Piwowarstwo w Prusach Wschodnich

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

    Piwowarstwo w Prusach Wschodnich

    Nie mam zamiaru opisywać na łamach forum kompletnej historii piwowarstwa w Prusach Wschodnich, ponieważ nie czuję się do tego powołany. Mamy lokalnych historyków, którzy tym się zajmują, ja chciałbym tylko opublikować trochę danych, które udało mi się zebrać w całość na podstawie artykułów znalezionych w XIX wiecznej prasie.

    Piwowarstwo w Prusach wschodnich w roku 1873

    W 1873 roku zanotowano w Prusach Wschodnich dalszy, trwający już od kilku lat, znaczny rozwój piwowarstwa. Podatek piwny w roku 1872 wyniósł 214 392 Talary, natomiast w roku 1873 już 249 539 Talarów czyli o 35 147 Talarów lub 16% więcej.
    Powodem tak znacznego rozwoju piwowarstwa w prowincji był rosnący popyt na piwo wśród klasy rzemieślniczej i robotniczej, która dzięki rosnącym dochodom mogła sobie w większym stopniu pozwolić na konsumpcję piwa, rezygnując ze spożycia wódki. Większe spożycie piwa wymagało zwiększenia produkcji, co zmuszało browary do rozbudowy oraz do inwestycji w wyposażenie techniczne istniejących już zakładów. W 1873 roku w prowincji czynnych było 410 browarów (323 produkujące piwo na sprzedaż i 87 produkujących wyłącznie na własne potrzeby), z których 33 produkowały głównie piwa dolnej fermentacji, a 377 górnej fermentacji. Najznaczniejszymi zakładami produkującymi piwa dolnej fermentacji były browary Wickbold, Ponarth i Schönbusch (Schönbusch rozpoczął produkcję dopiero w 1873 roku) znajdujące się w okręgu rządowym Królewca, oraz browary Worienen i Bergschlößchen znajdujące się w okręgu Braunsberg. Browary te produkowały smaczne, klarowne i krzepkie piwa, na które popyt był nie tylko w Prusach Wschodnich, lecz również w innych prowincjach. Wyżej wymienione browary znajdowały się w znakomitym stanie technicznym i były stale modernizowane. Browar Wickbold został na przykład w 1873 roku wyposażony w nową warzelnię, browar Ponarth w nowe kadzie zacierne oraz zbiorniki do klarowania piwa, dzięki którym mógł podwoić swoją dzienną produkcję, i które umożliwiły lepsze czyszczenie i odkwaszanie kadzi zaciernych. Odpowiedniej wielkości piwnice w połączeniu z maszynami chłodzącymi oraz olbrzymim zapasem lodu, umożliwiały wyżej wymienionym browarom całoroczną produkcję, nawet w gorące lata.
    Produkcja browarów w Prusach Wschodnich :

    1872: 542 686 hl, w tym 206 655 hl dolnej i 336 031 hl górnej fermentacji
    1873: 648 366 hl, w tym 264 877 hl dolnej i 383 488 hl górnej fermentacji

