Długie noże znałem pod nazwą "sztylety".
typowe butelki powojenne
Collapse
X
-
Jeszcze na początku lat 90 -tych..nie pamiętam, co prawda jaki to browar..może Warmińskie Browary te od "Juranda" nalewały piwo o pięknej nazwie "Jarzębiak"..w oranżadówki 0,33 l. ...A było to pod Spychowem na wakacjach.. wiem, bo piłem...a kolega wypił 5 i go prowadziłem po pachę..to były czasyWe trzech "obaliliśmy" skrzynkę w 1 dzień ...MOCARZE!
Comment
-
-
Powoli zmniejsza się liczba browarów nalewających piwo do butelek EURO i już pewnie niedługo odejdą do lamusa (całe szczęscie mam ich zapas)
pytanie, które na dzień dzisiejszy jeszcze do nich leją?
np. Relakspol, Kiper (częściowo), Na Jurze...
Comment
-
-
-
Temat ciekawy ale niestety robi sie ostry mętlik. Nie wszyscy są pracownikami hut szkła i jarzą podane wyżej typy butelek. Ja co prawda przez dobrych -naście lat zbierania birrofiliow kojarze niektore typy butelek (zwłaszcza te za lat 80. i 90.) ale przydało by się zamieścić fotki owych butelek z dokładnymi oficjalnymi i ewent. nieoficjalnymi ich nazwami a także latami w jakich one funkcjonowały. Myśle że w okresie po II w.ś. spokojnie było w Polsce około 20 rodzajów butelek piwnych.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesPowoli zmniejsza się liczba browarów nalewających piwo do butelek EURO i już pewnie niedługo odejdą do lamusa (całe szczęscie mam ich zapas)
pytanie, które na dzień dzisiejszy jeszcze do nich leją?
np. Relakspol, Kiper (częściowo), Na Jurze...
Pomysł Coopra pierwsza klasa, bo sam rozróżniam tylko kilka typów flaszek.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
hmm, polecam tę stronę
Europa to EURO, Vichy to NRW, Steini II I III to "klasyczne bączki", OBUS kiedyś był brązowy i stosowało go kilka browarów w tym Męcka Wola i Grybów. Amber jest aktualnie szerokostosowanym typem, gdyż Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich lobbowało nad wprowadzeniem nowego typu butelek zwrotnych.
niektórych typów nie znajdziecie już na stronach hut, bo już nie są robione, np. "bączek" bez wybrzuszeń.Last edited by e-prezes; 2006-08-07, 17:32.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezeshmm, polecam tę stronę
Europa to EURO, Vichy to NRW, Steini II I III to "klasyczne bączki", OBUS kiedyś był brązowy i stosowało go kilka browarów w tym Męcka Wola i Grybów. Amber jest aktualnie szerokostosowanym typem, gdyż Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich lobbowało nad wprowadzeniem nowego typu butelek zwrotnych.
niektórych typów nie znajdziecie już na stronach hut, bo już nie są robione, np. "bączek" bez wybrzuszeń.
Chodzi jednak o to, aby stworzyć możliwe pełną galerię butelek razem z tymi nieprodukowanymi, gdzie opisane byłyby zarówno nazwy oficjalne jak i potoczne.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Zawiercie też ma Euro. I Racibórz.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
Comment