Spędziłem ostatnio sporo czasu na przeglądaniu różnego rodzaju spisów, czasopism itp. wydawnictw. Wśród nich znalazłem pokaźny zbiór kalendarzy ("...Kreis Kalender", "...Heimat Kalender" itp.) dotyczących całych regionów jak i poszczególnych miast. Podczas ich wertowania okazało się, że stanowią one pokaźne źródło informacji. Oprócz wielu reklam (z których część już zamieściłem --> http://www.browar.biz/galeria.php?user=1227&s= browarów i składów można tu również znaleźć artykuły poświęcone piwu i browarnictwu. Uważam więc, że warto zwrócić na nie uwagę podczas przeglądania bibliotecznych zasobów, tym bardziej, że ukazywały się one nie tylko na terenach dawnej "Rzeszy", ale również w przedwojennej Polsce.
Kalendarz źródłem informacji
Collapse
X
-
Kalendarz źródłem informacji
Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Tagi: brak
-
-
Kalendarze ukazywały się nawet w siermiężnych latach 60-tych np. Kalendarze Kamieńskie czy Pyrzyckie.
Jeżeli chodzi o reklamy, to nie ma lepszego źródła niż kalendarze, niestety na terenie Mittelpommern w latach 20-tych i 30-tych był patryjotyzm, ojczyzna, partia i Fuehrer, a bardzo mało reklam piwnych. Jeżeli chodzi o daty, właścicieli, nazwy i ulice to bezkonkurencyjne są adressbuchy.
Osobiście poszukuję kogoś kto ma dostęp do Ilustrierter Kreis-Kalender fuer den Kreis Cammin in Pommmern sprzed 1910 oraz XIX-wiecznych: Kreis-Blatt fuer den Camminer und Wolliner Kreis i Camminer Kreisblatt und Wolliner Wochenblatt.
-
-
Kalendarz Beskidzki (od 1960 r.wydawany w Bielsku-Białej z 1984 roku: Stanisław Hortyński "Od piwa głowa się kiwa" - przyczynek do tematu, ze szczególnym uwzględnieniem Browaru w Żywcu.
A zakończenie powoduje kręcenie się łzy w oku :
"Obecnie Żywieckie Zakłady Piwowarskie wraz z browarami w Bielsku-Białej i Cieszynie zamierzają wyprodukować w 1983 roku ponad 750.000 hl piwa, tj. ok. 17.000 hl więcej aniżeli w 1982 roku. Planują również wysłanie 214.000 hl piwa na eksport do ZSRR, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii i Watykanu. Smakosze będą się mogli cieszyć takimi renomowanymi markami piw żywieckich jak KRAKUS, ZDRÓJ i BEER"(?).
P.S.
Osoby zainteresowane xero - proszę na PWNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
Comment