Ja rok wcześniej pisałem pracę z ordynacji wyborczych w II RP. I jakoś też nie mam śmiałości dzielić się moimi "odkryciami" na forum konstytucjonalistów. A były to czasy kiedy kwerenda to było siedzenie przez pół roku w archiwum a nie dwa tygodnie przed kompem
Średniowiecze
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedziAle na handel czy produkcję?? Bo prawo czystości piwa reguluje handel piwem a nie jego wytwarzanie i dwory warzące na własny użytek siłą rzeczy nie były (na ile dobrze rozumiem to prawo) nim objęte.
piwa , a nie ekonomię ( handel czy obrót ) . Proponuję wyszukiwarkę goglowską
lub wewnątrzforumową...piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
wkleję może treść, bo może rozmawiamy o różnych dokumentach?
pobieram treść z wikipedii, pogrubiając część dotyczącą szynkowania czyli obrotu
"Jak latem i zimą piwo warzyć i szynkować należy
Za radą naszego Sejmu Krajowego zarządzamy, stanowimy i pragniemy, żeby odtąd wszędzie w Księstwie Bawarskim, zarówno na wsi jak i w miastach i na targowiskach nie posiadających szczegółowych zarządzeń, od św. Michała[5] do Grzegorza[6], podawano i szynkowano pod groźbą niżej wymienionej kary kwartę[7] lub czarę[8] za nie więcej niż feniga monachijskiego, zaś od Grzegorza do Michała kwartę za nie więcej niż dwa fenigi, a czarę za nie więcej niż 3 halerze.
Kto by jednak inne piwo niż marcowe warzył lub posiadał, nie może w żadnym razie szynkować i sprzedawać kwarty drożej niż za feniga. W szczególności chcemy, by odtąd wszędzie w naszych miastach, wsiach i na targowiskach do żadnego piwa nie używano i nie dodawano nic innego niż jęczmień, chmiel i wodę. Kto by to zarządzenie świadomie naruszył i nie przestrzegał, ten przez odpowiedni sąd bezwzględnie ukarany zostanie każdorazowo konfiskatą piwa.
Gdyby jednakże karczmarz zakupił w jakimś browarze w naszych miastach, wsiach i na targowiskach jedno, dwa lub trzy wiadra[9] piwa i szynkował prostemu ludowi, to jest jemu jedynie i nikomu innemu dozwolone i niezabronione podawać i szynkować kwartę lub czarę tego piwa za jeden halerz więcej niż powyżej zostało ustalone.[10]"
Moim zdaniem, mogę się mylić oczywiście, dokument reguluje obrót piwem i szczegóły technologiczne piwa będącego w obrocie handlowym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedziwkleję może treść, bo może rozmawiamy o różnych dokumentach?
[..]
Moim zdaniem, mogę się mylić oczywiście, dokument reguluje obrót piwem i szczegóły technologiczne piwa będącego w obrocie handlowym.
Rozmawiamy o tym samym dokumencie , ale posiłkowanie się tutaj przez Ciebie
wikipedią jest niezupełnie trafne i celowe. Nie pierwszy raz hasło w wikipedii
opracowano niechlujnie i pobieżnie. Tutaj link
, gdzie dokładnie i dogłębnie omówiono RG 1516 , szczególnie "kontekst" technologiczno-surowcowy.
( Tak mi się przynajmniej wydaje , że jest to rzetelny opis , i już
wracam do kąta gdzie jest miejsce dla smochwały )piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ppns Wyświetlenie odpowiedziNie pierwszy raz hasło w wikipedii
opracowano niechlujnie i pobieżnie.
Może masz zastrzeżenia do tłumaczenia? Czy może źródło zostało jakoś skrócone??
Bo ja tu widzę dokument prawny na temat obrotu piwem, gdzie tylko jedno zdanie dotyczy składu surowcowego i to w kontekście który ja rozumiem jako dotyczący piwa będącego w obrocie handlowym.
Comment
-
-
Witam ponownie.Powiem że nie jestem biegły w informatyce, ale rozmawiałem ze swoim kolegą który poinformował mnie o dwóch sprawach: pierwsza to ta która najprawdopodobniej mówi o tym że gdyby chciała gdziekolwiek wykorzystać fragmenty swojej pracy magisterskiej to muszę wystąpić do Uniwersytetu z prośbą o zgodę / nie przypominam sobie abym podpisywał zrzeczenie praw autorskich-ale to jest do sprawdzenia/. Druga im dla mnie bardziej istotna to ta dotycząca "przekształcenia" tego co jest na dyskietce w format bardziej współczesny/?? -nie wiem o co chodzi/. gdi się z tym wszystkim uporam zamieszczę bibliografie i fragmenty pracy. Pozdrawiam wszystkich TELESFOR.
Comment
-
Comment