Johann August Weberbauer urodził się w roku 1804. Po ukończeniu 18 lat pracował w latach 1823-1830 w browarze Körnera w Staniszowie (Stonsdorf). Na jesieni 1830 roku przejął we Wrocławiu browar i karczmę "Grünen Baumbrücke" ("Most Zielonego Drzewa" - nazwa związana z istniejącym na wewnętrznej fosie w rejonie dzisiejszego pl. Dominikańskiego mostem o tej samej nazwie). W tym browarze produkował piwa typu Einfachbier i Doppelbier oraz piwa słodkie takie jak Schmalbier i Ale.
Po epidemii cholery w roku 1831 nabył parcelę na Zwingerstrasse 5. Na parceli tej, na której znajdowały się zabudowania i ogród tzw. Małej Resursy, wybudował pierwszy we Wrocławiu browar parowy (Dampfbierbrauerei). Browarowi towarzyszyła piwiarnia oraz ogródek z salą taneczną, w którym odbywały się koncerty. Po wielkim pożarze 21 października 1847 r., który obrócił całe to założenie w perzynę, Weberbauer odbudował swój browar jako większy i nowocześniejszy.
Johann August zmarł 11 czerwca 1849 r. podczas kolejnej epidemii cholery. Wówczas interes przejął jego zięć Wilhelm Doma, który był księgowym w browarze. Doma prowadził interes do roku 1870.
Piwo Weberbauera (typu bawarskiego) było eksportowane do innych miast na Śląsku. Na przykład było rozlewane od marca 1842 r. w Legnicy w lokalu "Zum Blücher".
(opracowane na podstawie książki "Das Brauwesen der Stadt Breslau" wydanej w Berlinie w 1930 r.)
Po epidemii cholery w roku 1831 nabył parcelę na Zwingerstrasse 5. Na parceli tej, na której znajdowały się zabudowania i ogród tzw. Małej Resursy, wybudował pierwszy we Wrocławiu browar parowy (Dampfbierbrauerei). Browarowi towarzyszyła piwiarnia oraz ogródek z salą taneczną, w którym odbywały się koncerty. Po wielkim pożarze 21 października 1847 r., który obrócił całe to założenie w perzynę, Weberbauer odbudował swój browar jako większy i nowocześniejszy.
Johann August zmarł 11 czerwca 1849 r. podczas kolejnej epidemii cholery. Wówczas interes przejął jego zięć Wilhelm Doma, który był księgowym w browarze. Doma prowadził interes do roku 1870.
Piwo Weberbauera (typu bawarskiego) było eksportowane do innych miast na Śląsku. Na przykład było rozlewane od marca 1842 r. w Legnicy w lokalu "Zum Blücher".
(opracowane na podstawie książki "Das Brauwesen der Stadt Breslau" wydanej w Berlinie w 1930 r.)
Comment