    W 1873 roku w produkcji ciągle jeszcze przeważało piwo górnej fermentacji. W roku tym do produkcji piwa zużyto 379 288 cetnarów słodu jęczmiennego i 625 cetnarów surogatu. Do najpopularniejszych surogatów należał cukier skrobiowy, który mieszano ze słodem w stosunku 5:2. Z jednego cetnara cukru można było teoretycznie wyprodukować 5 beczek piwa. Ogólnie dodatek surogatów służył jedynie poprawieniu koloru oraz smaku piwa. Z wysokości zapłaconego podatku słodowego można mniej więcej rozpoznać wielkość browarów.
    Z 410 czynnych w 1873 roku browarów:
    82 browary zapłaciły mniej niż 5 Talarów podatku, 8 browarów 5-10 Talarów, 6 browarów 10-20 Talarów podatku, 29 browarów 20-50 Talarów, 27 browarów 50-100 Talarów, 49 browarów 100-200 Talarów, 51 browarów 200-300 Talarów, 27 browarów 300-400 Talarów, 28 browarów 400-500 Talarów, 37 browarów 500-750 Talarów, 25 browarów 750-1000 Talarów, 21 browarów 1000-1500 Talarów,3 browary 1500-2000 Talarów, 8 browarów 2000-3000 Talrów, 1 browar 3000-4000 Talarów, 1 browar 4000-5000 Talarów, 2 browary 5000-6000 Talarów, 2 browary 6000-7000 Talarów, 1 browar 12 000 -13 000 Talarów, 1 browar 25 000 -26 000 Talarów i 1 browar 34 000 -35 000 Talarów.
    Z powyższych danych wynika, że w prowincji przeważały ciągle jeszcze małe browary, czym można wytłumaczyć przewagę produkcji piw górnej fermentacji.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
  • AdamP
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.05
    • 111

    #2
    Nieoceniony Piwowar zatrzymał się na roku 1873r. Oparł się na prasie, więc może i ja podam, dla porównania, garść danych z prasy lokalnej - wschodniopruskiej. Trochę różnią się one od informacji Piwowara, zwłaszcza jeśli chodzi o podział browarów pod kątem produkcji piwa górnej i dolnej fermentacji. Trzeba chyba jednak podkreślić, iż browarów wschodniopruskich nie ominął postęp techniczny i technologiczny XIX w. Ogólnie można stwierdzić, że browary Prus Wsch.– z pewnymi wyjątkami - zaspokajały przede wszystkim potrzeby rynków lokalnych

    W 1881r. wg. oficjalnych statystyk w Prusach Wsch. istniało 323 browary, z czego funkcjonowało 305. 36 spośród nich produkowało piwa górnej fermentacji, a 269 dolnej. 279 browarów funkcjonowało w formie zakładu przemysłowego. Pozostałe produkowały na własne potrzeby. Łącznie produkcja wynosiła wówczas 662,9 tys. hl.
    Dane z kolejnych lat dotyczące ilości produkcji z uwzględnieniem podziału w zależności od metody fermentacji to:
    W 1882r.
    a. istniało 314 browarów,
    b. funkcjonowało 302,
    c. 36 produkowało piwa górnej fermentacji,
    d. 269 dolnej,
    e. łączna produkcja 751,6 /w tys. hl./
    1883r. –a. 298, b. 288, c. 39, d. 249, e. 757,4
    1884r. – a. 290, b. 282, c. 37, d. 245, e. 773,8

    1893r. – a. 206, b. 197, c. 55, d. 142, e. 970,9
    1894r. – a. 199, b. 190, c. 53, d. 137, e.1032,6

    1903r. – a. 164, b. 156, c. 53, d. 103, e. 1247,0
    1904r. – a. 159, b. 148, c. 54, d. 94, e. 1150,3

    1913r. – a. 101, b. 94, c. 44, d. 50, e. 1106,1
    1914r. – a. 98, b. 86, c. 40, d. 46, e. 994,8
    1917r. – a. 95, b. 43, c. 14, d. 29, e. 312,7

    1920r. – a. , b. 36, c. 7, d. 29 e. 379,1
    itd.

