Pamiętam na sklepowej półce piwo z Browaru Drozdowo, ale nie dane mi było skosztować. Dziś po tym browarze zostały ruiny, a jestem ciekaw jak smakowało. Czy ktoś pamięta?
Drozdowo
Collapse
X
-
Początkowy wyrób - 11 była cienka. Potem pojawiły się ciekawsze: Dubeltowe - 14 (jasne, potem zciemniało), Wyborne - jasna 13 - pychota, gdy świeże. Najmocniejsze to Biesiadne - chyba 15 i ciemne Marcowe-17. Ogólnie były to dobre piwa, ale właściciel nie miał pomysłu na promocję.
A te ruiny to chyba po browarze Lutosławskiego ?
-
-
No cóż, w Drozdowie były dwa browary, ale to piwo co widziałeś pochodziło z drugiego browaru założonego długo po zniszczeniu pierwszego z XIX wieku.
Stary browar założył w ....* roku Franciszek Lutosławski (dziadek kompozytora Witolda Lutosławskiego). Piwo tam tworzone było ponoć jednym z najlepszych ze względu na "wyborną" wodę źródlaną, która stała się róznież zaczynkiem dla nowego browaru.
Z historii browaru można wyłapać takie fakty:
1900 r. - elektryfikacja browaru
1902 r. - produkcja wynosi 100 tys. wiader rocznie
1914 r. - wstrzymanie produkcji ze względu na działania wojskowe
1919 r. - wznowienie produkcji
1934 r. - zajęcie browaru przez Bank Rolny w wyniku jego zadłużenia
1944 r. (11 IX) - zburzenie browaru przez Niemców
1995 r (13 VI) - uruchomienie nowego browaru (właścicielami stają się Danuta i Czesław Wądołowscy)
1999 r. - zamknięcie browaru
* - no właśnie w którym?
a)na starych etykietach jest data 1862 r. na nowych 1852r.
b)zaś wg "Słownik geograficzny Królestwa polskiego i innych krajów słowiańskich" wydanego w Warszawie w 1881 roku: jest "Franciszek Lutosławski, ówczesny właściciel Drozdowa, założył w r. 1864 mały browar z roczną produkcją 2 700 rs., w którym wyrabiane piwo takiej sławy nabyło, iż rozwój tego zakładu na bliższą wzmiankę zasługuje. ..."
Ten urywek ze "Słownika ..." znalazłem na stronie Ciekawostki. Browar w Drozdowie
Są tam też różne etykiety z tego browaru (Marcowe-16)bla bla bla
Comment
-
-
Comment
-
-
Comment
-
-
Comment
-
-
ART prosił o niedodawanie tu etykiet tylko w dziale z etykietami a tu jedynie linki dodawać
są zamieszczane tam etykiety z obu drodowskich browarówGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
No tak. Znowu coś zmachlowałem...
A tak chciałem dobrze...
Comment
-
-
A może ktoś zamieści teraźniejsze fotki browaru drozdowskiego?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ogłoszenie z "Ilustrowanego Tygodnika Katolików Diecezji Łomżyńskiej SPRAWA KATOLICKA" Nr 10 z 7 marca 1937 roku, strona 16:
Nr akt Kom. 82/37
Obwieszczenie o licytacji nieruchomości
Komornik Sądu Grodzkiego w Łomży, rewiru 3-go, Kwapień Józef, mający kancelarię w Łomży, ul. Sienkiewicza Nr 6, na podstawie art. 676 i 679 k.p.c. podaje do publicznej wiadomości, że dnia 8 kwietnia 1937 r. od godz. 10 w Łomży odbędzie się sprzedaż w drodze publicznego przetargu, należącej do dłużnika /czki/ T-wa Udział. Zakł. Przemysł. w Drozdowie i Ska nieruchomości wiejsko-przemysłowej, browaru połączonego z gospodarstwem rolnym i młynem, położonej w Drozdowie, gm. Drozdowo, hipotekowanej w Wyd. Hip. przy Sądzie Okręgowym w Łomży pod nazwą "BROWAR DROZDOWO".
Nieruchomość oszacowana została na sumę zł 35.000.-, cena zaś wywoławcza wynosi zł 23.334.-
Przystępujący do przetargu obowiązany jest złozyć rękojmię w wysokości zł 3.500.- Rękojmię należy złożyć w gotowiźnie, albo w takich papierach wartościowych, bądź książeczkach wkładkowych instytucyj, w których wolno umieszczać fundusze małoletnich. Papiery wartościowe przyjęte będą w wartości trzech czwartych części ceny giełdowej.
Przy licytacji będą zachowane ustawowe warunki licytacyjne, o ile dodatkowym, publicznym obwieszczeniem nie będą podane do wiadomości warunki odmienne.
Prawa osób trzecich nie będą przeszkodą do licytacji i przysądzenia własności na rzecz nabywcy bez zastrzeżeń, jeżeli osoby te przed rozpoczęciem przetargu nie złożą dowodu, że wniosły powodztwo o zwolnienie nieruchomości lub jej części od egzekucji i że uzyskały postanowienie właściwego sądu, nakazujące zawieszenie egzekucji.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni przed licytacją wolno oglądać nieruchomość w dni powszednie od godz. 8-ej do 18-ej, akta zaś postępowania egzekucyjnego można przeglądać w Sądzie Grodzkim w Łomży.
Komornik J. Kwapień
dnia, 23 lutego 1937 r.
Comment
-
-
na starych etykietach jest data 1862 r. na nowych 1852r.
Ja gdzieś czytałem że w Drozdowie w 1852 roku odkryto źródło dające bardzo dobrej jakości wodę. Początkowo wodę tę wykorzystywała gorzelnia, która spłonęła po 1860 roku. Pozostały po gorzelni budynek zakupił Franciszek Lutosławski i w 1862 roku założył tam malutki browar. Może w ten sposób można wytłumaczyć rozbieżność dat.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
a) najlepiej dodawać zdjęcia w Galerii: http://www.browar.biz/galeria.php
a tutaj dodawać tylko linki do zamieszczonych fotek.
b) można ewentualnie dołączyć obrazki do postu -> tworząc nową odpowiedź - pod okienkiem wprowadzania wiadomości masz przycisk [zarządzanie załącznikami] do podpinania plików.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment