Browar Będzin

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Skąd dane o browarze piwnym w D.G w 1877?
    witold71, nie wiem dlaczego postawiłeś ? przy dacie 1877 browaru z Dąbrowy Górniczej, jeżeli bym nie był pewny tego zapisu to bym go nie napisał, widocznie mam potwierdzenie występowania tego browaru 1877 roku, w źródłach pisanych.

Comment

• gulik
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.01
      • 93

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzi
      coś napisałem to to chyba mam świadomość tego
      Jestem pewien, że pan ogulnie nie widział rosyjską edycję książki za 1909 rok.

Comment

• witold71
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2004.06
        • 27

Znak zapytania odnosi się do całego zdania a nie do daty. Interesuje mnie źródło (np. AP Katowice, jakiś spis itp). 1877 to dość zamierzchła data w historii późniejszej Dąbrowy Górniczej.

Comment

• Leonpraga
          • 2005.02
          • 468

gulik, ja odnosiłem się do spisu browarów:
          Archir Rusaskawo Piwowarnja- Archir Für Russische Bierbrauerei – dwutygodnik ros- niem. Wyd. w Moskwie 1880-1889,
          a że błędy miejscowości się pojawiają to zapewne w tym twoim spisie z 1909 też są.

Comment

• Leonpraga
            • 2005.02
            • 468

Zapis o browarze w Dąbrowie Górniczej w 1877 roku, pochodzi z: Skorowidzu Królestwa Polskiego (spis alfabetyczny miast , wsi, folwarków, kolonii itp.) 1877 rok.

Comment

• witold71
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.06
              • 27

Zapis odnośnie zakładów przemysłowych ze Skorowidza dotyczy tzw Gminy Górniczej z siedzibą w Dąbrowie (Starej). Powstała ona w 1874 roku z Gminy osad Górniczych, Gminy Zagórze (Olkuskie) oraz wsi Stara Dąbrowa z gminy Olkusko-Siewierskiej. Obejmowała kilkanaście wsi i osad przemysłowych z kopalniami (po to była powołana) m.in. Reden, Cieszkowski, Mydlice, Koszelew, Zagórze , Dańdówkę, Niwkę, Klimontów i Dąbrowę Starą. W związku z powyższym ja do tej pory jednoznacznie przyporządkowywałem 1 browar do wsi Klimontów - tym bardziej że w AP w Katowicach są dane statystyczne odnośnie gminy Zagórze olkuskie i w latach 1866-1873 wykazywany jest w niej browar. Oczywiście nie znaczy to, że tak właśnie było. O tym, że dane w skorowidzu dotyczą wszystkich miejscowości w gminie świadczy wykazywanie kopalni rud żelaza (1). Taka kopalnia była jedynie także w Klimontowie a dane górnicze są znacznie bardzie precyzyjne niż każde inne. Reasumując w mojej opinii (a mogę się mylić) 1 browar w Gminie Górniczej (nie Dąbrowie Górniczej) należy przyporządkować do wsi Klimontów.

Comment

• Leonpraga
                • 2005.02
                • 468

W Skorowidze jest taki zapis z 1877

Dąbrowa Górnicza - browar, pow. Będziński, gub. Piotrowska

Klimontów - browar piwny (Zagrody Proszowskie)

i niema tam nic o żadnej Gminie Górniczej

Comment

• witold71
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2004.06
                  • 27

Jeżeli Twoje informacje pochodzą ze str. 17 - Wykaz alfabetyczny gmin w Królestwie Polskim (Ślaska Biblioteka Cyfrowa str 367 Tom 2 Skorowidza) to informacja dotyczy gminy Górniczej (info w mym poprzednim poście). Jeżeli nie prosiłbym o podanie strony na której znajduje się informacja - Dąbrowa Górnicza - browar, pow. Będziński, gub. Piotrowska.
                  Browar w Zagrodach Proszowickich a gminie Klimontów był już poza interesującym mnie regionem.

Comment

• masumi
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.08
                    • 289

Zagrody Proszowskie - wieś miedzy Proszowicami a Klimontowem (pow. miechowski, gm. Klimontów, par. Proszowice). Browar w Zagrodach z produkcją 3300 rs. rocznie wykazywany w 1883 roku.

Comment

• pizmak666
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.12
                      • 1904

Browar Korona

Inserat 1932 r.
                      Attached Files
                      „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

Przetwarzanie...
                      X