    W okresie międzywojennym do największych browarów w Prusach Wschodnich zaliczały się przede wszystkim browary królewieckie.
    - Aktien-Geseltschaft Brauerei Ponarth in Königsberg - browar ten jako pierwszy w Królewcu zaczął produkcję ciemnych piw dolnej fermentacji. Kapitał akcyjny spółki browaru Ponarth wynosił w tym czasie 2 mln. Marek. Browar produkował również piwa górnej fermentacji (Einfachbier). Miał on wówczas 10 przedstawicielstw – składów.
    - z kolei Brauerei Wickbold A.G. jako pierwszy w Prusach Wschodnich wyprodukował piwo jasne dolnej fermentacji. Później został przejęty przez Ponarth. W niektórych mniejszych miastach Prus Wschodnich browar Wickbolda miał nawet przez pewien okres pozycję dominującą na rynku (np: w opisywanym już na forum Biskupcu, gdzie działo się tak do czasu wejścia na rynek rodziny Daumów).
    - kolejny z największych to Aktien – Brauerei Schönbusch. Kapitał akcyjny spółki wynosił 2,1 mln. Marek. Przez długi czas dyrektorem browaru był O. Embacher. Browar miał 5 przedstawicielstw m.in. w Lidzbarku Warmińskim.
    Oczywiście funkcjonowały i inne browary w Królewcu np. również cieszący się uznaniem Brauerei Königsberg E.G.m.b.H mający swe przedstawicielstwa niemal w całych Prusach Wschodnich, czy chociażby Hufenbrauerei specjalizujący się w produkcji piw górnej fermentacji z niewielką zawartością alkoholu, karmelowych.
    Kolejny zaliczany do dużych browarów, który słynął z produkcji doskonałej jakości piwa funkcjonował w Braniewie /Braunsberg/
    - Bergschlöβchen – Aktien – Bierbrauerei zaczynający swą działalnośc z kapitałem akcyjnym w wysokości 600 000 Marek. Produkowane tu piwo eksportowano nawet do Szwecji.
    Bardzo lubiane było również w Prusach Wsch. piwo z Tilstiter – Aktien – Brauerei /Tylża, obecnie Sowietsk/, którego pierwszym dyrektorem był Eugen Hirschfeld. W regionie popularne były również piwa z browaru w Elblągu (ma oddzielny temat na forum) oraz ówczesnego Insterburga /Wystruć, obecnie Czerniachowsk/ i Rastenburga /Kętrzyna/. Także w mniejszych miastach wschodniopruskich funkcjonowały browary (np.: w Nidzicy, Biskupcu, Szczytnie, Barczewie, Lubawie, Działdowie, Gołdapi, Ostródzie i in.), których wyroby również znajdowały wielu odbiorców.
    ……..

    Comment

    • AdamP
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.05
      • 111

      #3
      Browar Worienen, o którym wspominał Piwowar to browar w Worynych, gm. Górowo Iławeckie – majątku należącym do Towarzystwa Akcyjnego z Berlina (później dobra te stanowiły fideikomis – już bez browaru, ale za to z młynem, serownią, końmi, a parę lat później w pałacu mieściła się szkoła – dziś, dzięki opiece PGR-u, praktycznie nie ma już nic po zabytkowym zespole). Browar ten nie znajdował się w okręgu Braunsberg (Braniewo) lecz w powiecie bartoszyckim (Kreis Bartenstein).

      Comment

      • qulek82
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.10
        • 33

        #4
        chciałem i swoją cegiełkę (bardzo skromną) dołożyć .W galerii pokazałem butelkę z Krolewca z 1940 r -niestety fotka nie wyszła dobrze.Dzisiaj z rana przy świetle dziennym zrobiłem tak ujęcia by wszystko było widać.Ciekawostką jest fakt znalezienia tej butelki w ...Legnicy na wysypisku śmieci z lat 70 ubiegłego wieku.a fotki to:




        Last edited by ART; 2008-04-27, 10:51. Powód: poprawiono odnośniki

        Comment

        • Kemp
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.03
          • 357

          #5
          Odświeżę temat. Poniżej link do strony poświęconej Prusom Wschodnim. Wśród tysięcy zgromadzonych zdjęć, znajdują się również te związane z piwowarstwem.

          Bildarchiv Ostpreußen, eine Sammlung von z.Zt. geplanten 100.000 Fotos, Zeichnungen, Gemälden, Ansichtskarten und Postkarten im Ostpreußen vor allem aus Zeiten vor 1945.
          Kemp

          Comment

          Przetwarzanie...
          X