nie znalazłem wątkach historycznych, poza wzmiankami o hutach i butelkach przedwojennych dłuższych tekstów na ten temat, zatem otwieram nowy.
pytanie: jakie butelki stosowano w historii powojennego browarnictwa? (mam tu na myśli typy, kształty etc.)
odkąd moja świadomość zarejestrowała, że jest coś takiego jak piwo, czyli od końca lat 70-tych pamiętam takie typy butelek występujące czasami jeszcze do dziś:
- EURO/din - powoli wychodząca z użycia, brązowa lub zielona, poj. 500 ml;
- "bączek 1" - starszy typ z szyjką w kształcie stożkowym, brązowa, poj. 330 ml;
- "bączek 2" - "wybrzuszona" szyjka, stosowana do dziś, brązowa, poj. 330 ml;
- Vichy - stosowana m.in. przez Żywiec, brązowa, poj. 355 ml;
- "bączek 3" - dawniej stosowany m.in. przez Lecha, a teraz browar Staropolski (porter), brązowa, poj. 333 ml;
- NRW - nie zarejstrowałem go wcześniej niż w nowym milenium, ale pewnie były; brązowa, poj. 500 ml;
o czymś zapomniałem? oczywiście o firmowych poszczególnych browarów wprowadzanych wraz z wycofywaniem w/w, ale to już historioa najnowsza.
pytanie: jakie butelki stosowano w historii powojennego browarnictwa? (mam tu na myśli typy, kształty etc.)
odkąd moja świadomość zarejestrowała, że jest coś takiego jak piwo, czyli od końca lat 70-tych pamiętam takie typy butelek występujące czasami jeszcze do dziś:
- EURO/din - powoli wychodząca z użycia, brązowa lub zielona, poj. 500 ml;
- "bączek 1" - starszy typ z szyjką w kształcie stożkowym, brązowa, poj. 330 ml;
- "bączek 2" - "wybrzuszona" szyjka, stosowana do dziś, brązowa, poj. 330 ml;
- Vichy - stosowana m.in. przez Żywiec, brązowa, poj. 355 ml;
- "bączek 3" - dawniej stosowany m.in. przez Lecha, a teraz browar Staropolski (porter), brązowa, poj. 333 ml;
- NRW - nie zarejstrowałem go wcześniej niż w nowym milenium, ale pewnie były; brązowa, poj. 500 ml;
o czymś zapomniałem? oczywiście o firmowych poszczególnych browarów wprowadzanych wraz z wycofywaniem w/w, ale to już historioa najnowsza.
Comment