W XIV w. Strzegom zasłynął z dobrego i smacznego piwa, które pod nazwą „białego pszenicznego” było znane na całym Śląsku. Już w 1349 r. Bolko II wydał zarządzenie, które regulowało sprawy piwowarstwa w mieście. W jego świetle można było jednocześnie kupować piwo tylko w jednym browarze. Mogła je sprzedawać tylko jedna osoba. Nie wolno było nim handlować w miejscu zakupu, odsprzedawać drugiej osobie, a warzyć piwo mogli tylko posiadacze domów. Przy okazji wesela nie wolno było zatrudnić więcej niż sześciu muzykantów. Rada Miejska była jedyną władzą, która mogła wydawać zezwolenia na warzenie i wyszynk piwa, co stanowiło wyraźną ochronę interesów miasta w tym zakresie i nie można wykluczyć, że prawo produkcji i wyszynku piwa w mieście miało znacznie dłuższą metrykę. W celu wyeliminowania konkurencji miasto wykupiło jeszcze od urzędników książęcych w latach 1363 i 1374 tzw. prawo szrotamtu, czyli rozwożenia piwa i wina w beczkach wprost do szynkarzy i konsumentów. Nie bez znaczenia dla rozwoju handlu dalekosiężnego było udzielenie kupcom strzegomskim przez króla Karola IV w 1355 r. zwolnień celnych w Czechach. Nie trzeba podkreślać, że takim działaniem zyskiwał on przychylność mieszczan, a przecież starał się o przejęcie księstwa.
„Białe” piwo ze Strzegomia było jednym z najbardziej znanych towarów, jakimi miasto handlowało na Śląsku. Strzegomscy rajcowie postawili na stoły „białe” piwo ze Strzegomia w Środzie Śląskiej na stół króla Ferdynanda I w 1538 r. oraz w 1620 r. w Bolesławcu, kiedy przebywał tam król Czech Fryderyk V. Strzegomskie piwo było również sprzedawane w słynnej „Piwnicy świdnickiej” pod ratuszem we Wrocławiu. Dobra marka piwa w następnych wiekach nadal się utrzymywała.
„Białe” piwo ze Strzegomia było jednym z najbardziej znanych towarów, jakimi miasto handlowało na Śląsku. Strzegomscy rajcowie postawili na stoły „białe” piwo ze Strzegomia w Środzie Śląskiej na stół króla Ferdynanda I w 1538 r. oraz w 1620 r. w Bolesławcu, kiedy przebywał tam król Czech Fryderyk V. Strzegomskie piwo było również sprzedawane w słynnej „Piwnicy świdnickiej” pod ratuszem we Wrocławiu. Dobra marka piwa w następnych wiekach nadal się utrzymywała.
Comment