Skąd dane o browarze piwnym w D.G w 1877?
Browar Będzin
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzicoś napisałem to to chyba mam świadomość tego
Comment
-
-
gulik, ja odnosiłem się do spisu browarów:
Archir Rusaskawo Piwowarnja- Archir Für Russische Bierbrauerei – dwutygodnik ros- niem. Wyd. w Moskwie 1880-1889,
a że błędy miejscowości się pojawiają to zapewne w tym twoim spisie z 1909 też są.
Comment
-
-
Zapis odnośnie zakładów przemysłowych ze Skorowidza dotyczy tzw Gminy Górniczej z siedzibą w Dąbrowie (Starej). Powstała ona w 1874 roku z Gminy osad Górniczych, Gminy Zagórze (Olkuskie) oraz wsi Stara Dąbrowa z gminy Olkusko-Siewierskiej. Obejmowała kilkanaście wsi i osad przemysłowych z kopalniami (po to była powołana) m.in. Reden, Cieszkowski, Mydlice, Koszelew, Zagórze , Dańdówkę, Niwkę, Klimontów i Dąbrowę Starą. W związku z powyższym ja do tej pory jednoznacznie przyporządkowywałem 1 browar do wsi Klimontów - tym bardziej że w AP w Katowicach są dane statystyczne odnośnie gminy Zagórze olkuskie i w latach 1866-1873 wykazywany jest w niej browar. Oczywiście nie znaczy to, że tak właśnie było. O tym, że dane w skorowidzu dotyczą wszystkich miejscowości w gminie świadczy wykazywanie kopalni rud żelaza (1). Taka kopalnia była jedynie także w Klimontowie a dane górnicze są znacznie bardzie precyzyjne niż każde inne. Reasumując w mojej opinii (a mogę się mylić) 1 browar w Gminie Górniczej (nie Dąbrowie Górniczej) należy przyporządkować do wsi Klimontów.
Comment
-
-
Jeżeli Twoje informacje pochodzą ze str. 17 - Wykaz alfabetyczny gmin w Królestwie Polskim (Ślaska Biblioteka Cyfrowa str 367 Tom 2 Skorowidza) to informacja dotyczy gminy Górniczej (info w mym poprzednim poście). Jeżeli nie prosiłbym o podanie strony na której znajduje się informacja - Dąbrowa Górnicza - browar, pow. Będziński, gub. Piotrowska.
Browar w Zagrodach Proszowickich a gminie Klimontów był już poza interesującym mnie regionem.
Comment
-
-
Comment
-
Comment