piwa. Dla miast wyjątkiem były lata nieurodzaju, kiedy ceny zboża były bardzo wysokie - wtedy można było warzyć 15 beczek piwa, jak w garnizonowym browarze.

    Comment

    • slawekkazek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛
      • 2003.01
      • 556

      #3
      Jakby mniej serio - nieco o reglamentacji chmielu w czasie I wojny światowej znajdziecie w I tomie przygód dobrego wojaka Szwejka (Szwejk na tyłach), gdy handlarz chmielem, p. Wendler, przyjeżdża do porucznika Lukasza po swoją żonę Katy.

      Comment

      • Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2556

        #4
        W 1918 roku przydziały słodu ograniczono do 10% przerobu z roku 1912/13. Wyjątkiem była oczywiście Bawaria, której przydziały ograniczono do 15 %.
        Archiwum piwne

        Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2556

          #5
          Temat ten został też poruszony w książce "Browary akcyjne Wrocławia", która ukaże się niebawem.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          Przetwarzanie...
          X