SG krone znak fabryczny na spodzie kufli

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pationkin
    Gość
    • 2003.01
    • 74

SG krone znak fabryczny na spodzie kufli

proszę o dane fabryki szkła w Radebergu / k/ Drezna
    założonej prawdopodobnie w 1900 roku
    Jej znak rozpoznawczy to korona z inicjałami SG
    prawidłowa nazwa to Glas-fabrik Rabima
    znaki te znajdują się na spodzie kufli jak i szkła użytkowego
    z uszanowaniem
    pationkin
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2565

Rabima nie była hutą szkła, tylko firmą dekorującą kufle i szklanki. Została założona w Radebergu w 1924 roku, na terenie zamkniętej w 1909 roku huty szkła "Vereinigte Radeberger Glashütten AG - Zjednoczone Huty szkła w Radebergu". Założycielami byli panowie Hirsch i Bedrich.
    Korona z inicjałami SG to sygnatura "Sächsische Glashütte". To właśnie ich produkty były dekorowane przez firmę Rabima. Rabima przeżyła nawet NRD i dopiero w 1990 roku została zamknięta.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
      dadek
      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
      2024-10-23, 00:37
    • HaJni
      Przechowywanie szkła
      HaJni
      Zapewne wielu z kolekcjonerów szkła piwnego ma problem, gdzie przechowywać nadwyżkę szkła, duble. U mnie również doszło do tego, że nadwyżkę i podwójne egzemplarze, na prośbę... małżonki jestem zmuszony ewakuować z szaf, regałów. Mogę schować je tylko do piwnicy. I tu...
      2019-08-16, 16:39
    • Goglez
      Szkła z (prawdopodobnie) RFN
      Goglez
      Będę wdzięczny za jakieś informacje na ten temat, wiem tylko tyle, że mój ojciec je dostał kiedyś, nie wiem kiedy, prawdopodobnie od rodziny z RFN, być może w latach 80, on już nie żyje i nic więcej się nie dowiem. Nie wiem czy to coś rzadkiego czy nie, nawet nie mam pewności czy są...
      2023-03-18, 22:35
    • HaJni
      Poszukuję szkła
      HaJni
      Poszukuje szkła z Mołdawi i Kosowa. Po jednej sztuce w stanie bdb. W zamian inne szkło, Polska lub zagranica bądź wafle, też Polska i zagranica. Wiadomość na PW.
      2019-04-03, 12:24
    • Olguniecia55
      Kawałek szkła kryształowego.
      Olguniecia55
      Witam
      Mam kawałek szkła kryształowego w kolorze zielonym. Podejrzewam że jest to fragment kieliszka od wina lub szamopana. Szkło znalezione było w lesie.
      Z którego roku może być owy kryształ?
      Z góry dziękuję za udzieloną informację....
      2018-11-19, 17:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...