Gdynia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    #16
    Gdynia:
    Jedyna gdyńska rozlewnia piwa, browaru Haberbusch i Schiele, mieściła się na ulicy Morskiej.

    Wejherowo - cytat z Bedekera Wejherowskiego:
    "W okresie pruskim w Wejherowie przy Sackgasse 11 (ul. Klasztorna ) mieściły się browar i słodownia, które w 1917 r. zostały przejęte przez browar gdański. W okresie międzywojennym znajdowała się tutaj hurtownia piwa. Jej właściciel, Feliks Gleske, prowadził również fabrykę lemoniad, wód gazowanych i soków owocowych oraz wytwórnię kawy słodowej. Po II wojnie przez wiele lat dawny browar zajmowało przedsiębiorstwo "Las", obecnie spółka spożywcza "Cedron".
    Simon

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #17
      Podana przez ciebie rozlewnia mieściła się dokładnie na ul. Morskiej46. Właścicielami tej rozlewni była rodzina Maullerów. Ale to nie była jedyna rozlewnia piwa czynna w Gdyni. Działały również trzy rozlewnie piwa pochodzącego z Gdańskiego Browaru Akcyjnego (DAB). Właścicielami tych zakładów byli: J.Pniewski, Vogel Jan oraz Wirth H.
      Działała również rozlewnia piwa browaru Braci Stobbe. Etykiety pochodzące tych rozlewni można zobaczyć na stronie http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online/index.html .
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        #18
        darek99 napisał(a)
        (...) tak jak wspomniałem wcześniej takich składów było dużo więcej w tym mieście , ale tylko te reklamy znałazłem.
        (...)
        Swoją reprezentację w Gdyni miał również Browar Okocim ( mieścił się na obecnej ul. Al.Zwycięstwa ex.Szosa Gdańska).
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #19
          Dzięki Wzmacniaczowi (stokrotne dzięki!) stałem się szczęśliwym posiadaczem bardzo ciekawej książeczki pt. „Z dziejów browarów Gdańska i Pomorza” wydanej przez Browar Gdański. W tej broszurce można wyczytać między innymi taką informację:

          „A oto przykłady z dóbr klasztornych. Otóż: bogaty klasztor Kartuzów posiadał pięć browarów Kartuzach, Starym Grybowie koło Kościerzyny, w Bielkowie koło Gdańska, w Przejazdowie i na Grabówku koło Oksywia (obecna Gdynia).”
          (…)
          „Kartuzi dbali o swoje karczmy. Przynosiły im niezłe dochody. Warto przytoczyć tu informację dotyczącą Gdyni. Otóż zakonnicy utrzymywali karczmę i z chwilą uzyskania niewielkiej dziedzinki zwanej Grybówkiem, w 1386 roku też uruchomili w niej karczmę. Stała ona na ważnym szlaku komunikacyjnym, więc w 1683 roku wybudowali tu nową obszerną, murowaną karczmę, z usług, której skorzystał przejeżdżający tędy królewicz Aleksander Sobieski. Podobała mu się ta wygodna karczma, więc polecił karczmarzowi powiedzieć ojcom kartuzom, iż gdyby został królem, da im za nią dużo większe posiadłości. W następnym roku wystawiono w Grabówku browar, który w 1670 roku przynosił klasztorowi 260 złotych dochodu.”
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            #20
            Jam chłopak z Grabówka

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #21
              W poszukiwaniu informacji na temat gdyńskiego browarnictwa natrafiłem na ciekawy dokument z roku 1663.

              Kartuzy, 10 listopada 1663
              Przeor Antoni Ziegler i konwent kartuski zawierają kontrakt z Janem Mohsske na karczmę wraz z browarem, chlewem i szopą oraz przynależną ziemią w Grabówku koło Gdyni. Jan Mohsske będzie w niej mieszkać przez cztery najbliższe lata, z prawem do warzenia piwa i jego sprzedaży, użytkowania pobliskich drzew na własne potrzeby, za wyjątkiem drzew z lasu klasztornego. Za wszystko ma uiszczać roczny czynsz w wysokości 350 złotych polskich, liczonych po 30 groszy, płacony w dwóch terminach po połowie, w św. Jana [24.VI.] i św. Marcina [11.XI.]. Pierwsza rata ma być zapłacona w św.Jana w najbliższym 1664 roku. Za to klasztor przekazuje najemcy nowy miedziany kocioł browarniczy o objętości 3 cetnarów cetnarów inne urządzenia, które powinien w całości zwrócić kartuzom po upływie czterech lat, chyba, że po tym czasie, zarówno najemca jak i klasztor, zdecydują się podpisać nowy kontrakt na użytkowanie tejże karczmy. Kontrakt sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.


