Wraz z przystąpieniem Rzeszy NIemieckiej do wojny w 1914 wprowadzono reglamentację różnych surowców, w tym ziarna potrzebnego do produkcji słodu.
Początkowo browarom przyznano kontyngenty w wysokości 60% przerobu z sezonu 1912/13, następnie ograniczenia zwiększono do 48%, w końcu aż do 32% kontyngentu "pokojowego".
Kolejnym ograniczeniem był obowiązujący w latach 1917-23 zakaz warzenia piwa o zawartości brzeczki podstaowej powyżej 4,5% - można sobie wyobrazić jakie smakołyki wtedy warzono.
W związku z reglamentacją większe browary wykupywały mniejsze, celem przejęcia ich kontyngentów ziarna.
Nie wiem jakie ograniczenia wprowadzono w czasie II w. św., może ktoś natknął się gdzieś na te informacje?
Początkowo browarom przyznano kontyngenty w wysokości 60% przerobu z sezonu 1912/13, następnie ograniczenia zwiększono do 48%, w końcu aż do 32% kontyngentu "pokojowego".
Kolejnym ograniczeniem był obowiązujący w latach 1917-23 zakaz warzenia piwa o zawartości brzeczki podstaowej powyżej 4,5% - można sobie wyobrazić jakie smakołyki wtedy warzono.
W związku z reglamentacją większe browary wykupywały mniejsze, celem przejęcia ich kontyngentów ziarna.
Nie wiem jakie ograniczenia wprowadzono w czasie II w. św., może ktoś natknął się gdzieś na te informacje?
Comment