No właśnie, jakie jest najstarsze zarejestrowane piwo. W sumie chodzi o browar. Warka ma chyba 500 lat, jak gdzieś ostatnio widziałem. Są jakieś starsze? Chodzi mi Polskę i Świat.
Najstarsze piwo
Collapse
X
-
no, jestem w rozterce administracyjnej
temat można uznać za całkiem ciekawy jeśli pominie się brednie marketingowe.
tak więc zobaczymy jak się rozwinie...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Myslę, że można śmiało postawić tezę, że wszystkie zabytkowe budynki w obecnych browarach polskich pochodzą z XIX wieku, bo to wtedy właśnie powstawały browary przemysłowe. Starszych na pewno nie ma. Również można stwierdzić, że tradycje piwowarskie w miastach, w których znajdują się browary sięgają średniowiecza, bo wówczas produkcja piwa w karczmach była powszechną praktyką.
Reszta to marketingowe bajki.
Zaś najstarsze piwo to piwo sumeryjskie i egipskie.
Comment
-
-
"tradycja"
Najwiecej wspolnego z najstarszymi piwami i browarami to maja juz tylko browary domowe, jak ktos od zera zacznie piwo robic. Te "od wiekow tradycyjnie warzone" nie maja nic wspolnego z tradycja na ktora sie powoluja. Najsmieszniejszym dla mnie zestawieniem "tradycji" to jest piwo Frater (chociaz zloty medal 2004 w Londynie): piwo "polskie", z kulkusetletnia tradycja, browar BELGIA, produkowany w nowej fabryce wybudowanej ok 5 lat temu
Comment
-
-
Sławetne wareckie "1478" to (o ile się nie mylę) data nadania Warce jako miastu przywileju warzenia piwa. Żywiec np. otrzymał takowy w XIV w. Zresztą według legendy (podaję za książką "500 zagadek historycznych") już Piast Kołodziej przygotował na postrzyżyny Ziemowita cebrzyk piwa.
Podczas kursu przewopdnickiego w SKPB Katowice podczas "objazdówki" przewodnik, niejaki Hubert, pokazywał budynek znajdujący się w kompleksie zamkowym w Cieszynie (na prawo od bramy), w którym mieścił się książęcy browar. Budynek był starszy niż XIX w."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
W Polsce najstarszą datę ma Browar Śląski w Lwówku - 1209 r. Od kilku lat goni go browar w Namysłowie, stopniowo dodając sobie wiosen (zjechali już do XIV w.).
Za najstarszy czynny browar na świecie uznaje się Weihenstephan - założony chyba w 1049 r.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Od kilku lat goni go browar w Namysłowie, stopniowo dodając sobie wiosen (zjechali już do XIV w.).
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
[...] Za najstarszy czynny browar na świecie uznaje się Weihenstephan - założony chyba w 1049 r.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziOstatnia data - 1348 r. - to data zawarcia pokoju namysłowskiego, podczas podpisywania którego serwowano miejscowe piwo. To pierwsza wzmianka o piwie namysłowskim.Last edited by Namysłowianin; 2007-05-13, 08:51.
Comment
-
-
Witaj Namysłowianin! Bardzo cieszy Twoja podpowiedź, jeszcze bardziej cieszyłaby, gdybyś wypełnił swój profil, bo wtedy wiedzielibyśmy w jakim wieku są ludzie w Twoim wieku.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Kolega R.of B. faktycznie nie sprecyzował o co Mu chodzi dokłanie w pytaniu o "najstarsze piwo". Inna sprawa że jest faktycznie świeży w temacie skoro łyknął datę 1475 jako datę założenia browaru w Warce ale młodym kolekcjonerom mozna to wybaczyć. Jeśli chodzi o najwczesniej założony browar funkcjonujący w jednym miejscu nieprzerwanie lub z pewnymi przerwami to (przynajmniej oficjalnie) jest to faktycznie bawarski browar Weihenstephan założony w 1040 roku. W Polsce wydaje mi się iż takim browarem był by browar w Raciborzu załozony w 1567 roku o czym pisałem juz w którymś z postów gdzie ktoś również pytał o najstarszy browar.
A może chodziło o najstarsze zachowane (np w butelce) piwo ? To juz wtedy zupełnie inna kwestia do polemiki...
Jesli w ogole jeszcze R. of B. zajrzysz na to forum to sprecyzuj swoje pytanie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment