Właśnie ukazała się druga książka Mirona Urbaniaka "Modernizacja infrastruktury miejskiej Leszna w latach 1832-1914" w której kilka stron jest poświęconych browarnictwu Leszna. Książka powstała na podstawie obronionej pracy doktorskie pod tym samym tytułem. Wynika z niej, że Browar parowy Bertholda Franke został przejęty w latach 1898-1906 przez spółkę W. Skowronek i T. Harms. Podobnie jak w przypadku browaru Schneidera po jego przejęciu przez Bogatscha tak i tu nowi właściciele pozostali przy dawnej nazwie dodając do niej nazwę właściciela. Browar ten był drugim po Schneiderze browarem Leszna pod względem wielkości i odnosił podobne sukcesy. Posiadał własną wytwórnię lodu.
Książka pomogła mi też zlokalizować nie istniejący już browar Karola Ziołeckiego, który został wybudowany w 1877r. a rozebrany przez spadkobierców w 1909r. Browar posiadał dwie kadzie warzelne.
Książka pomogła mi też zlokalizować nie istniejący już browar Karola Ziołeckiego, który został wybudowany w 1877r. a rozebrany przez spadkobierców w 1909r. Browar posiadał dwie kadzie warzelne.
Comment