Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raven_of_blood
Wyświetlenie odpowiedzi
Najstarsze piwo
Collapse
X
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziW Polsce najstarszą datę ma Browar Śląski w Lwówku - 1209 r. Od kilku lat goni go browar w Namysłowie, stopniowo dodając sobie wiosen (zjechali już do XIV w.).
Comment
-
-
Chciałbym zauważyć, że dyskusja toczy się w temacie raczej "najstarszy browar" niż awizowane "najstarsze piwo" (choć intencja autora tematu jest jasna). Więc na temat (?): czytałem swego czasu, że na giełdzie w Żywcu ktoś prezentował oryginalnego, żywieckiego portera (nienaruszonego) z lat dwudziestych. Może ktoś coś wiem o jeszcze starszym piwie ?
Comment
-
-
z takich ktore ja widziałem osobiście to Guinness rocznik 1916 w muzeum browaru a więc piwo pamiętające tzw powstanie wielkanocne - bardzo ważną datę w historii zielonej wyspy. W praktyce piwo wygląda jak smar , ma bardziej formę mazi , galarety. Flaszka mimo że orginalnie zakorkowana jest wypełniona ową substancją chyba mniej niż w połowie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Jeden z kolegów forumowiczów ma oryginalnie zakapslowane przedwojenne piwo z browaru Okocim.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
tak , ale ten Okocim jest o jakieś mniejwięcej 10 lat młodszy od wspomnianego żywieckiego portera więc nadal Żywiec prowadzi w rankingu polskich piwPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
A niby dlaczegóż miałby być ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziTo jednak nie Zwierzyniec jest tym najstarszym browarem (201 lat)???bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pewnie jakaś tam drobna przerwa w produkcji piwa w Zwierzyńcu była po drodze jakaś wojna czy cuś."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Marcin własnie odkurzył temat w momencie gdy można do niego dorzucić najprawdopodobniej pewną odpowiedź JAKIE JEST NAJSTARSZE ZACHOWANE PIWO W BUTELCE ?
Odpowiedź : rocznik 1852 !!. Piwo brytyjskie.
Załączam parę zdjęć i od razu mówię że niestety nie jestem jego właścicielem
Jeśli chodzi o cenę to w momencie gdy piszę ten post jest ono licytowane. Cena zmrozi krew w żyłach najtwardszych finansowo kolekcjonerów. Żeby nie zmieniać jednak tematu tego postu odsyłam do postu "Ciekawa Aukcja na eBay"Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
Comment