Mam taka wątpliwośc, mam informację że w zamościu był browar załozony w 1885 przy ul. Listopadowej. Ponoc działał do 1975. Nic więcej nie wiem, znacie ten browar? Koło Zamościa jest Zwierzyniec, ale te informacje maja dotyczyc samego Zamościa. Jest ktos tutaj z tego miasta? Wie gdzie jest lub była ul. Listopadowa jeśli w ogóle to poprawna nazwa?
Browar Zamość (?)
Collapse
X
-
Koło Zamościa jest Zwierzyniec, ale te informacje maja dotyczyc samego Zamościa
Kiedyś istniały Lubelskie Zakłady Piwowarskie (lub Piwowarsko-Chmielarskie): m. in. dwa browary z Lublina, Chełm, Zamość i Jatutów. W razie potrzeby służę etykietami.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
-
-
tutaj http://www.browar.biz/kolekcjonerstw...t=br&lp=390&s= są etykiety z Zamościa.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
[QUOTE=kotmonika]Witam! Jeśli posiadasz etykietę z Zamościa chętnie zobaczę. QUOTE]
Przedwojenne etykiety z browaru w Zamościu można zobaczyć na stronie Janusza, wklejam link. Ta najładniejsza , pierwsza z prawej siedzi w moim zbiorze.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
[QUOTE=darek99]Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kotmonikaWitam! Jeśli posiadasz etykietę z Zamościa chętnie zobaczę. QUOTE]
Przedwojenne etykiety z browaru w Zamościu można zobaczyć na stronie Janusza, wklejam link. Ta najładniejsza , pierwsza z prawej siedzi w moim zbiorze.
http://www.zts.ia.polsl.gliwice.pl/hosil/etykiety.htm
pierwsza z prawej siedzi w Darka zbiorze i mówi ja chce do corora
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kotmonikaWitaj! Na jakim źródle bazowałeś ? Choc troszke data sie nie zgadza to może byc ten browar. Chyba że ktoś zna jeszcze inny browar z Zamościa? Pozdrawiam i dziękuję!
Comment
-
-
Jeżeli chodzi o Kronikę Przemysłu Piwowarskiego, to nie jest ona żródłem wiarygodnym w szczególności, do 1945 roku, facet poruszał sie po omacku, czasy powojenne są pozytywne lecz też skąpę, poza dużą ilością nazwisk i statystyki, z tamtego okresu jest mało opisów browarów. Jeżeli chodzi o datę 1885, jest to niewątpliwie data założenia, browaru Zamojskiego, którego założycielem, był Tomasz hr. Zamoyski, co do roku 1897, to właścicielami albo dzierżawcami w tamtym roku byli Pekler i Fischelschon, i występują w spisach już od 1888 roku, zaś S. Gerfinkiel w browarze Zamojskim występuję dopiero w roku 1922, więc nie może być założycielem, przed nim był jescze M, Gerfinkiel, jako współwłaściciel, rodzina ta jako współwasciciele, są od 1904 roku,
Comment
-
-
Kędziora w Encyklopedii miasta Zamościa podaje informacje, że w 2 połowie XIX w. w Zamościu istniały dwa browary. Ten przy Listopadowej, i drugi (starszy?) na tzw. Przedmieściu Lubelskim.
Geograficznie są to zupełnie inne miejsca i kierunki, więc pomyłka jest mało prawdopodobna.
Comment
-
Comment