Z historii zawsze byłem kiepski, ale wydaje mi się, że browar w Gdańsku też tu pasuje.
Inwentaryzacja budynków nieczynnych browarów
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaZ historii zawsze byłem kiepski, ale wydaje mi się, że browar w Gdańsku też tu pasuje.
Można chyba do spisu jako jeden z najstarszych doliczyć Bierzwnik
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Co do pytania Shlangbauma, to i oczywiście jeżeli to były budynki należące do browaru, choć nie w tym samym miejscu będą odznaczone jako magazyn czy skład w danej miejscowości, i umieszczone na końcu listy jak słodownie czy, też rozlewnie, która jedna została już, wymieniona.
Dodaje kolejne istniejące budynki browarów
Branice – browar przerobiony na słodownię ob. Br. Głubczyce, woj. Opolskie
Brzostek - k. Jasła, woj. Podkarpackie
Bory Tucholskie, ob. muzeum, ul. Podgórna 1, woj. kujawskie
Ciechomice – część magazynowa i piwnice, woj. Mazowieckie
Chociwel – ul. Dworcowa 15, woj. Pomorskie
Dąbie – dz. Wrocławia, browar, następnie, przerobiony na fabr. win
Dzików Stary - Podkarpackie
Gościszewo – gorzelnia przerobiona na browar, woj. Pomorskie
Kamosowo – Białogard, woj. Pomorskie
Kuźnik – (rezerwat) piwnice browaru, woj. Zach. Pom.
Comment
-
-
Oczywiście masz rację, arcy, ale właśnie, dlatego że czytacie tą listę wyciągacie błędy, które nie zawszę zauważam.
Kilka kolejnych browarów do listy
Lądek Zdrój – browar przy Placu, z 1567 r., woj. Dolnośląskie
Leśnica, k. Zdieszowic, woj. Opolskie
Lubiąż – br. Klasztorny, woj. Dolnośląskie
Lubin – ul. Odrodzenia 3a, woj. Dolnośląskie
Łask – woj. Łódzkie
Matelin – br. w zespole dworskim, woj. Lubelskie
Comment
-
-
Kolejne browary do listy
Obory – browar (przerobiony na potrzeby SGGW-AR, woj. Mazowieckie
Oleśnica – woj., Dolnośląskie
Przysiek – k. Torunia, browar z VII w, woj. Kujawskie
Proszę dopisujcie dane o budynkach browarów, o których istnieniu wiecie, nie ogarnę sam całej Polski, przecież, bez waszej pomocy tej listy nie stworzę, mieszkając w różnych rejonach kraju macie większą wiedze o browarach na swoim terenie, niż ja.
Dzięki wszystkim, którzy zrobili dopisy do listy.
Comment
-
-
Leon, w tej formie to tylko zawracanie głowy. Bez porządnej bazy danych narobi się tylko bałagan. Np. jak bez możliwości sortowania danych sprawdzić, czy o jakimś browarze ktoś już pisał, czy nie? Poza tym - co za pożytek z informacji, że gdzieś stoi jakiś były browar, skoro nie wiadomo gdzie i w jakim jest stanie?
W Przysieku koło Torunia browar może być z XVII w., a nie z VII.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeonpragaKuźnik – (rezerwat) piwnice browaru, woj. Zach. Pom.
Comment
-
-
Kolejne browary do listy
Stare Jeżewo – Tykocin, woj. Podlaskie
Stoczek Łukowski – (br. przy wylocie z miasta do Siedlec), woj. Lubelskie
Strzelce Opolskie – ul. Kościuszki, ob. prace remontowe, woj. Opolskie
Tarnowskie Góry – woj. Śląskie
Tenczynek – woj. Małopolskie
Uher – br. Dworski, pow. Chełmski, woj. Lubelskie
Węgrów – ul. Kościuszki 35, woj. Mazowieckie
Włodzice Wielkie – Lwówek Śl., br. Dworski, woj. Dolnośląskie
Wojnicz – woj. Małopolskie
Comment
-
-
Inwentaryzacja budynków nieczynnych browarów
A czy ktoś z Was wie, co się dzieje z budynkami dawnych browarów z Kresów Wschodnich - oprócz Lwowa i Wilna? Czy stoją dziś zabudowania w Kałuszu? Stanisławowie? Rozdole? Łucku? W innych miasteczkach? Nigdy niestety nie byłem ( jeszcze) w tamtych rejonach, ale może macie jakieś informacje?sj
Comment
-
-
I bardzo ładnie utrzymane (teraz jest tam firma zupełnie innej branży) budynki (a właściwie budynek) browaru w Lidzbarku Warmińskim przy ul. Bartoszyckiej. Niestety, nie mogłem nigdzie doszukać się nazwy firmy czy nazwiska właścicieli sprzed 1939 roku...
Comment
-
Comment