Gdynia jest miastem które nie miało browaru, może dlatego że jest to bardzo młode miasto, ale Gdynia nie była piwną pustynią przed wojną . W latach 30-tych Gdynia była jedynym miastem portowym i wszystkie większe browary miały w tym mieście swoje przedstawicielstwa ,składy i reprezentacje, a były to takie browary jak Żywiec , Tychy, Kościerzyna , Toruń , Warszawa Haberbusch & Schiele .
Tych browarów które miały swoje składy w Gdyni pewnie było dużo więcej , a browar Haberbuscha ze składu w Gdyni zaopatrywał nasz transatlantyk „ Batory” w swoje wyroby.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Wklejam linki do reklam prasowych z lat 30-tych składów piwa w Gdyni, tak jak wspomniałem wcześniej takich składów było dużo więcej w tym mieście , ale tylko te reklamy znałazłem.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
dot. Makaron:
zyskali właściciele, a piwo straciło, bo to nie ten sam Hevelius czy Gdańskie, choć ostatniego dawno nie piłem,
w okolicach Wejherowa w latach 20 i 30-tych intensywnie sprzedawał swoje piwa Klosterbrauerei Magdalinski z pobliskiego niemieckiego (pomorskiego) Lęborka (Lauenburg i/Pom.)
W Pucku (niem. Putzig), w drugiej połowie lat 80 - tych XIX wieku, istniało kilka browarów, z czego jeden na zamku puckim. Z tego co wiem w Wejcherowie (niem. Neustadt in Westpr.) nie było browaru. Browar na pewno istniał we Wrzeszczu (niem. Langfur). Działał do poczatków XX wieku.
Nie mam jeszcze niezbitych dowodów na istnienie browaru w Neustadt/Westpreussen, ale znalazłem ogłoszenie w prasie, w którym mistrz piwowarski z Neustadt, J. R. Geister poszukuje doświadczonego piwowara.
Multitap obecnie z 13 kranami. Piwa w dobrym stanie. Dużo butelkowych/puszkowych nowości. Lokal zyskuje na klimacie jak się zapełni, wcześniej sprawia wrażenie dość chłodnego.
Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
Gdynia, ul. Admirała Józefa Unruga 52, Alkohole Winoteka
Nowy sklep na Obłużu i dzisiaj zakupiłem 5 piw z Browaru Mikołajki : APA, NEIPA, marcowe, lager, Wheat IPA
Ktoś kto tu jeszcze nie był, a został w ten rejon Prahy przywieziony z zawiązanymi oczami, nigdy by nie uwierzył, że jest w stołecznym mieście. Dość wąska, około 6-kilometrowa dolina (Prokopské údolí), którą płynie Dalejský potok to przyrodnicza perełka zachodnich rubieży Prahy....
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Comment