Dokładnie, Wiśniowe wypiłem podczas podróży służbowej i nie wierzyłem własnym oczom. Nocowałem w agroturystyce, przyjechaliśmy z kumplem w środku nocy, nocleg chyba ze 30 złotych, a właściciele przynieśli chyba z 10 wiśniowych i się z nimi napiliśmy...
Drozdowo
Collapse
X
-
Było dostępne nawet "na pętli na Chomikach" czyli przy ul. Conrada w Warszawie.
Mnie Wiśniowe bardzo smakowało."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Reklama znana ale nie widziałem jej jeszcze na tak dobrym jakościowo, wyraźnym zdjęciu.
Podobną miał Machlejd na pobliskim Nowym Świecie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Samo zdjęcie wygląda na okres międzywojenny. Napisy na górze cyrlicą wydają się być już zamalowane a na samej reklamie widać upływ czasu w postaci odpadającego tynku czy też farby.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Piękne zdjęcie, nie znałem wcześniej tak dobrego. Na zdjęciu widnieje kamienica "Pod Messalką" w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, wybudowana w 1909-1910. Zdjęcie wg. mnie najpewniej z przełomu lat 20. i 30. W 1937 na kamienicy już reklamy nie było.
Tynk przy napisie "Drozdowskie" odpadał już w 1918 roku, kiedy znane jest zdjęcie z częścią pisaną cyrylicą.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
W uzupełnieniu do poprzednich informacji o reklamie piwa Drozdowskiego z Warszawy. Przy datowaniu zdjęcia zamieszczonego przez Becika nie pomyliłem się zbytnio. Odnalazłem źródło oryginału i pochodzi on z 1922 roku i został wykonane przez lwowskiego fotografa Józefa-Kościeszę Jaworskiego.
W poprzednim poście zakradła się pomyłka, sama reklama widnieje już na zdjęciach z roku 1916. Tynk odpadał zatem nawet 2 lata wcześniej. Z tego roku pochodziły dotychczas najbardziej znane zdjęcia przedstawiające z marsz upamiętniający 125 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Ich jakość jest jednak nieporównywalnie gorsza od zdjęć znanych obecnie.
I tu dochodzimy do sedna. Przepiękne zdjęcie z 1918 roku nieznanego autorstwa przedstawiające kamienicę z wyraźną reklamą piwa Drozdowskiego jeszcze w wersji dwujęzycznej.
Oba zdjęcia pochodzą ze zbiorów Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Przeszłości.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Comment
-
-
Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Comment
-
-
Comment