              Powyższy dokument został zamieszczony w książce pt."Dokumenty Gdyni i Grabówka 1253-1772" pod redakcją T.Rembalskiego.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • arcy
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.07
                • 7538

                #22
                Ciekawe w której części Grabówka mógł mieścić się ten browar.
                Według strony gdyńskiego PTTK, w 1738 r. został on odbudowany po pożarze.

                Comment

                • Stolp
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼🍼
                  • 2002.06
                  • 493

                  #23
                  Rozmawiałem z jednym gościem, który wychował się w okolicach Trójmiasta i mówił, że pił piwo z Kościerzyny zaraz po wojnie. Nie pamiętał etykiet, ale mówił, że były jakieś tłoczenia. Spotyka się obecnie butelki z podaną zawartoscią alkoholu itd. uważane za przedwojnę - byćmoże to jednak produkty powojenne. Może ktoś wie coś na ten temat i kiedy dokładnie zamknięto ten browar.
                  Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
                  Szukam
                  e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
                  https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    #24
                    Jeśli wierzyć książce pt. "Z dziejów browarów Gdańska i okolic" to...

                    "Browar wraz ze słodownią w Kościerzynie założony został w 1885 roku, przy ul. Miodowej nr 2, 13, 26. Od chwili założenia był własnością prywatną, zaś krótko przed 1939 rokiem przeszedł pod zarząd miasta. W czasie wojny zakład nie uległ zniszczeniu. W III kwartale 1945 roku uruchomiono produkcję piwa i słodu. Do roku 1947 browar i słodownia zarządzana była przez inż. K. Nowakowskiego. Browar uzupełniono o urządzenia ze spalonego browaru w Nowym Dworze. W roku 1947 został przejęty przez Państwowe Zjednoczenie Przemysłu Piwowarsko-Słodowniczego- Oddział w Bydgoszczy. W roku 1948 przyniósł kolejna zmianę. Browar zaadaptowano na wytwórnię miodów pitnych. Obiekty słodowni i rozlewni piwa przekazano Gdańskim Zakładom Piwowarskim. Oba obiekty były zlokalizowane po drugiej stronie ulicy Miodowej i nie kolidowały z wytwórnia miodów. Produkcję słodu dla potrzeb browaru gdańskiego prowadzono do 1960 roku."
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Leonpraga
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.02
                      • 468

                      #25
                      to ja też dołoże swoja cegiełkę do budowania histori piwowarstwa gdynskiego, cociaż stary ale mieliście jednak browar.

                      GARBÓWKO, ob. dz. m. Gdyni, woj. Pomorskie (niem. Grabau)

                      * Browar piwny 1637-1670
                      * Nowy Browar po spaleniu starego 1738

                      Na Garbówku, k. Gdyni, zbudowano w 1637 roku, nieduży drewniany browar, który został zniszczony w pożarze, został odbudowany po spaleniu w 1738 roku.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #26
                        Dokładnie to ta dzielnica nazywa się Grabówek. Wiem, bom chłopak z Grabówka

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
                          to ja też dołoże swoja cegiełkę do budowania histori piwowarstwa gdynskiego, cociaż stary ale mieliście jednak browar.
                          (...)
                          Najwyraźniej kolega nie czytał poprzednich postów ( to już było wcześniej, wszystko napisane ).
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #28
                            Ku mojej wielkiej radości do mojej kolekcji "trójmiejskich skrzynek" doszedł oto ten okaz z gdyńskiej reprezentacji Browaru Okocim: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=27041
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #29
                              Ukazała sie ciekawa pozycja książkowa na naszym rynku. "Właściciele wolnego sołectwa i karczmy w Gdyni (1362-1928)" autorstwa Tomasza Rembalskiego. Książka w ciekawy sposób opisuje życie codzienne jak i nakazy i przywileje karczmarzy w tamtym okresie. Co nie co o piwie też jest wspomniane.
                              Attached Files
                              Last edited by abernacka; 2009-02-23, 14:26.
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              • Niedzwiadek14
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.04
                                • 121

                                #30
                                Dodałbym jeszcze Browary Chelminskie ktore byly reprezentowane w Gdyni przez niejakiego P.Rigera na co swiadectwem jest butelka z mojego zbioru.
                                Pozdrawiam!
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X