Interesują mnie informacje o Browarze Żary. Przegłądając materiały dotyczące tego browaru, znalazłem nieścisłości związane z datą jego powstania. W opisie widnieje rok 1842, natomiast w dziale Kolekcjonerstwo-Szklanki natknąłem się na szkło wypuszczone w 150-tą rocznicę powstania, z widniejącymi na niej datami: 1835-1985. Proszę posiadających wiadomości na ten temat forumowiczów o pomoc.
Browar Żary
Collapse
X
-
slawekkazek napisał(a)
.... browar w Żarach wybudował E. Fechner w latach 1835 - 1842 podejrzewam, że pierwsza z dat oznacza podjęcie budowy, zaś druga spust pierwszej warki ....
Comment
-
-
E. Fechner raczej nie zbudował browaru w Żarach. Ja osobiście znalazłem to nazwisko najwcześniej w 1907 roku. Pieczarek ma rację, siedmioletnia budowa zakładu, który po rozbudowie w latach 1906/1907 produkował około 13 000 hl piwa rocznie, to lekka przesada. Takie zakłady budowano w jeden rok.
Prosiłbym też o dokładniejsze dane na temat Leo Benade i sp., nigdy o takiej instytucji nie słyszałem, a z tego co wiem browar do 1945 roku nosił nazwę Brauerei E. Fechner.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
pod ręką mam Kaczmarka "Księgę piw i browarów w Polsce". Cytuję: "w latach 1835 - 1842 E. Fechner wybudował w Żarach browar, który parę lat później stał się własnością firmy Leo Benade i Spółka." Znamienne są lata powstania, które pokrywają się z datami zaobserwowanymi przez Rude_Boya. Podobny zapisek mam w notatkach, niestety nie odnotowałem źródła. Siedmoletni okres inwestycyjny nie jest, wbrew pozorom, jakimś wybrykiem natury (to więcej niż wyjątek od reguły), aczkolwiek rzecz wymaga dogłębnego wyjaśnienia
Comment
-
-
Przejrzałem pobieżnie dzieło pana Kaczmarka i podchodziłbym raczej z rezerwą do jego historii przedwojennej, w szczególności tych browarów, które w momencie powstania nie znajdowały się na terenie Polski. Przy okazji zainteresuję się piwowarstwem w Żarach i jak czegoś się dowiem, to się podzielę.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
-
Poniższy link już nie aktywny, ale kopia znajduje się w tym miejscu.
Browar Fechnera powstał na wykupionym od miasta gruncie o powierzchni 11 375 m2, gdzie dawniej przebiegały obwarowania miejskie. Budynek browaru został wybudowany w 1835 roku, korzystał pierwotnie ze słodowni miejskiej a następnie powstała własna słodownia. Budowa kompleksu została ukończona w 1842 r. w skład weszły: browar, słodownia, fabryka spirytusu i gorzelnia koniaków i spirytusu. Browar miał własną restaurację oraz pośredników na obszarze Górnych i Dolnych Łużyc oraz Dolnego Śląska. Wielkie przemiany przyniósł XX w. wtedy to Leo Benade włączył do powstałego Towarzystwa Akcyjnego swoje parcele i zakłady należące poprzednio do E. Fechnera (w tym także wykupione wcześniej browar Herrmanna i piwiarnię Kronenburg) a spółka akcyjna utworzona została 19 grudnia 1905 r. na podstawie aktu notarialnego. Natomiast 10 stycznia 1906 została wpisana do rejestru handlowego. Wydajność dzienna wynosiła wtedy 120 hl a roczna 36 000 hl i ok. 200 t. słodu. Warzenie piwa odbywało się metodą dolnej fermentacji
Fragment o latach powstania brzmi tak:
Browar Fechnera powstał na wykupionym od miasta gruncie o powierzchni 11 375 m2, gdzie dawniej przebiegały obwarowania miejskie. Budynek browaru został wybudowany w 1835 roku, korzystał pierwotnie ze słodowni miejskiej a następnie powstała własna słodownia. Budowa kompleksu została ukończona w 1842 r. w skład weszły: browar, słodownia, fabryka spirytusu i gorzelnia koniaków i spirytusu.
Ja to rozumiem tak, że browar mógł warzyć od 1835, a budowę kompleksu zakończono 7 lat później.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment