Wspominano na forum o tym procesie, drożdżach, Prawie Czystości.
Ja twierdzą źródła pierwszym, który przypisał tę czynność żywym organizmom był Charles Cagniard de la Tour, który to w 1837 (inne podaje 1838) miał dokonać badań mikroskopowych piwa. Doprowadziły go one do tegoż, jakże celnego wniosku.
Jednak dopiero Pasteur dokładnie wyświetlił ów proces. Jednak nie badał piwa, lecz wino. Piwa zresztą nie znosił, co wcale nie przeszkadzało mu podejmować licznych podróży po browarach Francji i Anglii. Przyświecał mu szczytny cel poprawy piwowarstwa krajowego. Miał nawet stworzył własny browar do celów badawczych. Jednak mimo zbawiennego wynalazku, przedłużajacego trwałość piwa, za wiele do doskonalenia tego napitku nie wniósł.
Ja twierdzą źródła pierwszym, który przypisał tę czynność żywym organizmom był Charles Cagniard de la Tour, który to w 1837 (inne podaje 1838) miał dokonać badań mikroskopowych piwa. Doprowadziły go one do tegoż, jakże celnego wniosku.
Jednak dopiero Pasteur dokładnie wyświetlił ów proces. Jednak nie badał piwa, lecz wino. Piwa zresztą nie znosił, co wcale nie przeszkadzało mu podejmować licznych podróży po browarach Francji i Anglii. Przyświecał mu szczytny cel poprawy piwowarstwa krajowego. Miał nawet stworzył własny browar do celów badawczych. Jednak mimo zbawiennego wynalazku, przedłużajacego trwałość piwa, za wiele do doskonalenia tego napitku nie wniósł.