Reklama browaru Otto Leue zamieszczona w Galerii.
browary bydgoskie
Collapse
X
-
Znalazlem stronke z etykietkami browarow bydgoskich. Niestety nie da sie ich chyba powiekszyc.
Comment
-
-
Jeśli pytanie nadal jest aktualne to wg. mojej wiedzy w 1958 browar był własnością mieszczanina Julisza Strelowa i nosił nazwę: Erste Bromberger Lagerbier Brauerei und Malzfabrik Julius Strelow i mieścił się przy późniejszej ulicy Ustronie, ówczesnej Doroothen-Str 4-5-6-7. Po więcej informacji zapraszam już niedługo do Warzelni Piwa Bydgoszcz na ul. Poznańską
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika achamaciek Wyświetlenie odpowiedzi(...) Po więcej informacji zapraszam już niedługo do Warzelni Piwa Bydgoszcz na ul. Poznańską
Comment
-
-
Rekalmy Browaru Bydgoskiego z lat 20:
Ubogie graficznie, ale zawsze.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Comment
-
-
Odświeżę trochę temat. Nabyłem szklaneczkę z Browarów Bydgoskich z napoju (prawdopodobnie lemoniada lub napój słodowy) z postacią murzynka i takim własnie napisem "Murzynek". Szklaneczka ma pojemność około 0,2 l. Znalazłem w necie (archiwum cyfrowe) reklamę z 1937 roku gdzie wśród wyrobów browaru Bydgoskiego wymienia się m.in. piwo leczniczo-słodowe Matuś, Zdrój Wielkopolski, Koźlaka - piwo dubeltowe ciemne, Eksportowe oraz lemoniadę bezbarwną Murzynek. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć z jakiego okresu może być to szkło - od kiedy taka lemoniada była produkowana? Czy to szkło może dotyczyć piwa ciemnego lub napoju słodowego - takie informacje mam z niektórych źródeł osobowych.
Zamierzam umieścić ją w dziale kolekcjonerstwo, szklaneczka jest piękna i choć być może była przeznaczona do lemoniady, to jest na niej napis "Browary Bydgoskie" i uważam, że warto ją w tym dziale umieścić.
Comment
-
-
Browary Bydgoskie wspominają o Murzynku już w 1935 r.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
W 1939 r. pojawia się także reklama lemoniady "Pomarańczowa".„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
Comment